הסכם עם מוסד לימודים: איך משתחררים ממנו?

  • שיק ביטחון
    אנונימית | 17/06/2015 09:01

    שלום.
    אמשח לקבל מענה.
    נרשמתי ללימודי קורס ונתתי שיק ביטחון על שם אבי+ אישורו בהצהרה בכתב.
    לא למדתי מלבד שיעורים בודדים, עקב שינוי מועדי הלימודים שלא תאמו לי.
    אדגיש כי שילמתי מספר חודשים- תשלום שכיסה את מלוא השיעורים בהם נוכחתי ואפילו יותר.
    פניתי להנהלת המכללה בדרישה להחזיר לי את שיק הביטחון, אם כי הודעתי על ביטול לימודיי לאלתר לאחר מספר שיעורים.
    המכללה טוענת כי עלי לשלם קודם את כל עלות הקורס ורק אז יוחזר לי שיק הביטחון.
    האם שיק הביטחון שרשום על שם אבי בעבור לימודיי, יכול לבוא לרעתי? האם יש איזשהי אופציה מבחינת חוק לדרוש את השיק חזרה?
    תודה רבה

    • הסכם עם מוסד לימודים: איך משתחררים ממנו?
      עו"ד ארתור בלאייר | 19/06/2015 07:46

      שלום,

      יש לבחון אם בהתאם להסכם /התקנון המכללה התחייבה ללוח זמנים מוגדר של קיום ההרצאות. לעתים מוסדות לימוד מכסות את עצמם בחוזים אל מול הנרשמים באמצעות קביעת תנאי שלפיו מותר להם לשנות את לוחות הזמנים בהתאם לשיקוליהם.

      חשוב להבין שלא בכל מקרה זה לגיטימי. אם שינוי מועדי ההרצאות במקרה שלך היה משמעותי (לדוגמה, בגדר התחייבויות המכללה דובר על ימי שני וחמישי - בוקר, ובפועל ההרצאות נערכו בימי ראשון ורביעי - ערב), יתכן מאוד שעומדת לך עילה מוצדקת לביטול החוזה עקב מה שמכונה "פגם ברצון" - טעות, הטעיה, חוסר תום לב במשא ומתן, או בשל כשלון תמורה ממשית ועוד. במקרה זה אכן זכותך לבטל את החוזה, כפי שעשית, ולדרוש מהמכללה השבה של מה ששילמת ביתר (בגין אותן הרצאות שלא שמעת בגלל שינוי המועדים).

      אם השינוי במועדי ההרצאות לא היה דרמטי, הרי שהמכללה תטען כי ביצעה את ההסכם "בערך", תוך מה שנקרא "ביצוע בקירוב". במקרה זה אין לך עילת ביטול, כלומר מחובתך לשלם למוסד את מלוא התמורה שהתחייבת בגין הקורס השלם. במקרה אחרון זה זכותה של המכללה להמשיך לאחוז בהמחאה שמסרת, ואם לא תשלימי את היתרה, היא אף עלולה להציג את הצ'ק לפירעון.

      בברכה,
      ארתור בלאייר, עו"ד
      מנהל פורום דיני חוזים