הגבול בין ריכולים לבין לשון הרע

  • מה ההבדל בין רכילות לבין לשון הרע
    שרי | 29/11/2016 13:24

    שלום רב
    מה ההבדל בין סתם רכילות לבין לשון הרע .?
    אצל נשים לדוגמה עניין הרכילות מאוד נפוץ ולעתים נאמרים דברים לא יפים אם כי זה הדדי לכל הצדדים, כלומר כל אחת מרכלת על חברתה.
    לדוגמה, בין שכנות, יש שכנה שיכולה לומר לשכנה אחרת שהיא לא סובלת אותי ושאני מעצבנת וגם מגעילה וגם נראית זוועה
    האם ריכולים כאלה בין נשים נחשבים לשון הרע
    כי אם כך, זה אומר שאפשר לתבוע כמעט כל אחד או כמו שראיתי פה בהודעות קודמות שזה נחשב לזוטי דברים
    לא ברור איפה עובר הגבול ?
    וידוע שישראלים בכלל אוהבים לקטר ולהתלונן על האחר כל הזמן

    • הגבול בין ריכולים לבין לשון הרע
      עו"ד בן קרפל | 29/11/2016 16:16

      שרי שלום רב,

      שאלת את שאלת מיליון הדולר איפה בעצם עובר הגבול בין גידופים ו/או ריכולים סרי טעם לבין דברים הנכנסים בגדרו של סע' 1 לחוק איסור לשון הרע ?

      המבחן לכך נקרא מבחן האדם הסביר , כלומר במידה ואדם מן היישוב היה שומע את הדברים כיצד היה אותו אדם סביר מתרשם מהאדם שלכאורה הושמץ ?

      במידה והמסקנה כי הדברים שנאמרים היו עלולים לשים את האדם המושמץ לבוז , ללעג לקלס , לפגוע בו ובמשלח ידו אז רואים בדברים לשון הרע כהגדרתו בסע' 1 לחוק .

      כמובן שהדבר לא מספיק לצורך התגבשותה של עילת תביעה וישנם מרכיבים נוספים שצריכים להתקיים כמו למשל פרסום ועוד.

      ישנה מגמה מאוד ברורה בפסיקה לא לראות בכל גידוף וקללה כלשון הרע אלא כדברים סרי טעם שמבזים את האומר ולא את האדם עליו אומרים את הדברים , אך כמובן כל מקרה צריך להבחן באופן פרטני , אין פה נוסחה מתמטית .

      מקווה שהייתי לעזר,

      בברכה,

      בן קרפל, עו"ד
      מנהל פורום לשון הרע

      האשל 2, פארק העסקים קיסריה
      טלפון: 072-2221780; מייל: benkarpel@gmail.com

      • תודה על התשובה המפורטת
        שרי | 04/12/2016 14:11

    • רכילות ולשון הרע קישור
      עופר בן אברהם | 29/11/2016 18:38

      1. רכילות היא מלה נרדפת ללשון הרע ולדיבה, קרי: דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם, לעשותו מטרה לשנאה או ללעג, לפגוע במשלח ידו וכדומה; אך גם, ובעיקר, דברים שמספר אדם לחברו על ענייניו הפרטיים של אחר.
      מכאן שרכילות, אפילו לאדם אחד זולת הנפגע, יכולה להיות עילה הן לתביעת דיבה והן לתביעה על פגיעה בפרטיות, אם אינה מעשה של מה בכך ואם לא עומדת לנתבע הגנה אחרת מההגנות שבחוק, למשל, שהפרסום אמת ויש בו עניין ציבורי; או שהוא נעשה בתום לב כדי להגן על עניין אישי כשר של המפרסם או כביקורת על יצירה שפרסם הנפגע או על פעולה שעשה בפומבי ועוד.
      2. הגבול בין המותר לאסור בפרסום לעתים ברור ומובהק, ולעתים מעורפל ומטושטש ותלוי במזגו ובהשקפתו של השופט.
      3. בתורה כתוב: "לא תלך רכיל בעמיך..." (ויקרא יט, טז), ואמר הרמב"ם: “איזה הוא רכיל - זה שהוא טוען דברים והולך מזה לזה ואומר כך וכך אמר פלוני, כך וכך שמעתי על פלוני: אף על פי שהוא אומר אמת, הרי זה מחריב את העולם.
      “יש עוון גדול מזה עד מאוד והוא בכלל לאו זה, והוא לשון הרע; והוא המספר בגנות חברו, אף על פי שאמר אמת. אבל האומר שקר, מוציא שם רע על חברו נקרא. אבל בעל לשון הרע - זה שיושב ואומר כך וכך עשה פלוני, וכך וכך היו אבותיו, וכך וכך שמעתי עליו, ואומר דברים של גנאי: על זה הכתוב אומר, 'יַכְרֵת ה', כל שפתי חלקות - לשון, מדברת גדולות' (תהילים יב, ד)” (משנה תורה, ספר המדע, הלכות דעות, פרק ז', הלכה ב' וג').

      ראי גם:

      דיבה ולשון הרע