האם אופטומטריסט נחשב מטפל רפואי?

  • אי העברת מידע בין 2 חנויות אופטיקה
    קובי שחר | 22/12/2020 09:26

    היי שמי קובי שחר בן 37 מכפר סבא,מזה 6 שנים אני מרכיב עדשות סקלריות מכיוון שיש לי קרטקונוס. עד לפני כחודש הייתי קונה מאותו אופטומטריסט את העדשות מגע שלי,מכיוון שהוא זה שעבד עם אותו ביה"ח בו עשו לי תבדיקה.  בתקופה בה הייתי לקוח שלו במשך כמה וכמה פעמים העדשות שאותן סיפק לי במחיר לא מבוטל,היו לא מספקות את הסחורה ואני אסביר: לטענתו העדשות אמורות להחזיק 3 שנים,עם טיפול נכון(חיטוי וניקוי)  בפועל כל פעם שקניתי עדשות היו מחזיקות לי מעמד 10 חודשים ונהרסות כל פעם באותה דרך.. בתוך התמיסה בה היו בלילה, זה נראה שהתמיסה שוחקת אותם עם הזמן.. אותה תמיסה שהוא המליץ לי עליה.  בסופו של דבר לאחר כמה וכמה פעמים שאותה תופעה חוזרת על עצמה,שאני צריך להזמין עדשות חדשות במחיר גבוה מאוד מכיוון שהן נהרסות הרבה לפני הזמן המשוער, החלטתי לחפש אופטומטריסט בעיר בה אני גר.  לאחר שמצאתי,ביקשתי מהאופטימטריסט הישן את מידות העדשות שלי בכדי שיוכלו לספק לו מידע שיעזור לי.  באופטיקה שלו סירבו בתוקף.. למסור לי את המידה.  בתור אחד שמספיק שאין לו עדשה אחת בעין מסוימת ,ובכך בעצם אני דיי מושבת מבחינת רמת חיים בסיסית (נסיעה לעבודה,הליכה למכולת..קריאה,ראיית טלוויזיה).  מאחר והוא לא הסכים אני צריך להמתין לזוג עדשות חדשות, ולבצע את ההליך מההתחלה  ובנתיים בכל הזמן הזה אני בעצם לא מתפקד.  רציתי לדעת אם מבחינה משפטית יש לי מה לעשות ,אם זה מבחינת העדשות שנהרסו והם לא היו מוכנים לקחת אחריות וטענו שזו אשמתי..כי "הרסתי" אותם מאחר ואין ביטוח או עדשות ספייר, או מבחינת זה שהם לא מעבירים בעצם מידע אישי שלי שיעזור לי לתפקד ביומיום בשביל האינטרס הכלכלי שלהם שלא אעבור אופטיקה.

    • האם אופטומטריסט נחשב מטפל רפואי?
      עו"ד ורד פרי | 22/12/2020 20:32

      שלום קובי,

      סעיף 18 לחוק זכויות החולה, תשנ"ו-1996 קובע כי:
      "18. (א) מטופל זכאי לקבל מהמטפל או מהמוסד הרפואי מידע רפואי מהרשומה הרפואית, לרבות העתקה, המתייחסת אליו."

      אמנם אופטומטריסט אינו נכלל ברשימת המטפלים המפורטת בהגדרות של החוק, אך החוק מאפשר לשר הבריאות להכיר בבעלי מקצועות נוספים כמטפלים עפ"י החוק, וביום 8.3.98 הכריז שר הבריאות על מטפלים באופטומטריה ככאלה שחוק זכויות החולה חל עליהם.

      לפיכך - יש להתייחס למידע שהאופטומטריסט מחזיק על נתוני העדשות שלך, כאל מידע רפואי השייך לך - והוא חייב למסור לך את הנתונים הללו. אתה זכאי לדרוש ממנו גם מסמכים נוספים על כל הטיפולים שהוא ערך לך, על עדשות שהוזמנו (כדי לראות את התכיפות של הזמנת העדשות), על ההנחיות שניתנו לך איך להשתמש בעדשות, ואולי עוד דברים שהתקיימו במפגשים ביניכם.

      אתה רשאי בהחלט לפנות אליו ולהסביר לו שהוא חייב למסור לך את הנתונים האלה, ושאם תפנה לבית-משפט - הוא יחייב אותו למסור את המידע.

      בברכה,

      ורד פרי, עו"ד
      מנהלת פורום רשלנות רפואית

      הרי גלעד 5, רמת גן
      טלפון: 03-6136248; מייל: veredpery@barak.net.il