מתי תידרש הסכמה לטיפול רפואי?

  • הסכמה מדעת באשפוז
    רפי | 30/10/2023 00:46

    היי

    האם עקרון ההסכמה מדעת שמופיע בחוק זכויות החולה סעיף 13 חל גם על אשפוז וטיפול נמרץ?

    כלומר האם באשפוז הרופא רשאי לבצע טיפול בניגוד להסכמת המטופל?

    • מתי תידרש הסכמה לטיפול רפואי?
      עו"ד ורד פרי | 23/11/2023 18:16

      שלום רפי,

      בעקרון - צריך הסכמה לכל טיפול רפואי שמטופל מקבל.  הזכות הזו מעוגנת בסעיף 13 לחוק זכויות החולה, תשנ"ו-1996:
      "13.(א)לא יינתן טיפול רפואי למטופל אלא אם כן נתן לכך המטופל הסכמה מדעת לפי הוראות פרק זה."

      החריגים לכלל הזה קבועים בסעיף 15 לחוק, שזו לשונו:I

      "15.על אף הוראות סעיף 13 –

      (תיקון מס' 9) תשע"ו-2016

      (1)מטפל רשאי לתת טיפול רפואי שאינו מנוי בתוספת הראשונה, גם ללא הסכמתו מדעת של המטופל אם נתקיימו כל אלה:

      (א)מצבו הגופני או הנפשי של המטופל אינו מאפשר קבלת הסכמתו מדעת;

      (ב)לא ידוע למטפל כי המטופל או אפוטרופסו מתנגד לקבלת הטיפול הרפואי;

      (ג)אין אפשרות לקבל את הסכמת בא כוחו אם מונה בא כוח מטעמו לפי סעיף 16, או אין אפשרות לקבל את הסכמת אפוטרופסו אם המטופל הוא קטין או פסול דין;

      (2)בנסיבות שבהן נשקפת למטופל סכנה חמורה והוא מתנגד לטיפול רפואי, שיש לתיתו בנסיבות הענין בהקדם, רשאי מטפל לתת את הטיפול הרפואי אף בניגוד לרצון המטופל אם ועדת האתיקה, לאחר ששמעה את המטופל, אישרה את מתן הטיפול ובלבד ששוכנעה כי נתקיימו כל אלה:

      (א)נמסר למטופל מידע כנדרש לקבלת הסכמה מדעת;

      (ב)צפוי שהטיפול הרפואי ישפר במידה ניכרת את מצבו הרפואי של המטופל;

      (ג)קיים יסוד סביר להניח שלאחר מתן הטיפול הרפואי יתן המטופל את הסכמתו למפרע;

      (3)בנסיבות של מצב חירום רפואי רשאי מטפל לתת טיפול רפואי דחוף גם ללא הסכמתו מדעת של המטופל, אם בשל נסיבות החירום, לרבות מצבו הגופני או הנפשי של המטופל, לא ניתן לקבל את הסכמתו מדעת; טיפול רפואי המנוי בתוספת הראשונה יינתן בהסכמת שלושה רופאים, אלא אם כן נסיבות החירום אינן מאפשרות זאת."

      ככל שהנסיבות המתוארות בסעיף 15 התקיימו במהלך הטיפול הנמרץ - זה עלול ליפול במסגרת החריגים, אלא אם ניתן להוכיח כי ניתנו מראש הוראות שמתנגדות לטיפול שניתן.

      בברכה,

      ורד פרי, עו"ד
      מנהלת פורום רשלנות רפואית

      הרי גלעד 5, רמת גן
      טלפון: 03-6136248; מייל: veredpery@barak.net.il