אבחון לקוי של רופא לאחר שהסתמך על אבחון בתחום אחר

  • רשלנות וטיפול לא תקין של נוירולוג
    ענבל | 20/08/2020 14:50

    בת משפחתי פנתה לנוירולוג של קופ"ח במטרה לאבחן פגיעת ראש ולקבל טיפול מתאים.

    הנוירולוג שאל אותה ממה לדעתה זה נגרם לה, היא ענתה שכתוצאה מתקיפה מסוימת שתקפו אותה ושבכללה חנקו אותה והפעילו עליה חומרים.

    הנוירולוג ראה בתיק קופ"ח שהיא נוטלת כדורים פסיכיאטריים ולאחר שוידא מולה שהיא נוטלת אותם בהוראות פסיכיאטר (אציין שהיא מטופלת פסיכיאטרית באופן פרטי בלבד, וכי קופ"ח רק רושמת לה את הכדורים ומנפיקה אותם אך מעולם לא היתה אצל כל פסיכיאטר מהקופ"ח) הוא הוכיח אותה לגבי זה שהיא לא הגישה תלונה במשטרה בעניין, לא האמין לתקיפה , קרי לסיבה שבגינה לדעתה נגרמה לה פגיעת ראש, ולא ביצע כל בדיקה נוירולוגית וכל רישום לגבי תלונותיה הנוירולוגיות (קרי לגבי תסמיני פגיעת הראש) , רשם רק שמתלוננת על כך שתקפו אותה בחומרים הוסיף לכך "סימן שאלה ", רשם שלא פנתה למשטרה , ושמטופלת ע"י פסיכיאטר ונוטלת כדורים והאבחנה שלו היתה "השגחה".

    שאלתי היא:

    האם הנוירולוג התרשל, או פעל באופן בלתי תקין כמפורט להלן ,או בכלל:

    1. האם נוירולוג רשאי להימנע מלרשום תלונות נוירולוגיות של מטופל, בעצם רשם רק את הסיבה לתלונות הנוירולוגיות ולא את התלונות הנוירולוגיות עצמן.

    2. האם נוירולוג רשאי להתעלם מתלונות בתחום הנוירולוגי ולהימנע מלבצע בדיקות בתחום הנוירולוגיה על סמך נסיבות מתחום רפואה אחר, קרי על סמך נסיבות מתחום הפסיכיאטריה שאינן בתחום מומחיותו?

    3. האם נוירולוג , קרי רופא שאינו פסיכיאטר, רשאי לרשום בתיק רפואי של המטופל, פירוט ממנו עולה שהמטופל בעצם מדמיין את התכנים שאותם הוא מעלה בפניו,(מדמיין את הסיבה בגינה נגרמה פגיעת ראש) וזאת שרירותית ומבלי שהנוירולוג יפנה את המטופל לפסיכיאטר באותו עניין?

    4. גם ככל שמטופל מדמיין את הסיבה לתסמיני פגיעת ראש, הרי אין זה אומר שלא צריך לבדוק האם קיימת פגיעת ראש, והאם יש צורך בטיפול.

    בת משפחתי ניזוקה מביקורה זה אצל הנוירולוג, בגין התנהלותו נמנע ממנה אבחון וטיפול בפגיעת ראש, היא שילמה באופן פרטי 30,000 ש"ח לטיפול בפגיעות ראש, היא מפחדת ללכת לנוירולוגים מקופ"ח בגין שהנוירולוג אבחן הלכה למעשה שאין להאמין לה ורשם שהיא מטופלת אצל פסיכיאטר +כדורים  והיא דאגה כל השנים לטיפול פסיכיאטרי פרטי כי לא רצתה כל רישום בתחום הפסיכיאטרי בתיק קופ"ח, ועוד.....

    מה ניתן לעשות בעניין ? איך ניתן לפעול כנגד הנוירולוג באילו דרכים?

    תודה רבה

    • אבחון לקוי של רופא לאחר שהסתמך על אבחון בתחום אחר
      עו"ד מיכל סטרוגו | 27/08/2020 20:27

      ענבל שלום,

      הכלל והדרישה על פי סטנדרטים מקצועיים הוא, כי רופא, לא כל שכן רופא מומחה, אליו פונה מטופל בתלונה על כאבים או בעיה רפואית כלשהי, חייב לחתור לאבחנה נכונה וככל האפשר מוקדמת על מנת ליתן טיפול מתאים.

      לצורך כך עליו לערוך אנמנזה מסודרת, בדיקה מדוקדקת, דיון ואבחנה מבדלת ולהעלות כל אלה על הכתב.

      אמנם הרופא מחויב לחקור ולברר עם החולה את ההיסטוריה הרפואית ומחלות הרקע מהן סבל בעבר, אך עליו להתמקד בתלונותיו הנוכחיות, בסיפור המקרה במקרה ומדובר בפגיעה לא כל שכן פגיעת ראש, בתסמינים שחש החולה וכיוב', לחבר את כל הנתונים יחדיו ולהגיע למסקנה לגבי האבחון הרפואי וכן הטיפול הנדרש.

      הרופא אינו יכול להסתפק ולהסתמך על נתונים ואבחונים שבוצעו בתחום אחר או במועד אחר אלא עליו לבדוק את המטופל בעצמו, במיוחד כשמדובר באירוע ותלונה חדשים ופגיעה בעלת אופי שונה כפי שקרה במקרה שאת מתארת.

      במקרים בהם הרופא חורג מהסטנדרטים הרפואיים המקובלים ולא פועל כנדרש, ובעקבות כך נעשה אבחון שגוי, ייחשב הדבר לרשלנות.  במקרים רבים, כתוצאה מהאבחון המוטעה, נגרם למטופל נזק אשר עלול אף להיות חמור.

      במקרה שאת מתארת, מלבד עגמת הנפש והתסכול מהתנהלות הרופא, נראה כי הנזק הפיזי שנגרם לבת משפחתך אינו חמור לשמחתי, מלבד הכספים שנאלצה לשלם לרופא פרטי ולפיכך כדאיות הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית, מוטלת בספק לאור העלויות הכרוכות בניהול תביעה כזו אשר יכולות להיות גבוהות מהפיצוי המקסימלי שיכול להיפסק.

      אפשרות נוספת, מלבד הגשת תביעה משפטית לבית משפט, היא הגשת תלונה למשרד הבריאות או למחלקת פניות הציבור בקופת חולים בה היא מבוטחת.

      בכל מקרה, ניתן לפנות לעורך דין העוסק בתחום הרשלנות הרפואית אשר לאחר שיבחן את פרטי המקרה לגופו של עניין, יוכל ליתן לך תשובה מדוייקת יותר על סמך הנתונים והמסמכים שבחן.

      מקווה שנתתי מענה לפנייתך ומאחלת בריאות שלמה,

      בברכה,

      מיכל סטרוגו, עו"ד
      מנהלת פורום רשלנות רפואית

      בר כוכבא 23, V-Tower, קומה 3, בני ברק
      טלפון: 054-2200008 ; מייל: michalstrugo@mfs-law.com