האם מותר לי להעתיק ציור כדי לתלות אותו בבית שלי?

  • העתקת ציור לשימוש פרטי ( לצורך תליה בבית המעתיק)
    אחד שהעתיקו ממנו | 28/09/2014 16:26

    האם העתקת ציור לשימוש פרטי ותליתו בבית המעתיק מהווה הפרת זכויות יוצרים?

    • האם מותר לי להעתיק ציור כדי לתלות אותו בבית שלי?
      עו"ד אפי אהרונוב | 29/09/2014 14:34

      שלום רב,

      יצירת עותק של יצירה מוגנת בזכות יוצרים, ללא הרשאה, מהווה הפרה של זכות היוצרים. יחד עם זאת, לא כל ציור/תמונה מהווה יצירה מוגנת בזכות יוצרים.

      בנוסף, גם אם קיימת זכות הרי שבמקרים מסוימים יתכן והמעתיק לא הפר זכות (למשל אם בעל הזכות ויתר עליה בפניו) ו/או כי הוא חוסה תחת אחת ההגנות המפורטות בחוק (למשל כשמדובר בשימוש הוגן).

      גם במקרה בו מדובר בהפרה הרי שככל שמדובר בעותק בודד לשימוש עצמי הרי שמידת הנזק בר הפיצוי שניתן לתבוע במקרה כזה היא נמוכה (אף אם מדובר בפיצוי ללא הוכחת נזק שמידתו נקבעת בהתאם לפרמטרים שונים המכמתים את חומרת ההפרה).

      בברכה,

      עו"ד אפי אהרונוב
      מנהל פורום זכויות יוצרים

      • לפי דעתי אין שום מניעה כל עוד זה לשימוש פרטי בבית.
        שמוליק | 30/09/2014 16:56

        זה כמו לצלם פסל ולשים בבית התמונה.לא רואה מה ההבדל.

        • האם מותר לצלם פסל המונח ברשות הרבים?
          עו"ד אפי אהרונוב | 30/09/2014 17:15

          שמוליק שלום,

          ביחס לפעולות צילום, ציור, שרטוט או תיאור חזותי דומה של "יצירה אדריכלית, יצירת פיסול או אומנות שימושית" שממוקם דרך קבע במקום ציבורי, נקבע בסעיף 23 לחוק זכות יוצרים במפורש כי פעולות אלו מותרות.

          ואולם, פטור זה אינו חל על העתקה של ציור ולכן, לדעתי, הוא אינו שונה עקרונית מהעתקת דיסק לצורך שימוש אישי בבית. בשני המקרים המעתיק עושה שימוש ביצירה של אחר מבלי לשלם על כך ליוצר, ופוגע בזכותו (אם כי במקרה של ציור הרי שכפי שכתבתי לעיל לא כל ציור ייחשב ליצירה, ובמידה שהוא יחשב הרי שיתכן וניתן יהיה לטעון שהיוצר ויתר על זכותו ו/או שמדובר בשימוש הוגן ו/או טענות אחרות, מה שיותר קשה לעשות במקרה של דיסק שנמכר בחנויות. כמו כן אף אם מדובר בהפרה הרי שיתכן והנזק יכומת בשיעור נמוך ביותר).

          בברכה,

          עו"ד אפי אהרונוב
          מנהל פורום זכויות יוצרים

          • העתקת ציור שונה מאוד מהעתקת דיסק
            אבי אלעזר, עו"ד | 01/10/2014 10:30

            מכובדיי
            לעניות דעתי אין להשוות בין העתקה באמצעים טכנולוגיים (כגון צריבת דיסק, צילום/הדפסת ציור) לבין ציור/רישום  של יצירה אחרת הנעשה ביד ונתלה בבית.

            הדבר משול לנגינה ושירה בבית. לדוגמא, אם בביתי שלי אני מנגן בגיטרה ושר שיר של יוצר מסוים, הרי שכל עוד לא שכפלתי, מכרתי, הופעתי בפומבי, אין הפרה של זכויות יוצרים.

            אבי אלעזר, עו"ד

            • העתקה מול ביצוע
              עו"ד אפי אהרונוב | 01/10/2014 10:50

              עו"ד אלעזר שלום,

              ראשית תודה עלהצטרפותך לדיון.

              לטעמי, יש לבחון את הפעולות לאור הגדרות החוק. בסעיף 11 פורטו הפעולות אשר עשייתן הינה זכותו הבלעדית של בעל זכות היוצרים.

              בין הפעולות הללו כלולה פעולת ההעתקה של יצירה, המוגדרת בסעיף 12 באופן כוללני וגורף כעשיית עותק של יצירה בכל צורה מוחשית (לרבות האופנים שפורטו בהמשך הסעיף). כלומר, די ביצירת עותק אחד מוחשי באמצעות העתקה בכדי להפר זכות.

              מאידך, החוק אינו מונה בין הפעולות האסורות את פעולת הביצוע של יצירה אלא רק ביצוע פומבי שלה. כלומר, ביצוע אישי של יצירה (למשל נגינתה בבית) אינו מהווה הפרה, לטעמי.

              כמובן שזו עמדתי ואשמח לשמוע את דעתך בעניין וכן דעות נוספות.

              בברכה,

              עו"ד אפי אהרונוב
              מנהל פורום זכויות יוצרים