לשון הרע בהופעת סטנדאפ

  • לשון הרע בטלויזיה
    ויקי | 18/05/2015 08:52

    שלום
    באחת תוכניות הבידור ראיתי סטאנד אפ ובו אמירות פוגעניות וגזעניות כלפי אחת העדות שאני משתייכת אליה.
    הדברים נאמרו בבוז ובלעג ואני סבורה שהמעשה נעשה בכוונה כדי לפגוע.
    האם זו עילה לתביעה ?
    מהן זכויותיי?

    • לשון הרע בהופעת סטנדאפ
      עו"ד גיל קראוס | 19/05/2015 17:01

      צהריים טובים,

      צריך להבין בדיוק מהן המילים שנאמרו, אבל על פניו יהיה קשה לתבוע בגין צחוק על עדה מסוימת במהלך הופעת סטנדאפ.

      כאשר דברים לכאורה נאמרים באופן הומוריסטי וציני, קשה מאוד להגיש תביעה בגינם.

      בכבוד רב,

      גיל קראוס, עו"ד

      מנהל פורום לשון הרע

      • לשון הרע בהופעת סטאנד אפ
        ויקי | 19/05/2015 17:33

        המילים שנאמרו הן מאוד קשות.
        האם ניתן לפי חוק לחייב את הסטאנדאפיסט להתנצלות פומבית ?

        • לשון הרע על ציבור
          עופר בן אברהם | 19/05/2015 20:06

          "לשון הרע על חבר בני אדם או על ציבור כלשהו שאינם תאגיד, דינה כדין לשון הרע על תאגיד, אלא שאין בה עילה לתובענה אזרחית או לקובלנה. ולא יוגש כתב אישום בשל עבירה לפי סעיף זה אלא על ידי היועץ המשפטי לממשלה או בהסכמתו" (סעיף 4 לחוק איסור לשון הרע).
          כלומר: נפגע אינו יכול להגיש תביעה אזרחית או קובלנה פלילית פרטית בגין לשון הרע על ציבור. אבל אם זו לשון הרע חמורה, שפורסמה בכוונה לפגוע (משמע: היא גם עבירה פלילית לפי סעיף 6 לחוק), אפשר להתלונן עליה במשטרה, ובסופו של דבר יוחלט בפרקליטות אם להעמיד את המשמיצים לדין. למותר לציין, שהסיכויים לכך קלושים עד אפסיים (עייני ערך: “ג'נין, ג'נין").

          • לשון הרע בהופעת סטאנד אפ
            ויקי | 19/05/2015 22:42

            האם לפי חוק , כתגובה לסטאנד אפ מסולף אוכל לפרסם מאמר ובו לפרט שקרים המופיעים במופע ?

            • בהחלט, זו זכותך המלאה
              עופר בן אברהם | 20/05/2015 11:12

              אך הביאי בחשבון שיש שני צדדים למטבע הזה, משמע: אם תטעני שאותו בדרן משקר, תעמידי עצמך בסכנת תביעה מצדו, ואז תצטרכי להגן על עמדתך בבית משפט, שהרי לא כל אמירה, שאת חולקת עליה או שאת נפגעת ממנה, היא בהכרח שקר.
              על כל פנים, החוק מגן על מי שמפרסם אמת שיש בה עניין ציבורי (סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע) וכן על מי שמפרסם דברים בתום לב, באחת הנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק (למשל, מתוך חובה חברתית, או כדי להגין על עניין אישי כשר של המפרסם או של מי שהפרסום מופנה אליו או כביקורת על פעולה שעשה הנפגע בפומבי ועוד). ואם תיתבעי (ולפי תיאורך, רוב הסיכויים שלא), די בכך שתוכיחי, שדברייך נכתבו באחת מהנסיבות האמורות וכי הם בתחום הסביר כדי שתעמוד לך חזקת תום הלב, ואז יעבור נטל הראיה אל התובע, שכדי להפריך את החזקה יצטרך הוא להוכיח, שפרסמת דברים שאינם אמת ביודעין או מתוך רשלנות (בלי לבדוק אם הם אמת, אם לאו) או שהתכוונת לפגוע בו מעבר לסביר (ראי סעיף 16 לחוק).
              על כן, מחמת הספק והזהירות, מוטב להימנע מקביעות כגון "שקרן", "רמאי" וכדומה (אלא אם כן את בטוחה בנכונותן), ולהעדיף ביטויים מסוג "גס רוח", "גזען","תפל", "מכוער", "ירוד", "רדוד", "דוחה" וכיוצא באלה (הבעות דעה, להבדיל מטענות עובדתיות).

              • לשון הרע בהופעת סטאנד אפ
                ויקי | 20/05/2015 15:18

                אני חייבת להודות לכם מכל הלב על התשובות מקצועיות ועינייניות.
                תודה שהפורום הזה קיים.