הפורום סגור למשתמשים רשומים בלבד להרשמה לחץ כאן

האם אגודה שיתופית יכולה לדרוש "דמי כניסה" למושב?

  • דרישות תשלום ממועמד לחברות באגודה שיתופית
    דורון | 10/06/2020 08:17

    אנו עומדים לרכוש בית מקבלן באחד הישובים הקהילתיים בשומרון המוגדר כאגודה שיתופית, ישוב שבו כ-200 בתי אב.

    הוסבר לנו על ידי ועדת הקליטה שמעבר לתהליך הקליטה בוועדת הקליטה,  שעלינו לשלם  סכום של 30,000 ש"ח לאגודה השיתופית.

    לשאלתנו עבור מה התשלום לאגודה, נאמר לנו שהתשלום הוא עבור השתתפות בנכסי האגודה שבישוב (לא בשכונה החדשה בה נבנה הבית שנרכוש), ושעלינו לראות תשלום זה כ: "דמי חבר" או "דמי כניסה". בנוסף אמרו לנו בוועדת הקליטה שהתשלום לאגודה הוא תנאי לכך שהאגודה תאשר לקבלן ולהסתדרות הציונית לחתום על הסכם הרכישה.

    חבר שלנו מישוב אחר הביא לידיעתנו שלפני כשנה הייתה פסיקה של בית המשפט העליון שקבעה שאסור לאגודה השיתופית לגבות מרוכשים שום סכום עבור השתתפות בנכסי האגודה/דמי חבר/"דמי כניסה" או בעבור דברים דומים, למעט תשלום בגין עלויות פיתוח עבור המגרש או השכונה הנבנית בסכום שאינו עולה על סכום שקבע משרד השיכון (כששוחחנו עם נציג הקבלן לא הזכיר כלל תשלום נפרד עבור פיתוח, וגם לא וועדת הקליטה, כך שאנו מניחים שמחיר הבית כולל עלויות אלה, בכל אופן נוודא שזה כך...).

    האם דרישת התשלום של ה- 30,000 ש"ח לאגודה היא דרישה חוקית?, האם לאגודה השיתופית יש סמכות להתנות הסכמתם לחתימת הסכם הרכישה בביצוע התשלום?

    נודה מאוד על קבלת המידע לפני שאנו ממשיכים....

    • האם אגודה שיתופית יכולה לדרוש "דמי כניסה" למושב?
      עו"ד יעל פרי | 15/06/2020 11:21

      דורון שלום רב,

      מקימי המושב עמלו במשך שנים רבות , השקיעו את הונם ומרצם בהקמת המושב.

      בכוונתך לרכוש , היום, בית במושב מיושב, בעל תשתיות , מערכות וסביבה מטופחת.

      כל דרישת תשלום מחברים חדשים צריכה להיות מבוססת . כך לדוגמא, היה וכבר שולמו דמי-השתתפות בתשתיות קיימות על ידי בעלי הזכויות הקודמים הרי שהאגודה אינה יכולה לדרוש שוב תשלום על תשתיות שכבר שולם בגינם.

      שגם תשלום בגין "דמי כניסה" או "דמי טיפול" בקליטת החברים החדשים צריכה להיות סבירה ומבוססת.

      ובמילים אחרות, דרישת האגודה לתשלום 30,000 ש"ח כדמי כניסה, צריכה להיות מבוססת הן מבחינה עובדתית (יחס ישיר לסכום ההוצאות האמיתי שנדרשה לו האגודה) ומבוססת משפטית.

      בברכה,

      יעל פרי, עו"ד
      מנהלת פורום אגודות שיתופיות

      מרכז עזריאלי 1(מגדל עגול), ת"א
      טל': 03-7444745; מייל: yael@py-law.co.il