חשוב שתדע

  • האם מותר למכור כעסק מוצרים מאליאקספרס או איביי?
    יוסף | 06/12/2015 02:06

    שלום.
    כחובב ספורט אני מוצא את עצמי מזמין המון חולצות של קבוצות מהעולם כתחביב וכאוהד. זה אומר שאני נכנס לאתרים כמו איביי או אלי אקספרס וקונה לעצמי מהמגוון הרחב שיש שם.
    לאט לאט חבריי ואנשים נוספים שראו שאני מזמין חולצות ביקשו ממני גם להזמין להם. כמובן שבהתחלה זה הפך למשהו חברי ואין לי בעיה להזמין לכל אחד. אך מנגד התחלתי לקבל בקשות מכל מיני אנשים שהגיעו אלי מפה לאוזן. כשראיתי שיש ביקוש, באופן יחסי גדול, החלטתי שאני לוקח מחיר גבוה יותר על מנת להרוויח כמה גרושים. עם הזמן פתחתי דף בפייסבוק, וכמובן בדף רשמתי בבירור שהחולצות שאני קונה אינן מקוריות ולכן המחיר הזול. החולצות הן רפליקה, על פי השפה המקצועית. (לפחות ממה שאני יודע)
    בכל אופן לאט לאט התחלתי לחשוב איך אני מגדיל את העסק, ורציתי ממש להתחיל לפרסם בפייסבוק בתשלום ואף לפתוח עוסק מורשה והכל. אבל! דוד שלי הגיע אליי ואמר לי שמה שאני עושה אינו חוקי. הסברתי לו שאני לוקח עמלה כביכול על הידע שלי לקנות מהאינטרנט בזמן שאחרים לא יודעים. אינני מייצר או מוכר בטענה שזה מקורי, וכמובן שאני קונה ממקום שידוע לכל. אתרים כמו איביי או אליאקספרס הם מוכרים בכל העולם ו"טיפש" יטען שלא שמע עליהם או לא יודע שהם מוכרים לא מקורי.
    השאלה שלי: האם מה שאני עושה הוא חוקי? האם אני יכול לפתוח עסק ולהגדיל את הרווח הכספי שלי כחוק? האם יש פה עניין של זיוף וכדומה ואני יכול לקבל תביעה או אפילו מאסר?
    אשמח לתשובה בנושא.
    תודה.

    • חשוב שתדע
      ofer309 | 13/12/2015 06:52

      מי שינסה לעצור את היזמות הברוכה שלך יהיו דווקא האנשם הקרובים אליך ביותר (מנסיון) חשוב ללמוד להקשיב להם ולהמשיך בשלך כאילו לא אמרו דבר.
      כאשר מישהו מציין שפעילות שלך אינה חוקית שייציין לפי איזה חוק היא אינה חוקית אדרבא בהתאם לחוק יסוד חופש העיסוק אני מתרשם שהפעילות שלך חוקית וכשרה למהדרין וההתנהלות שלך מאפיינת יזמים בתחילת דרכם. חשוב להתנהל בשקיפות מול הלקוחות שלך על מנת שיבינו שעליהם לשלם תוספת מחיר בגין הידע והליווי ומעבר לזה כל שנותר הוא לאחל שגשוג למיזם

      • האם יש חוק בעניין?
        יוסף | 14/12/2015 12:00

        האם יש עניין בחוק לגבי הנושא? האם קרה מקרה שבו תבעו אדם על פעילות דומה?

        • על הפעילות עצמה לא תבעו כיון שהיא חוקית הנשענת על
          ofer309 | 14/12/2015 13:11

          חוקי יסוד חוסר שקיפות מול לקוחות מהווה בעיה משפטית  על חוסר שקיפות שמסב נזק כספי היו מקרים שהסתיימו בהרשעה פלילית אבל אין בעיה במקרה שלך להסביר שאתה מרוויח כמה גרושים תמורת הידע ורגע שהסברת לא יכולה להיות טענה של חוסר שקיפות. מקרה מפורסם עליו מדבר מנעולן בועז פמסון בספרו  "נסה עד שתצליח"  (ממליץ על הספר לכל יזם)  מתאר מקרה של חוסר שקיפות שהסתיים בהרשעה פלילית.

    • האם מותר למכור מוצרים מעלי אקספרס
      עו"ד טלי קסלר | 10/01/2016 23:40

      באופן עקרוני אין בעיה חוקית להרוויח כסף כמתווך (הפער בין מחיר הרכישה למחיר המכירה). הרי מכך מתפרנסים כל הסוחרים. אולם ממעט הפרטים שמסרת עולות שתי בעיות עקרוניות שצריך לתת עליהן את הדעת:
      ראשית, אסור למכור מוצרים מזוייפים. מי שמוכר מוצרים מזוייפים כפוף לסנקציה פלילית וכמובן גם תביעה אזרחית מצד הגורם שמחזיק בזכויות המותג.
      שנית, ישנם מוצרים שהחוק מחייב את מי שמפיץ אותם לספק לגביהם אחריות.
      מומלץ לבדוק באמצעות עו״ד שבקיא בתחום את שתי הסוגיות האלה ולהתאים את העשייה שלך כך שהיא תתמקד בתחום החוקי.