בנקאות- משכנתא בריבית מועדפת- התניית שירות בשירות

  • התליית שירות בשירות
    אורן | 03/06/2008 14:56

    באתי לקחת משכנתא ולהפתעתי אמרו לי בבנק דיסקונט שיש להם ריבית מוזלת רק אם אני אפתח אצלם חשבון. טענתי בפניהם שאסור להם להתלות שירות בשירות והם אמרו לי שלא רק שזה חוקי אלא שכל הבנקים נוהגים כך. האמנם מותר להם להתנות הנחה בריבית - בשירות אחר של פתיחת חשבון או שמא יש לנו פה עילה לתביעה ייצוגית?

    • בנקאות- משכנתא בריבית מועדפת- התניית שירות בשירות
      עו"ד אבי זילברפלד | 03/06/2008 16:39

      שלום רב, שאלתך מעניינת, ובמבט ראשון נראית כנכונה. ברם, אם נבחון הדברים כהוויתם, המצב הנו כדלקמן: חוק הבנקאות האוסר התניית שירות בשירות קובע: 7. (א) לא יתנה תאגיד בנקאי מתן שירות בקניית שירות אחר או נכס ממנו או מאדם אחר שהתאגיד ציין, אלא אם קיים קשר עסקי סביר בין השירות המבוקש לבין קיום התנאי. בנסיבות שציינת, הבנק אינו מתנה את עצם מתן המשכנתא בפתיחת חשבון אצלו, אלא רק את עלותה. ביחס לעלות, נראה בעיני כלגיטימי, משיקולי מדיניות עסקית, לתת יתרונות ללקוחות הבנק. לפיכך, לדעתי, אין פגם בהתנהלות הבנק שציינת. בכבוד רב, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות

      • תודה רבה על התשובה המפורטת...
        אורן | 03/06/2008 18:48

        אם כך פרשנות הבנק להתליית שירות מרוקנת את תוכנו של החוק משום שברור שאינני נזקק לשירות שיקר באופן משמעותי וזה יוצר פרצה שמפספסת את מטרת החוק - מטרת החוק היא לאפשר ללקוח לבחור את שירותיו תוך שמירה על תחרותיות אפקטיבית בין הבנקים (כזכור זה חוק שקיים למיטב ידיעתי רק בשירותים בנקאיים). מחר יבוא הבנק ויאמר לי שאם אני רוצה לקבל דרכם כרטיס אשראי אז עלי לפתוח תוכנית חיסכון בריבית 0% והרי שלפי פרשנות זו הבנק איננו מבצע עבירה מאחר שלא מסרב לתת שירות אלא רק מכריח אותי לקחת שירות אחר שאיננו כדאי לי. נראה לי שפרשנות כזו איננה הוגנת, סותרת את מטרת החוק ואני בספק אם ביהמ"ש היה מקבל אותה. אם כן, אפשר לבטל את החוק כי בצורה כזו אין לו שום משמעות. בהקשר לדבריך כי ההתליה פה היא רק לעלות ולא לכל השירות וכל ענין המדיניות העסקית נראה לי בעייתי מה במיוחד בענף עסקי בו נחקק חוק מיוחד למצב כזה. מה דעתך?

        • בנקאות - התניית שירות בשירות
          עו"ד אבי זילברפלד | 04/06/2008 13:04

          שלום רב, איני מקבל דעתך, והדוגמא שנתת רק מוכיחה דעתי, שכן , לפי הדוגמא שנתת, הבנק מתנה את עצם מתן כרטיס האשראי. בנושא המשכנתא אין התניה כזו, אלא מדובר בהטבה. בברכה, בכבוד רב, זילברפלד אבי, עו"ד ונוטריון מנהל פורום בנקאות

          • תודה רבה  לת
            אורן | 04/06/2008 15:00

            • ת
              ת | 14/09/2018 03:47

              אין כל ספק שהבנק יכול להמציא איזה ריבית שבא לו ולהציג את ההטבה שאתה מקבל כלקוח הבנק כמרווח כלשהוא ממה שהמציא אז לכן לא ניתן להגדיר את זה הטבה גם לקוח שהיה מתעקש היה מצליח להשיג ריבית טובה יותר