פיצויים על תקיפה לאחר הרשעת התוקף

  • תביעת פיצויים
    סי | 07/04/2015 17:20

    שלום
    לפני כשלושה חודשים הגרוש שלי הורשע בפלילים על עבירת תקיפת חמורה שביצע בי בהיותנו נשואים.
    שאלתי היא  האם יש לי עילת תביעת פיצויים נגדו?

    תודה רבה על העזרה

    • פיצויים על תקיפה לאחר הרשעת התוקף
      עופר בן אברהם | 09/04/2015 16:38

      זכותך לפיצוי אינה נובעת מההרשעה, אלא מהפגיעה בך, כלומר: כל עוד לא חלפה תקופת ההתיישנות*, יכולת לתבוע את התוקף גם לפני שהורשע, ואפילו זוכה**.
      אולם ההרשעה עשויה להקל עלייך את הליך התביעה האזרחית, שכן:
      (א) בתביעה רגילה הממצאים המסקנות שבפסק הדין הפלילי, אם הוא חלוט (משמע: אם לא ניתן עוד לערער עליו), יהוו ראיה נגד הנאשם, ורק במקרים מיוחדים הוא יורשה להביא ראיות לסתור (סעיף 42א ו- 42ג לפקודת הראיות);
      (ב) בתביעה נגררת (תביעה, שאפשר להגיש בתוך תשעים יום מהיום שפסק הדין נעשה חלוט לאותו שופט או הרכב שופטים שהרשיע את הנאשם)*** יראו את הממצאים והמסקנות שנקבעו במשפט הפלילי כאילו נקבעו במשפט אזרחי (סעיף 42ד לפקודה).

      נ"ב: תשובתי כאן אינה עצה או המלצה לתבוע או לנהוג כך או אחרת.

      __________
      * תקופת ההתיישנות הרגילה היא שבע שנים מהיום שנולדה עילת התביעה (סעיף 5(1) ו- 6 לחוק ההתיישנות), אך בנסיבות חריגות עשויה התקופה להתארך, כמפורט בחוק ובסעיף 89 לפקודת הנזיקין.
      ** נטל ההוכחה במשפט פלילי כבד מזה שבמשפט אזרחי, ולנאשם במשפט פלילי (בניגוד לנתבע במשפט אזרחי) זכות לשתוק, ועל כן זיכוי בפלילים אינו מחסן מפני תביעה אזרחית.
      *** סעיף 77 לחוק בתי המשפט [נוסח משולב] ותקנה 17 לתקנות סדר הדין האזרחי.

      • נ"ב
        עופר בן אברהם | 11/04/2015 12:57

        שיהוי בלתי מוצדק בהגשת התביעה עלול, במקרים חריגים, להביא לדחייתה, אף אם לא חלפה תקופת ההתיישנות, אם הוא מלמד על כך, שהתובע זנח את זכות התביעה, וכתוצאה מכך הורע מצב הנתבע.