לימודים בחו"ל - שיקולי כדאיות

  • למה ללמוד בחו"ל
    ר. | 03/06/2008 11:21

    לעו"ד יפת שלום אני עו"ד צעיר ןמתעניין בלימודים בחו"ל. התייעצתי עם מספר אנשי אקדמיה וכן חברים שפנו למסלול כזה. האם ההשקעה היא כדאית? מדובר בסכום כסף גדול מאוד והיתנתקות מהארץ כאשר שיחה עם אחד הדיקנים של הפקולטה למשפטים היום בארץ הבהירה לי כי הביקוש גובר על ההיצע. כלומר, יש יותר מדי דוקטורנטים בחו"ל שמחכים לחזור לארץ ולהשתלב באקדמיה ופחות משרות מוצעות. כך באורח פלא, להיות "סתם" דוקטור למשפטים לא מספיק היום בכדי להיות מרצה (ראי את הרזומה של המרצים בפקולטאות השונות). היום מגיעים מועמדים עם דוקטורנט כפול או תארים אקדמיים נוספים. לגבי השתלבות במגזר הפרטי הרי שגם כאן ישנה בעיה. דוקטורים למשפטים הם "אובר- קואליפייד" בשביל רובם המכריע של המשרדים שמחפשים עו"ד מקסי' עם תואר שני. זאת מהסיבה הפשוטה שהם לא יכולים וגם לא מעוניינים לעמוד בדרישות הכספיות. לגבי עבודה כעצמאי, הרי שנצבר פער בין עו"ד צעיר למי שפנה לעשות דוקטורט בחו"ל העומד לרעת האחרון. במהלך השנים בהם שוהה הדוקטורנט בחו"ל הוא "פותח פער" על חבריו, עו"ד הצעירים אשר משתלבים במשרדים וצוברים ידע ונסיון פרקטיץ ודאי שדוקטורנט שהגיע לארץ לא יוכל לפתוח מיידית בקריירה עצמאית. מה דעתך? ר' *הערת מערכת: לקריאה נוספת אודות לימודי משפטים

    • לימודים בחו"ל - שיקולי כדאיות
      עו"ד כרמית קארין יפת | 13/06/2008 03:35

      בס"ד שלום, אמרת שאתה מתעניין בלימודים בחו"ל. קודם כל, לפני שאנחנו בוחרים בנתיב פעולה כזה או אחר, עלינו להגדיר לעצמנו מה המטרה אותה אנו מבקשים להשיג. כדי לענות לך על השאלה שלך עליי לדעת בראש ובראשונה למה אתה מתעניין ללמוד בחו"ל - ייתכן שהשיקולים שלך ייגברו על כל התהיות שהעלית ולמעשה ינטרלו את היווצרותה של הדילמה שהצגת. כך, למשל, אם אתה רוצה להשתלב בעולם האקדמיה הרי שברור שלימודים בחו"ל צריך שיהיו בראש מעייניך. לא רק בגלל ה"יוקרה" של תואר בחו"ל אלא גם בשל כך שזו חוויה מרחיבת אופקים ומשמעותית מאוד להתפתחות האקדמית ולאפיקי המחקר שלך. לגבי אפשרויות מימון - יש לא מעט מלגות לשם כך. פולברייט, פישמן, מלגה על בסיס עדתי, אייסף, וכמובן התמיכה הכלכלית של האוניברסיטה בה אתה מתעתד ללמוד. אם מטרתך "רק" להיות עו"ד, הרי שלימודים בחו"ל אינם המסלול הטבעי לבחור בו. אולם דבר אחד יש בחשבון - מי שעושה תואר שני או דוקטורט באוניברסיטה נחשבת בחו"ל יכול להתשלב ולו לזמן קצר בשוק עריכת הדין האמריקאי שהוא מתגמל ביותר. עו"ד מתחיל משתכר בלמעלה מ3000 דולר לשבוע! כך שהטיעון שהעובדה שעו"ד עושה דוקטורט בחו"ל עומדת בעורכיו היא משעשעת במקרה הטוב... אבל שוב ישנם הרבה שיקולים כמו הרצון לגור בארץ, משפחה וכו' שיש ליתן עליהם את הדעת לפני שמקבלים החלטה. בהצלחה!