הפרת חובות חיסיון וסודיות רפואיים

  • ביזיון כבוד הנפטר והפצת חומר חסוי
    נונה | 13/10/2011 18:15

    לפני כעשרה חודשים אבי ז"ל חלה ואושפז בבי"ח. לביה"ח הגיעו אחיותיו שלא היו בקשר עימו שנים בשל שנאת חינם למשפחתנו. בביקור שתי אחיותיו גילו בפני כל מי שנכח בחדר את כל מצבו הרפואי של אבי, על הארועים שעבר ואף על החולי החדש והתרברבו כי שתיים ממשפחתן עובדות במאוחדת וכי הן יודעות כבר שנים על הכול ואין תמיד יידעו כי אותן שתיים מעבירות להן את החומר. אבי ז"ל נפטר ונשארתי עם תחושה מאד קשה על המעשה המכוער, לא די בגילוי החומר החסוי בביה"ח בפני עדים רבים שהיו בשוק גם לאחר מותו הן מספרות למשפחה הרחוקה את החומר החסוי כמו גם לשון הרע נגד אימי ונגדי. ממה שקראתי מדובר בעבירה פלילית. פניתי לקופ"ח מאוחדת שכמובן לא מפלילה את עובדיה שהרי זו אחריותה לשמור על הסודיות הרפואית. אני רוצה להגיש תלונה במשטרה נגד שתי הבחורות שהעבירו את החומר החסוי לשתי הדודות שהפיצו וכן נגד קופ"ח מאוחדת, כמו גם להגיש תלונה נגד העובדות וקופ"ח במשרד הבריאות ולדרוש כי יפוטרו לאלתר שכן התיקים הרפואים של כל בני משפחתי כיום פתוחים כספר פתח. האם נכון לעשות כן? האם זה המקרה להגשת תביעת דיבה ולשון הרע שכן הם מבזים את כבדו של המת ואת כבוד משפחתי,כמו גם להגיש תלונה על מעשה פלילי למשטרת ישראל? אודה מאד על הכוונתכם.

    • הפרת חובות חיסיון וסודיות רפואיים
      עו"ד שלומי וינברג | 14/10/2011 16:33

      1. ניתן להגיש תלונה למשטרה בגין הנדון - הסיכוי לחקירה בנושא - נמוך. 2. ניתן להגיש תביעת דיבה גם בשם העזבון. 3. ניתן להגיש תלונה למשרד הבריאות ולגופים הרלבנטיים. מומלץ להתייעץ עם עו"ד לשם נקיטת הליכים בסדר ובאופן המתאים שיביא לתוצאה האופטימלית. חג שמח!

    • לשון הרע על מת ופגיעה בפרטיותו
      עופר בן אברהם | 15/10/2011 14:35

      1. כשמישהו מפרסם לשון הרע על אדם חי, או פוגע בפרטיותו של אותו אדם, ולא עומדת לפוגע אף אחת מההגנות שבחוק (למשל, שהפרסום הוא אמת ויש בו עניין ציבורי, או שהוא נעשה בתום לב כדי להגן על עניין אישי כשר של המפרסם או של מי שהפרסום מופנה אליו) - הפוגע מפר חוק. במקרה כזה פתוחה בפני הנפגע הדרך להגיש תביעה בשל הפגיעה. 2. פרסום לשון הרע בכוונה לפגוע (לשני אנשים לפוחות זולת הנפגע) ורוב הפגיעות בפרטיות המפורטות בחוק שנעשו במזיד הם גם עבירות פליליות, משמע: אפשר להתלונן בגינן במשטרה, והן נמנות עם העבירות, שאפשר גם להגיש בגינן קובלנה פלילית (קובלנה פלילית היא כתב אישום מיוחד, שרשאי אדם להגיש ישירות לבית המשפט, בניגוד לכתב אישום רגיל, שמגישה המדינה באמצעות המשטרה או הפרקליטות). 3. פורסמה לשון הרע על אדם או נפגעה פרטיותו בעודו חי, והוא הלך לעולמו בתוך שישה חודשים לאחר הפרסום או הפגיעה בלי שהגיש תביעה או קובלנה עליהם, רשאים בן-זוגו, ילדו או הורהו, ואם לא השאיר בן-זוג, ילדים או הורים - אחיו או אחותו, להגיש, תוך שישה חודשים לאחר מותו, תובענה או קובלנה בשל הפרסום או הפגיעה (ראי סעיף 25 לחוק איסור לשון הרע וסעיף 25 לחוק הגנת הפרטיות). אבל: 4. אם הפרסום או הפגיעה נעשו לאחר מותו של האדם, האפשרות לנקוט הליכים משפטיים נגד הפוגעים מוגבלת: (א) סעיף 5 לחוק איסור לשון הרע קובע, ש"לשון הרע על אדם שפורסמה אחרי מותו, דינה כדין לשון הרע על אדם חי, אלא שאין בה עילה לתובענה אזרחית או לקובלנה, ולא יוגש כתב אישום בשל עבירה לפי סעיף זה אלא אם ביקש זאת בן-זוגו של המת או אחד מילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו או אחיותיו". לעומת זאת: (ב) בחוק הגנת הפרטיות אין סעיף דומה לסעיף 5 הנ"ל שבחוק איסור לשון הרע, כלומר: לכאורה, החוק אינו מגן על פגיעה בפרטיות של נפטרים (למעט בסעיף 2א, שהוסף לחוק לא מכבר בעקבות הטבח ביישוב איתמר, ואשר מתייחס לפרסום תצלום של גופת אדם). אמנם, מה שהחסיר המחוקק, הוסיף בית המשפט העליון ופסק, כי זכותו של אדם לפרטיות מוגנת גם לאחר מותו, ויורשיו הם בעליה (רע"א 1917/92, סקולר). אך בהעדר הוראות מפורשות בחוק למי הזכות לתבוע, ובמשך כמה זמן ממועד הפגיעה (דוגמת אלה שציינתי בסעיף 3 לעיל), ספק אם אפשר לבסס תביעה על אותה פסיקה.

      • נ"ב
        עופר בן אברהם | 15/10/2011 20:51

        סעיף נוסף בחוק הגנת הפרטיות, המתייחס לנפטר, הוא סעיף 17ו. סעיף זה קובע, בין היתר, כי לכל אדם זכות לדרוש מחיקת מידע המתייחס אליו, או הגבלת מסירתו לאחר, ממאגר מידע המשמש לדיוור ישיר, וכי זכויות נפטר לפי אותו סעיף נתונות גם לבן זוגו, לילדו, להוריהו או לאחיו.