תביעה בגין לשון הרע ופרסומה

  • לפרסם כתבי טענות
    ג | 19/09/2013 02:32

    שלום

    משהו תובע אותי על לשון הרע על בקורת.
    האם מותר לי לפרסם את כתבי הטענות לפי חוק הפומביות והדיון.
    ולהסתיר את השם שלי? שלא יזהו אותי.

    • תביעה בגין לשון הרע ופרסומה
      צבי שמיר, עו"ד | 20/09/2013 10:33

      ראשית, אם נתבעת בגין לשון הרע אמליץ להיוועץ עם עו"ד ללא דיחוי.

      מעבר לכך שעליך להגיש כתב הגנה במועדים הקבועים בחוק ולא אתה, בהעדר הגנה, עלול לקבל פסק דין כנגדך, תחום לשון הרע אינו פשוט וכדאי כי עו"ד יחווה דעה על התביעה.

      לגבי פרסום כתב הטענות.
      אין לשון הרע בכתב טענות.
      בכתב טענות הנייר סופג הכל.
      בהנחה כי אין איסור פרסום והתיק אינו בדלתיים בסגורות אז כתבי הטענות גלויים לכל וניתן לפרסם.

      עליך לשקול היטב האם אתה מעוניין לפרסם והאם הפרסום לא יהווה לשון הרע.

      בהצלחה

    • פרסום כתבי טענות
      עורך דין שלומי וינברג | 23/09/2013 01:51

      פרסום כתבי טענות מותר ומוגן ע"פ סעיפים 13(5) ו-13(7) לחוק, ומותר לך להסתיר את שמך.

      בברכה,
      עו"ד שלומי וינברג,
      מנהל פורום לשון הרע

    • פרסום כתב טענות מותר אם הוא (הפרסום) הוגן
      עופר בן אברהם | 23/09/2013 12:55

      1. לשון הרע היא (בתמצית) דבר שפרסומו עלול להשפיל אדם, לעשותו מטרה לשנאה או ללעג, לפגוע במשלח ידו וכדומה (סעיף 1 לחוק איסור לשון הרע). מכאן ברור, שכתבי טענות ופסקי דין, בדרך כלל, עמוסים דברי לשון הרע למכביר. אלא מאי?
      2. לפי סעיף 13(5) לחוק, כפי שפורש בהרחבה בפסיקה, פרסום במסגרת הליך משפטי, לרבות בכתבי הטענות, בתצהירים ובכל התכתובת הנוגעת להליך לא יהווה עילה למשפט. אבל:
      3. פרסום כתב טענות בעיתון או באתר אינטרנט אינו פרסום שבמסגרת ההליך. על כן, לדעתי, החסינות לפי סעיף 13(5) אינה חלה עליו. לעומת זאת:
      4. על פרסום כתב טענות בעיתון או באתר אינטרנט עשוי להגן סעיף אחר של החוק, למשל, סעיף 13(7), המתיר "דין וחשבון נכון והוגן על מה שנאמר או אירע כאמור בפסקאות (5) או (6) בישיבה פומבית, ובלבד שהפרסום לא נאסר לפי סעיף 21", משמע: אין די בכך, שהדין וחשבון יהיה נכון, אלא הוא צריך להיות גם הוגן, ולדוגמה: פרסום חד-צדדי של כתב התביעה, תוך התעלמות מכתב ההגנה, או (אם כתב ההגנה טרם הוגש), בלי שהתבקשה תגובת הנתבע, עשוי להיחשב כפרסום שאינו הוגן. לחלופין:
      5. המפרסם כתב טענות בעיתון או באתר אינטרנט יכול להישען על ההגנה לפי סעיף 14, שהפרסום אמת ויש בו עניין ציבורי, אך אז עליו להוכיח את שני הרכיבים; או על אחת החלופות של סעיף 15, למשל: שהפרסום נעשה בתום לב כדי להגן על עניין אישי כשר שלו או של הקוראים. אך ברי שאין תום לב בפרסום חד-צדדי של דברי לשון הרע, שהוצאו מהקשרם במתכוון.
      6. למען הגילוי הנאות, לפני שנתיים ניתנה החלטה (שאינה תקדים מחייב) של השופטת רחל ערקובי, מבית משפט השלום בתל-אביב, התומכת דווקא בעמדה של קודמיי בשרשור זה (ת"א 3634-02-11, בנק מזרחי טפחות נגד הכשרת היישוב ביטוחים). על החלטה זו מתחה עורכת הדין רחל דואני-קיל ביקורת, במאמר שפורסם באתר לשכת עורכי הדין, וגם אני סבור כמותה, שההחלטה האמורה, בכל הכבוד, שגויה:

      http://www.israelbar.org.il/article_inner.asp?pgId=129140&catId=287

      7. יומיים לאחר שניתנה אותה החלטה נשאלה בפורום זה שאלה דומה לזו שנשאלה כאן, ובדיון שנערך אז הבאתי דוגמאות נוספות לפרסומים שאינם הוגנים לדעתי (בלי שידעתי על ההחלטה הנ"ל):

      http://www.lawforums.co.il/SingleMessage.aspx?MessageID=593493

      הערת אגב: חבל שהעיצוב החדש של האתר, הנאה כשלעצמו, מחק את תווי סוף הפיסקה מההודעות שבארכיון וביטל בהן את החלוקה לפסקאות (כבר דיווחתי על כך להנהלת האתר).