סמכויות מאבטח

  • סמכויות מאבטח
    שי רגים | 27/01/2023 07:16

    היי, הלכתי לבקר בן משפחה שהיה מאושפז במיון בבית חולים. הייתי עם עוד בן משפחה אחר, לאחר שנכנסנו הגיע מאבטח וביקש מאיתנו שיישאר רק מלווה אחד. כשסירבנו הוא ממש דרש מאיתנו להשאיר רק מלווה אחד והיה נראה שאם לא נצא הוא יפעיל כח פיזי ויוציא אחד מאיתנו בכח, שאלתי היא האם מותר למאבטחים להוציא מלווה בכח? רק בגלל שחרגנו מכמות המלווים המותרת במחלקה? מצד אחד הגיוני שיהיה להם דרך לאכוף את זה, כי אחרת כולם יכולים להגיד להם פשוט לא. מצד שני לא נשמע לי הגיוני שיפעילו כח כדי להוציא מישהו רק בגלל כזה דבר, אודה לכם מאוד לתשובה. תודה רבה.

    • סמכויות מאבטח
      עו"ד לירז מאיר | 06/02/2023 00:24

      שלום וברכה,

      ראשית בריאות לך ולמשפחתך. חוק סמכויות לשם שמירה על ביטחון הציבור, תשס"ה-2005 מסדיר את הסמכויות הקיימות למאבטחים. מאבטח הוא מי שהוסמך כדין ונושא תג זיהוי מתאים (בשל העובדה כי מדובר בבית חולים, נקודת ההנחה היא שאכן מדובר במאבטח המוסמך על פי דין).

      סעיף 6א לחוק מעניק סמכויות למאבטח להשתמש בכוח סביר, להוציא את אותו אדם מהמקום ואף לבקש ממנו להזדהות, במידה ואדם ביצע מעשה אלימות או שהוא מהווה איום או שהוא עלול לבצע מעשה אלימות.

      השאלה היא האם התנהגותכם עלתה כדי מעשה אלימות או שנחשבתם כמי שיכולים לבצע מעשה אלימות. בעניין זה קיים למאבטח שיקול דעת לפעול בהתאם לנסיבות.

      בברכה,

      לירז מאיר, עו"ד

      מנהלת פורום פלילי

      טלפון: 052-6612372 ; מייל:adv.liraz@gmail.com

      • המשך לשאלה
        שי רגים | 08/02/2023 06:04

        לא הייתה אלימות או איומים או קללות בכלל בכלל. נטו הנושא של המלווים למטופל. הנהלים בבית החולים הם מלווה אחד לכל מטופל, מותר למאבטח לאכוף את הנהלים האלה? עד לרמה שהוא מוציא מישהו אחד בכח אם אנחנו מסרבים להקשיב לנוהל הזה?

        • סמכויות הקנויות בחוק למאבטחים
          עו"ד לירז מאיר | 13/02/2023 16:41

          שלום שי

          אכן למאבטחים יש סמכות הקנויה בחוק לאכוף נהלים, והכל כמובן לפי הנסיבות.

          לשם הבהרה מצטט לך את לשון החוק סעיף 6א:

          6א. (א) ביצע אדם מעשה אלימות במקום כאמור בתוספת, בפני מאבטח מוסמך או בפני אדם אחר הקורא לעזרה והמצביע עליו בפני מאבטח מוסמך, או נוכח המאבטח המוסמך כי בשל איום ממשי או מעשה של אדם בפניו או בפני אדם אחר הקורא לעזרה והמצביע עליו בפני מאבטח מוסמך, הוא עומד לבצע מעשה אלימות במקום כאמור, רשאי המאבטח המוסמך –

          (1) לדרוש מאותו אדם למסור לו את שמו ומענו ולהציג לפניו תעודת זהות או תעודה רשמית אחרת המעידה על זהותו שהוא חייב בהחזקתה על פי כל דין;

          (2) לפעול בדרכים אלה, ואף להשתמש בכוח סביר לשם כך:

          (א) למנוע מאותו אדם כניסה למקום;

          (ב) להוציא את אותו אדם מהמקום;

          (ג) לעכב את אותו אדם עד לבואו של שוטר, אם יש חשש שאותו אדם יימלט, או שזהותו אינה ידועה; על עיכוב לפי פסקה זו יחולו הוראות סעיף 6(ד).

          .

          בברכה,

          לירז מאיר, עו"ד

          מנהלת פורום פלילי

          טלפון: 052-6612372 ; מייל:adv.liraz@gmail.com