האם ניתן לתבוע בגין הכפשה שנאמרה בעל פה ולא בכתב?

  • לשון הרע בשיחה או התכתבות פרטית
    דורון | 28/08/2021 02:45

    שלום רב,

    יש לי שאלה לגבי לשון הרע במסגרות פרטיות לכאורה.

    ידוע לי כי כאשר מכפישים אדם אחר, במסגרת התכתבות פרטית בין שני אנשים, ובמידה והכתבות זו תגיע לאדם שהכופש, הדבר מהווה לשון הרע ועילה לתביעה.

    שאלתי היא האם אותו דין חל גם על לשון הרע שנאמרה בעל פה. כלומר, האם הנפגע חייב להיות נוכח ולשמוע את הפרסום בעצמו, או שדי בכך שיוודע לו מאוחר יותר שנאמרו עליו דברי לשון הרע, בהנחה שהוא כמובן יוכל להוכיח שהדברים נאמרו.

    תודה.

    • האם ניתן לתבוע בגין הכפשה שנאמרה בעל פה ולא בכתב?
      עו"ד רם גליצה | 01/09/2021 12:54

      שלום דורון,

      על פי חוק איסור לשון הרע - רואים פרסום כפרסום לשון הרע אם הייתה מיועדת לאדם זולת הנפגע והגיעה לאותו אדם או לאדם אחר זולת הנפגע.

      כך כאשר הפרסום נעשה בכתב וכך כאשר הפרסום נעשה בעל פה, ובלבד כאמור שהפרסום הגיע לאדם נוסף זולת הנפגע. כמו כן, כדי שתקום לנפגע עילת תביעה בלשון הרע הוא אינו צריך להיות נוכח או לשמוע את הפרסום, אולם עליו יהיה להוכיח כי הדברים אכן נאמרו לאותו אדם נוסף.

      מקווה שהשבתי לשאלתך.

      בברכה,

      רם גליצה, עו"ד

      מנהל פורום לשון הרע

      ארלוזורוב 111 (מגדלי שקל) תל אביב

      טלפון: 03-6442874

      מייל: ram@galitzalaw.co.il

      • אם הלשון הרע נאמרה בכתב
        חיים | 12/09/2021 15:48

        די בכך שהכתב עשוי היה, לפי הנסיבות, להגיע לאדם זולת הנפגע, כדי שייחשב כפרסום לשון הרע. זאת להבדיל מלשון הרע בעל-פה, שרק אם היתה מיועדת לאדם זולת הנפגע והגיעה לאותו אדם או לאדם אחר, תיחשב כפרסום. ולראיה, סעיף 2(ב) לחוק איסור לשון הרע:

        "רואים כפרסום לשון הרע, בלי למעט מדרכי פרסום אחרות –

        (1) אם היתה מיועדת לאדם זולת הנפגע והגיעה לאותו אדם או לאדם אחר זולת הנפגע;

        (2) אם היתה בכתב והכתב עשוי היה, לפי הנסיבות, להגיע לאדם זולת הנפגע.”