ההבדל בין הטעיה לאי התאמה

  • מה ההבדל בין הטעיה לאי התאמה בעסקת מכר מרחוק?
    יוסף | 25/06/2023 17:56

    סעיף 14ה. (א) לחוק הגנת הצרכן מחייב את העסק לאסוף את המוצר ולהחזיר את הכסף ללא דמי ביטול בתוך 14 יום במקרה של ביטול עסקת מכר מרחוק שנעשה בתוך 14 יום "עקב אי התאמה בין הנכס או בין השירות, לבין הפרטים שנמסרו לו", בין היתר ביחס ל"התכונות העיקריות של הנכס" (מתוך 14ג. (א) (2)).

    סעיף 32. (ב) מחייב את העסק לאסוף את המוצר ולהחזיר את הכסף ללא דמי ביטול בתוך 7 ימים במקרה של ביטול עסקה מרגע שנודע לו על ההטעיה, במקרה ש"נעשה לגביה מעשה או מחדל שיש בו משום הטעיה או ניצול מצוקה כאמור בסעיפים 2 ו-3 והם מהותיים בנסיבות הענין, ובהטעיה – אף אם לא העוסק היה המטעה".

    סעיף 2 לחוק מגדיר כך הטעיה:
    "2. (א) לא יעשה עוסק דבר – במעשה או במחדל, בכתב או בעל פה או בכל דרך אחרת, לרבות לאחר מועד ההתקשרות בעסקה – העלול להטעות צרכן בכל ענין מהותי בעסקה (להלן – הטעיה); בלי לגרוע מכלליות האמור יראו ענינים אלה כמהותיים בעסקה:
    (1) הטיב, המהות, הכמות והסוג של נכס או שירות;
    (2) המידה, המשקל, הצורה והמרכיבים של נכס;
    (3) מועד ההספקה או מועד מתן השירות;"

    מה אם כן ההבדל בין המושגים "הטעיה" ו-"אי התאמה" ואיך יודעים איזה מהסעיפים האלה חל? או בעצם, מכיוון שסעיף ההטעיה יותר קשוח אז השאלה היא בעצם האם יש מקרים של "אי התאמה ללא הטעיה"?
    האם ניתן לטעון שכל "אי התאמה" ביחס לפרטים המהותיים של המוצר היא בעצם "הטעיה"?

    • ההבדל בין הטעיה לאי התאמה
      ליאור חאיק, עו"ד | 28/06/2023 13:06

      יוסף שלום

      אי התאמה זו טענה שמקורה בחוק המכר והטעיה מקורה בחוק הגנת הצרכן.

      מדובר בשתי עילות שונות.

      הטעיה יכולה להיות במעשה או במחדל כולל בדרך הסתרה ואי גילוי מידע נאות.

      אי התאמה הוא מונח שבא לתאר פער בין המוצר שהוזמן לזה שסופק בפועל, לרוב בגלל שהוא פגום או כי אין לו את התכונות הדרושות שהוצגו מלכתחילה במסגרת העסקה.

      ככל ויש צורך בסיוע נוסף, אני עומד לרשותך.

      בברכה,

      ליאור חאיק, עו"ד
      מנהל פורום צרכנות ופורום דיני חוזים

      לוי אשכול 31, רחובות
      טל': 052-5475475; מייל: haiklior@hotmail.com