מדובר בשאלות לעניין

  • שאלה
    יוני | 05/04/2014 19:16

    שלום,

    כיום אני שכיר בחברת הייטק, לפני כשנה סיימת את לימודי התואר השני במדעי המחשב בתחום: אלגוריתמים.

    כעת אני מתלבט לגבי שני הכיוונים הבאים:
    א. אני שוקל להקים חברת סטארט-אפ עם חברים, יש לנו מספר רעיונות.
    ב. אני גם שוקל להתחיל דוקטורנט במדעי המחשב (לאחר שסיימתי את לימודי התואר השני במדעי המחשב לפני כשנה). במידה ואלמד לדוקטורנט אקבל מלגת מחקר (מלגת מחיה) על סך כ- 6,500 עד 7,500 ש"ח בחודש מהאוניברסיטה. לימודי הדוקטורנט הם בתיאוריה של מדעי המחשב (אלגוריתמים) ואינם קשורים באופן ישיר לרעיונות שיש לי ולחברי לגבי סטארט-אפ.

    שאלותיי הם:
    1. האם ניתן לשלב גם לימודים לדוקטורנט עם מלגת מחקר (האוניברסיטה תשלם לי כ- 6,500-7,500 ש"ח לחודש) וגם הקמת חברת סטארט-אפ עם חברים?
    האם אין סיכון שבמידה ויצליח הסטארט-אפ, תבוא האוניברסיטה ותדרוש אחוזים מערכו של הסטארט-אפ?
    האם האוניברסיטה יכולה לעשות זאת גם אם נושא המחקר שלי באוניברסיטה לא קשור באופן ישיר לתחומי העיסוק של הסטארט-אפ?
    איזה אחוז יכולה האוניברסיטה לדרוש?
    האם לימודי הדוקטורנט במקביל באוניברסיטה יכולים להוות בעיה במידה ונרצה לרשום פטנטים במסגרת הסטארט-אפ?
    מה אתה יכול להמליץ לי על מנת שיהיה ניתן לשלב את הקמת חברת הסטארט-אפ ולימודי הדוקטורנט מבלי שהאוניברסיטה תבוא עם דרישות לזכויות על חלק מחברת הסטארט-אפ בעתיד?

    2. בבואי למשקיעים, לבקש מהם שישקיעו בחברת הסטארט-אפ:
    - האם לימודי הדוקטורנט יכולו להוסיף לסיכויים להשקעה, כיוון שהמשקיעים יתרשמו שמדובר באדם "רציני"?
    - או לחלופין, האם זה יכול לגרוע מהסיכויים להשקעה, כי המשקיעים יחששו שהאוניברסיטה תבוא עם דרישות שהיא זכאית לחלק מערך הסטארט-אפ, ושעלולים להיות בעיות בנושא של פטנטים? וגם המשקיעים יכולים לחשוש שלא אשקיע את מירב המאמצים בסטארט-אפ אלא בלימודים?

    אודה לתשובתך,
    יוני

    • מדובר בשאלות לעניין
      ofer309 | 07/04/2014 05:38

      1. האמירה סוף מעשה במחשבה תחילה מבורכת. מומלץ שבהתקשרות בינך לאוניברסיטה תסכימו חוזית על התנאים  על פיהם האוניברסיטה מודעת לצעד שאתה מתכוון לעשות ומוותרת מראש על זכויותיה ככל שיהיו בחברות הסטארטאפ שאתה מתכוון להקים. וכן שהוויתור הנ"ל מהווה מבחינת הצדדים תנאי מוקדם התקשרות בינכם ללימודי הדוקטורט.
      2. משקיעים רוצים לראות מחוייבות היזם למיזם שלו. כך שרקע רק יכול להוסיף אבל אינו מהותי בדרך כלל בקבלת החלטה להשקיע. מהותי לא פחות הקירבה של המיזם לשוק ועד כמה המיזם קרוב להתחלת מכירות.

    • קריירה חדשה
      עו"ד טלי קסלר | 13/04/2014 16:48

      התשובות של ofer309 מצוינות.
      ניתן רק להוסיף שמשקיעים פוטנציאליים מתרשמים מהאדם העומד מולם ומהיכולת שלו, להערכתם, לקחת את הרעיון ולהוציא אותו אל הפועל, על כל המשמעויות העסקיות והפרקטיות הכרוכות בכך. כמובן שאם מדובר בצוות, אז ההתרשמות היא מהמכלול של כל חברי הצוות והאינטראקציה ביניהם.

      בברכה,
      עו"ד טלי קסלר
      מנהלת פורום יזמות עסקית