תקליט

  • שימוש בתקליט של יצירה מוסיקלית
    אורן גולדברג | 26/02/2024 01:01

    שלום, אני מעוניין לעשות שימוש מסחרי (ביצוע פומבי כאמור בסעיף 13 של חוק זכות יוצרים, תשס"ח 2007) בתקליט - של שנסונים צרפתיים - שפורסם לראשונה בחו"ל לפני מעל לשבעים שנה. אני מבין שליצירה המוסיקלית - המילים והלחן של השיר - יש תקופת זכויות יוצרים שונה משל לתקליט שבהן השיר לעיל הוטבע (שבעים שנה ממות היוצר/ים - הכותב והמלחין). לפי מיטב הבנתי, אם היוצר נפטר לאחר שהתקליט פורסם אני עדיין אוּכַל להשתמש בתקליט באופן חופשי (התקליט יהיה ברשות הציבור - public domain) גם אם לא עברו שבעים שנה ממותו. לדוגמא: אם התקליט הוטבע ב 1950 והיוצר של המילים והלחן נפטר ב 1960 אני יכלתי לעשות שימוש מסחרי באופן חופשי בתקליט כבר ב 2021 ולא לחכות ל 2031. האם אני צודק?

    ב. האם זכויות היוצרים של שיר ששוחזר - restored - דיגיטלית (כדי לשפר את איכות ההקלטה המקורית ולהיפטר מרעשיי האִוְשָׁה והפצפוץ - hiss and crackling sounds - של תקליטי הויניל הישנים) פוקעים כשזכויות היוצרים של התקליט המקורי פוקעים (כמו ביצוע לפי סעיף 10 של חוק זכויות מבצעים ומשדרים, תשמ"ד-1984) או שבעים שנה לאחר שהתקליט המשוחזר מפורסם?

    ג. ולבסוף, לפי הבנתי מאחר שלפי אמנת ברן להגנת יצירות ספרותיות ואמנותיות לא יזכה מחבר, ממדינה החתומה על האמנה, להגנה ארוכה יותר בחו"ל מאשר בארצו, אלא לקצרה מבין השתיים ("כלל התקופה הקצרה", באנגלית: rule of the shorter term), גם אם במדינה שבה התקליט לעיל הוטבע היצירה המוזיקלית או התקליט זוכים להגנת זכויות יוצרים ארוכה יותר מאשר בישראל אני עדיין אוכל לעשות שימוש מסחרי חופשי בתקליט לאחר שבעים שנה (אם אכן אפשר להשתמש בתקליט לאחר שבעים שנה גם אם זכויות היצירה המוזיקלית - המילים והלחן - פוקעות מאוחר יותר)?

    • תקליט
      עו"ד אפי אהרונוב | 21/04/2024 22:45

      שלום רב,

      לצערנו לא נוכל להתייחס לשאלה כה מפורטת, ולא כל שכן לתת "תעודת הכשר" ויעוץ משפטי פרטני, במסגרת המצומצמת של הפורום. אני מציע כי תפנה בעניין ליעוץ פרטני מעו"ד העוסק בתחום.

      בברכה,

      אפי אהרונוב, עו"ד
      מנהל פורום זכויות יוצרים

      מגדל בר כוכבא, מתחם העסקים BBBC, רח' בר כוכבא 4, קומה 4, בני ברק
      טל':077-9620231; מייל: info@ea-law.co.il