האם מותר ליצור קאבר לשיר?

  • קאבר הומוריסטי לשיר מוכר
    נעמה | 01/03/2023 10:44

    שלום, כתבתי טקסט הומוריסטי עם מנגנינה של שיר מוכר ומפורסם . כלומר הטקסט מקורי שלי, הלחן - של שיר אחר. האם מותר לפרסם באינטרנט, רשתות חברתיות? או באיזה אופן מותר לפרסם? (למשל לציין שזה קאבר של אותו שיר או לציין מי הלחין?). המטרה - בידור נטו, ללא כוונת רווח

    • האם מותר ליצור קאבר לשיר?
      עו"ד דניאל בן שלמה | 13/04/2023 14:43

      שלום נעמה,

      חוק זכות יוצרים קובע מספר כללים שבכפוף להם מותר לכל אדם ליצור הקלטת אודיו של קאבר לשיר אפילו ללא הסכמת הבעלים.

      הכללים מפורטים בסע' 32 לחוק זכות יוצרים, וביניהם הדרישה שיצירת הקאבר תיעשה ללא שינויים ביחס ליצירה המקורית (למעט שינויים הנובעים מעיבוד היצירה או שינויים הדרושים לצורך ההעתקה), וכן הדרישה להודיע על כך מראש לבעל זכות היוצרים, ולשלם תמלוגים ראויים כפי שהסכים עם בעל זכות היוצרים (יש עוד כמה דרישות נוספות).

      אם אינך עומדת בכל הכללים, למשל אם ברצונך לבצע שינויים בשיר כגון החלפת מילים, הדבר עלול להוות הפרת זכות יוצרים ועלייך לבקש את הסכמת בעלי הזכויות.

      לגבי יצירת קאבר בוידאו -  ברמה העקרונית כל הקלטת וידאו שבה את עושה שימוש ביצירה מוגנת מחייבת קבלת אישור מוקדם מבעלי הזכויות, ופרסום וידאו ללא הסכמה יכול להוות הפרת זכות יוצרים.

      עם זאת, יוטיוב הגיעה להסכמים כלליים עם חלק ניכר מהגופים הגדולים שמרכזים את הזכויות ביצירות, באופן שמאפשר לעיתים העלאת קאברים ליוטיוב - והתמלוגים מועברים ישירות לבעלי הזכויות. ניתן לבדוק ביוטיוב בדרך פשוטה למדי את מצב הזכויות לגבי כל שיר, ומה השימושים המותרים לגביו ביוטיוב.