הערכת נזק

  • איך מעריכים גרימת נזק לציבור בתביעה ייצוגית?
    אלי | 13/06/2012 11:45

    נרשמתי לקורס במכללה מסוימת, ושילמתי דמי רישום. בחוזה הרישום נכתב שהמכללה רשאית לאחר פתיחת הקורס עד 30 יום. בפועל עברו כמה חודשים והקורס לא נפתח ובעקבות הפרת החוזה דרשתי מהמכללה לקבל החזר כספי של דמי הרישום. להפתעתי, קיבלתי תשובה מהמכללה שדמי הרישום לא יוחזרו לי, היות ובחוזה נכתב שדמי רישום לא יוחזרו במקרה של ביטול בכל סיבה שהיא. חשבתי להגיש תביעה יצוגית כנגד הסעיף המקפח בחוזה, היות והוא נותן פתח לא הוגן למכללה להפר את החוזה מצידה בכוונה תחילה מתוך ידיעה שבכל מקרה דמי הרישום ישארו אצלה. שאלתי, איך אני יכול להעריך ולכמת מבחינת סכומים את הנזק שנגרם לציבור הנרשמים כאשר אין בידי שום מידע כמה אנשים נרשמים, וכמה אנשים הפסידו דמי רישום במקרה כמו שלי שהמכללה היא שהפרה את החוזה? לתשובתכם אודה.

    • הערכת נזק
      עו"ד אפרים אהרונוב | 14/06/2012 14:02

      אלי שלום, א. לעתים לא ניתן לדעת מראש מה גודל קבוצת הנפגעים. במצבים כאלו נוהגים תובעים רבים לציין כמות מוערכת ולבקש לעדכן אותה לאור הממצאים שיחשפו במהלך ההליך. ב. את הנזק הכספי יש לחשב על בסיס הנזק הממשי (דמי הרישום) שאותם יש להכפיל במספר חברי הקבוצה לפי הערכת התובע. כמו כן ניתן לתבוע בגין נזק לא ממוני ורצוי להעריך אותו לאור בחינת פסיקות במקרים דומים. ג. חשוב לציין כי ניתן להגיש תביעה ייצוגית אך ורק בעילות מסוימות שנקבעו בחוק. קיומו של תנאי מקפח בחוזה אחיד אינה אחת מהעילות האלו. יתכן וניתן להציג את התנהלות המכללה כמבססת עילת תביעה אחרת, אך יש לערוך בירור מקיף יותר בעניין עם עו"ד הבקיא בתחום. בברכה, עו"ד אפי אהרונוב מנהל פורום תביעות ייצוגיות