מה המשמעות שלא ניתן צו ירושה אחר אמי?

  • תכולת עיזבון
    אשר | 11/05/2022 13:09

    אימי נפטרה לפני מס' שנים ולא הותירה צוואה. נותרנו אבי ושלושה אחים. בהתאם לחוק הירושה אילו היינו פונים לקבלת צו ירושה, החלק של אימי בדירת המגורים אמורה להתחלק בין אבי לבין 3 האחים (50% לאבי ו-50% בין 3 האחים בחלקים שווים).

    אנחנו לא פנינו להוצאת צו ירושה עבור העיזבון של אימי (מתוך כוונה להוציא צו ירושה רק אחרי 120 של אבי), ועל כן לא ניתן צו ירושה על עזבון אימי.

    שאלתי היא: לאחר 120 של אבי, האם העיזבון של אבי יכלול גם את החלק של אימי בדירת המגורים, שהיה אמור לקבל לו ניתן צו ירושה? (על אף שכאמור צו ירושה כזה לא נדרש ולא ניתן).

    השאלה נועדה לברור האפשרות של מי מהאחים להסתלק מחלקו בעיזבון אבי, מבלי לוותר על חלקו מהחלק של אימי בדירת המגורים (אותם 50% שאבי היה אמור לרשת, לו ניתן צו ירושה לעזבון אימי).

    • מה המשמעות שלא ניתן צו ירושה אחר אמי?
      עו"ד רוית טוב-לי | 11/05/2022 20:18

      אשר, שלום,

      לא ציינת האם הדירה רשומה ע"ש שני הוריכם, או רק ע"ש אביך.

      אם היא רשומה ע"ש שניהם, לאחר פטירת אביך, לא יהיה מנוס מהוצאות צווי ירושה אחר שני ההורים, ובלי זה לא ניתן יהיה להתקדם ברישום הדירה. ואז, האחים מוגנים כי בכל מקרה יקבלו את חלקם בעיזבון האם.

      המצב יותר מורכב אם הדירה רשומה רק ע"ש האב. במקרה כזה, יש חשש שכל הדירה לא תגיע לידי האחים. האלטרנטיבה תהיה להגיש בקשה לצו ירושה אחר האם, ואז היורשים מכוחו צריכים להגיש תביעה לסעד הצהרתי נגד האב, שחצי דירה שייכת לאם, חרף רישומה הפורמלי ע"ש האב. כל זה הרבה יותר מסובך ויקר, וגם מסוכן, כי ייתכן שעד שההליך הסתיים, כבר לא תישאר דירה לחלק.

      נשמע לי שהפתרון הנכון עבורכם הוא בכלל לערוך הסכם בין יורשים בין האחים. זה יחסוך להוציא צו ירושה לאם ולתבוע את האב, ועדיין יגן על האחים.

      אני ממליצה שתימנעו בינתיים מביצוע כל פעולה ותפנו לייעוץ אצל עורך דין אמין, מקצועי ומנוסה המתמחה בתחום, לתפירת החליפה המיטבית עבורכם.

      בהצלחה, רוית

      בברכה,

      רוית טוב-לי, עו"ד
      מנהלת פורום צוואות וירושות

      דניאל פריש 3, תל אביב
      טל': 03-6078888; מייל: ravit@tovly.co.il