פורום תכנון ובניה
פורום תכנון ובניה
דייר החליט להפוך את מחסנו שבקומת המחסנים ליחידת דיור. שטח המחסן הוא כ10 מ"ר. לשם כך משך צינור מים וחשמל העוברים בצמוד למרפסות שכנים אחדים. התחבר לביוב החיצוני (לצורך שרותים). תלה על קיר חיצוני של הבניין מזגן, דוד חשמל גדול ואת חנוכיית צנרת המים כולל שעון מים. ריצף שטחים משותפים בסמוך למחסן ואף פרץ חלון. שאלתי: מה נכון לעשות כרגע. איננו מסכימים לכך בשום אופן ודורשים שיחזיר את המצב לקדמותו. הוא כמובן לא שועה לפנייתנו. אציין עוד שאת צנרת השרותים היורדת דרך מחסנו, הוא הסיט החוצה בלי לבדוק את ההשלכות העתידיות לכך. תודה .
שרון שלום,
מחסן אינו יכול לשמש כיחידת דיור. היות והדייר עושה במחסן ובשטחים הציבוריים כראות עיניו ואינו מתייחס לפניותיכם, השלב הבא הוא לפנות לפיקוח של הועדה המקומית לתכנון ולבניה בישוב בו אתם גרים ולהודיע על השימוש החורג. מחובתו של הפיקוח של הועדה המקומית להגיע למקום ולטפל בבעיה. הדייר עושה שימוש חורג מהשימוש המותר בהיתר הבניה. זו עברה פלילית ועל התובע של הועדה המקומית להגיש לבית המשפט כתב אישום כנגד העבריין.
במידה והפיקוח של הועדה המקומית אינו פועל מכל סיבה שהיא, ואינו עושה את הדרוש על מנת להפסיק את השימוש החורג, מציעה שתפנו לפיקוח על הבניה בועדה המחוזית לתכנון ולבניה אליה שייך ישוב מגוריכם.
מישור נוסף בו הנכם יכולים לפעול הוא הגשת תביעה למפקחת על רישום המקרקעין על הפגיעה בשטחים הציבוריים/המשותפים בבניין ופגיעה בחזותו.
בהצלחה!
שלום וברכה
הגשנו, לפי סעיף 110 לחוק התכנון והבניה, התשכ"א- 1965 , לועדה המחוזית לתכנון ולבנייה בקשות רשות לערור בפני המועצה הארצית לתכנון ולבנייה נגד החלטת הועדה המחוזית. הבקשה האחרונה הוגשה לפני כ 35 יום, הראשון הגיש לפני כמעט 50 יום. טרם התקבלה תשובה כל שהיא אף כי בסע' 110 לחוק תו"ב נקבע:"
(ב) בקשת רשות לערור תוגש ליושב ראש הועדה המחוזית, תוך חמישה עשר ימים מיום שהומצאה לעורר החלטת הועדה המחוזית והוא יתן החלטתו בתוך חמישה עשר ימים." י
ככל הנראה, הועדה אינה ממלאת אחר הוראת החוק.
אלו אפשרויות עומדות לרשותנו?
בתודה
אבי
אבי שלום,
לצערי הרב במרבית המקרים יו"ר הועדה המחוזית אינו משיב לבקשות לפי סעיף 110 לחוק במועד הקבוע לכך בחוק.
מציעה שבשלב ראשון תפנה במכתב תזכורת ותבקש החלטה מהירה בבקשה שלך. אתה יכול לכתב את שר הפנים / יו"ר המועצה הארצית או כל גורם אחר שנראה לך רלוונטי, למכתב התזכורת.
אני גרה בבינין משותף יש לי חניה בטאבו. ליד החניה יש לי גינה באורך 2 מטר.
האם אני יכולה להוציא את הגינה היא מפריעה לחניה והמקום נהיה פח זבל. מה צריך לעשות מה החוק אומר?
לי שלום,
היות ומדובר בבית משותף כל שינוי ברכוש המשותף מחייב הסכמה של מרבית הדיירים בבניין.
היי, הגבול ביני לבין השכן יוצא קו הבית שלי לפי טענת השכן, כשאני בדקתי היו 3 קוי גבול, התב"ע החדשה עושה תיקון לגבול, היא הופקדה השכן בנה שער חשמלי ועכשיו הוא בונה גדר מסביב לבית שלו כדי לקבוע עובדות בשטח. מה אני יכול לעשות .
ששון שלום,
לא בטוחה שהסיטואציה ברורה לי.
במידה ואתה סבור שהשכן בונה את הגדר על השטח שלך, מציעה שתפנה לפיקוח על הבניה ותבקש שיבואו לעצור את הבניה עד למועד בו תהיה הכרעה וודאית בעניין הגבול בין החלקות.
בס"ד, שלום.1)מסמך חתימות שכנים לבניה בגג שיש בו חתימה לכאורה מזויפת של שכן שדירתו נמצאת בכנוס נכסים ,אבל במסמך מופיעה חתימתו כביכול ,האם זה פוסל מבחינה חוקית את כל מסמך החתימות?
2)מסמך החתימות הוא ללא תאריך האם זה פסול חוקית?
אשל שלום,
פסילת חתימה אחת אינה בהכרח פוסלת את חתימתם של שאר הדיירים על הבקשה להיתר.
אין פורמט חוקי למסמך לחתימת שכנים. רצוי כמובן שלחתימה יצורף תאריך. העדרה אינו פוסל בהכרח את המסמך כולו.
לפני מספר חודשים מועצה מקומית בשטחה אני גר התקינה מכשיר סניקת ביוב רועשת ביותר על יד הבית שלי (בשביל היקפי סביב שורת הבתים הראשונה בישוב). מיד לאחר התקנת המכשיר פניתי באימייל לראש המועצה ושלחתי לו אפילו צילומי אודיו שמוכיחים שמדובר ברעש בלתי נסבל. לא קיבלתי מענה אבל פעולת המכשיר הופסקה לזמן מה… לאחר מספר שבועות פעולת המכשיר חזרה לפעול בשיא העוצמה. מדובר בעוצמת רעש גבוהה מאוד המתרחשת לאורך כל שעות היום (תוך הפסקות) וכל שעות הלילה. הרעש חודר אל תוך הבית ונשמע היטב גם דרך חלונות מודרנים בעלי זיגוג כפול בכל אזורי הבית. כשנמצאים בחוץ בזמן פעולת המכשיר צריך להגביר את הקול באופן משמעותי בזמן שיחה על מנת שהצד השני ישמע אותך כיוון שהרעש כה חזק. פניתי למועצה שוב ואמרו לי שיעבירו את הפניה לאיזושהי מחלקה שמעולם לא יצרה עמי קשר. הפעולה לעיתים נפסקת למספר ימים ואז חוזרת שוב וממשיכה. אני מעוניין שהמכשיר הזה יוסר לאלתר. מה סיכויי לזכות בתביעה? האם אוכל גם להוסיף סעיף עגמת נפש על הסבל המתמשך כתוצאה מפעולת המכשיר? בעצם, מה הפעולות הרצויות לביצוע? לומר את האמת, אני רק רוצה שיסירו את המכשיר, הפיצויים פחות חשובים לי.
נ.ב. המכשיר פולט אוויר ביוב וכשנמצאים אפילו במרחק של 10 מטרים ממנו ניתן להריח ריח חריף של ביוב. מדובר בעצם ב-Relief valve שפולט אוויר ביוב כשיש לחץ בצינור.
דוד שלום,
לצערי אין לי אפשרות לתת הערכות של סיכויי הליך משפטי.
אתה מוזמן ליצור קשר עם עורך דין מטעמך אשר יבחן את כל הנתונים ויעריך מהו ההליך הנכון לפעול בו.
שלום,
קבלן פתח חלון חדש בדירה פרטית שאני משכיר לאחרים,
אבני החיפוי מבחוץ נפגעו בעת ניסור הבטון ויש סכנה בטיחותית.
אני נאלץ לתקן היות והקבלן אינו מסכים לתקן בצורה תקנית
וא"א לסמוך עליו. התיקון יקר. במידה ואתבע אותו עבור עלות
התיקון, האם העובדה שאין אישור עיריה עבור פתיחת החלון
יכולה לשמש נגדי בתביעה נגד הקבלן (רק בתביעה, ללא קשר להשלכות
האחירות של היעדר אישור עיריה).
שלום רב,
לצערי אין לי אפשרות לתת הערכה להשלכות של השתלשלות דברים בהליך משפטי אזרחי שבינך ובין הקבלן. הדבר אף אינו בתחום התכנון והבניה.
בשנת 2012 בוצע איטום גג מלא בבניין ע"י חברת "המרכז לאיטום" עם אחריות של 10 שנים. בחורף האחרון חדרו למספר דירות בקומות העליונות מים מגג הבניין. חברת הניהול של הבנhין ניסתה במשך חודשים ארוכים להשיג את חברת האיטום הנ"ל בכל דרך אפשרית אך לצערנו לא היה מענה כיוון שהחברה נסגרה . האם יש אפשרות לתבוע את בעלי החברה לעמוד בהתחייבות האחריות?
אפרים שלום,
שאלתך אינה בתחום התכנון והבניה. המדובר בהתחייבות חוזית. אנא פנה לפורום חוזים/ליטיגציה
האם מותר להדביק מדבקת הזהרה על השמשה קדמית של רכב שחונה בחניון פרטי של הבניין בשטחים ציבוריים ובכך מפריע לדיירם לצאת או/ו להכנס לחניון , כאשר יש תמרורי אסור חניה. ולכל הדיירים מקום חניה אחד מוסדר? אנו ועד הבית של הבניין וחסרי אונים! תודה.
אידה שלום,
שאלתך אינה בתחום התכנון והבניה.
שאלתי – הוגש נגדי כתב אישום על עבירת בנייה מלפני 30 שנה – סגירת קומה מפולשת-
בדיון בוועדת ערר בעניין מחלוקת עם השכנים הגובלים בשטחי,על בנייה על הגבול המשותף. התבקשתי על ידי יו"ר וועדת הערר למשוך את הערר -כדי לא לקבל הוצאות . סרבתי ואמרתי שאגיש עתירה למחוזי .יצאנו מחוץ לאולם הדיונים אני ובא כוחי .
השכנים באו ואלי בויקשו שאמשוך את הערר כדי שיוכלו לקבל היתר בנייה . סרבתי ואמרתי להם שאעתור למחוזי.
הם הלכו ודיברו עם התובע של הוועדה המקומית והוא ניגש ואמר לי בנוכחות העורך דין שלי שאם אמשוך את הערר הוא לא יגיש נגדי תביעה נגד החריגה. הסכמתי, אבל כמה חודשים אחר כך הוא שלח לי כתב אישום וטען שהוא הבטיח אבל התכוון לקרוואן שיש לי בשטח . אבל על הקרוואן חלה התיישנות אז הוא לא אומר אמת .- השיחה איתו הוקלטה
האם יש לי סיכוי לעיכוב ההליך על ידי בקשה ליועץ המשפטי בגין הפרת הבטחה שלטונית ?
איתי שלום,
לצערי אין לי דרך להעריך סיכויי הליך על סמך המתואר על ידך. יש לבדוק את התיק לפרטיו, לעומק, ולהעריך רק לאחר בדיקה יסודית.
שלום רב.
בחדר שינה קיימת בליטה (סינר/הנמכה בגבס) במרכזו של חדר השינה (הבליטה אינה חוקית ולא הייתה אמורה להיות ממוקמת שם) בו עוברת מערכת ביוב.
גובה החדר הינו 2.52 ואילו היכן שעוברת הביליטה/סינר הגובה הוא 2.35 בלבד כלומר מתחת לשטח גובה מינימאלי.
הבליטה הינה לרוחב כל קיר החדר (אורך של 2.63 מ') וכאמור עוברת במרכז החדר.
עובי הבליטה הוא 15 ס"מ (מהתקרה למטה).
רוחב הבליטה 30 ס"מ.
בקיצור פס של בליטת גבס במרכזו של חדר שינה באורך של 2.60, עומק של 15 ס"מ (שמוריד את הגובה המינימאלי הנדרש לחדר) ורוחב של 30 ס"מ.
השאלות הן:
– האם בליטה כזו שמוריבה משטח גובה מינימאלי גם משנה את הגדרות החדר? פעם אחת האם המדידה של רוחב חדר נעשת אחרת במקרה כזה?
– פעם שנייה האם עצם הבליטה משנה את הגדרת החדר ובעצם אין מדובר בחדר אלא בחצי חדר או חדר שירות וכו'.
תודה מראש לעונים
מושיק שלום,
המצב אותו תיארת הוא ככל הנראה תוצאה של שיפוץ ושימוש בחלל אשר לא הוגדר מלכתחילה כחדר. יש לבדוק בהיתר הבניה המקורי של הדירה. הגדרתו עתה הינה עניין לפרשנות ותלויה בנושא המחלוקת
אנחנו גרים בשכונה שבה יש בכל גוש 4 דירים 2 למטה ושנים למעלה אנו גרים בבית מזה כ50 שנה, יש חלוקה שבה השטח שנמצא מקדימה שייך לשכן בקומה התחתונה ואלה שלמעלה השטח האחורי וכך זה קיים המון שנים וגם שרכשתי את הבית מהוריי יש הסכם בכתב עם השכן וגם בהיתר בניה כתוב השטח מחולק בהסכמה ( אני בניתי תוספת) עכשו הגיע שכן חדש שהחליט שזה לא כך רוצה את השטח מקדימה. מה עושים? יש לציין שהשכן הקים בחצר האחורית מקווה ציבורי דבר לא הגיוני וכמובן שהתלוננתי בעיריה ומאז הוא מתנכל לחיי משפחתי , אודה על התשובה
חגית שלום,
חלוקת השטחים המשותפים בבנייני רביעיות הינה בעיה המשותפת למרבית הבניינים הנ"ל, וצפה בעיקר בעת חלופי שכנים.
כל עוד אין הסכם כתוב (תקנון הבית המשותף, הסכם שיתוף) לעניין חלוקת השטחים ו/או אופן השימוש בהם, השטחים הם משותפים.
אין מוצא אחר מלבד להגיע להסדר כולל בדבר חלוקת השטחים (חזית ואחור) ולהתייחס אף לבעלות/הצמדת הגג.
אני גר בבית פרטי דו משפחתי. השכן שלי התקין בצד שלו בקיר המשותף שלנו בגינה במבוקים המגביהים את החומה בינינו. האם זה חוקי? האם יש משהו שאני יכול לעשות בנידון? הבמבוקים מכערים את הגינה שלי.
שליו שלום,
הקמת גדר עד לגובה של 1.5 מ' אינה מחייבת היתר בניה. באם הגובה הכולל גבוה יותר, תבקש מהשכן שינמיך, או תפנה לפיקוח על הבניה.
אני גר מול אתר בנייה. עושה רושם כי אתר הבנייה משתלט על שטח שלא שלו. מאיפה להתחיל? מה עליי לעשות? מול מי לדבר?
אורי שלום,
מציעה שתפנה לפיקוח העירוני (לא הכללי, אלא המפקח של הועדה המקומית) ותבקש שיבוא ויבדוק אם הבניה נעשית בהתאם להיתר שניתן, ובתחום מגרש הבניה.
שלום רב,
בית שנבנה לפני 30 שנה, במהלך הבניה הוגשה תכנית לשינויים קלים שאושרה על ידי הועדה בהחלטה אך לא נחתמה על ידה, אלא רק על ידי מהנדס מועצה מקומית (לא מהנדס הועדה) וזאת בהתאם להחלטת הועדה. ניתן טופס 4 ואישור נוסף שהבית תואם להיתר.
למרות זאת, ראיתי בתיק הבניין שהועדה מתייחסת רק לתכנית הראשונה שנחתמה על ידה כקובעת (ששונה ממצב הבניה של הבית) ולא לתכנית השינויים, שהבית נבנה לפיה.
רציתי לדעת האם בסיטואציה שנוצרה אפשר לראות את תכנית השינויים כחלק מההיתר ועל הועדה להתייחס גם אליה?
תודה רבה
עמית שלום,
המסמך הפורמלי שתקף כהיתר הבניה של הבית הוא התכנית (הגרמושקה) שהיתה בפני הועדה המקומית, עליה יש חותמת "היתר" חתום ע"י יו"ר הועדה המקומית. מבינה שאתה בישוב שמהווה חלק ממועצה אזורית/ועדה מרחבית ולכן יש גם את מהנדס הישוב וגם את מהנדס הועדה. הסמכות לחתום על היתר היא של מהנדס הועדה. בהתחשב בכך שלא ראיתי את המסמכים, ועל סמך דבריך בלבד, בהחלט יכול להיות שהמצב החוקי הוא שהבית אינו תואם את ההיתר שניתן לו.
שלום, יש לנו חנייה בבניין כשלכל אחד יש חנייה בטאבו המסומנת עבורו, יש מקום ריק שלא מסומן ולא מוגדר כחנייה (השטח הכללי של החנייה), שכל פעם מחנים שם רכבים מזדמנים אורחים של דיירי הבניין, הדבר מפריע מעט לאחד הרכבים לצאת מהחנייה שלו, האם אני יכול כועד הבית להציב מחסום חנייה בחלק הריק (שאינו מוגדר ומסומן כחנייה) על פי חוק ולא לאפשר להחנות שם?
0 יקר,
שאלתך הינה בתחום המקרקעין/בתים משותפים ולא בתחום התכנון והבניה. מוזמן להפנות את שאלתך בפורום מקרקעין.
רכשתי דירה בבניין משותף + חניה צמודה. ידוע לי כי תקן חניה ליד קיר הוא 255 ס"מ. לידי יש מקום חניה אחר וגם לידו יש קיר. כאשר שתי המכוניות חונות, אי אפשר לפתוח דלת, גם של הנהג בגלל הקיר, וגם של הנוסע כי חונה רכב לידי. האם זה תקני?
ורדינה שלום,
גודל מקום חניה אינו קבוע בחוק או בתקנות אלא במסמך הנחיות של משרד התחבורה משנת 2000. אכן, רוחב מקום חניה ליד קיר הוא 255 סמ'. תכנון חניונים אינו בתחום מומחיותי אלא בתחום מומחיותם של מהנדסי תחבורה. מציעה שתפני אל אחד מהם ליעוץ.
האם התקנת דלת מחברת בין דירה לבין המחסן הצמוד אליה, ושימוש במחסן כחדר – מחייבים קבלת היתר?
ברי שלום,
כן. התקנת הדלת מחויבת בקבלת היתר בניה, וודאי שהפיכת המחסן לחדר מחייב בקבלת היתר בניה. השימוש בשטח הבנוי נקבע בהיתר והוא חלק ממנו. כל שימוש אחר מחייב שינוי של ההיתר.
בית כנסת שניבנה ללא רשיון, ומהווה מטרד של רעש ובטיחות לסביבה. הטיפול נמצא בידי מחלקת האכיפה של הועדה לתכנון ובניה.מי צריך ללחוץ על הוועדה לזירוז הפינוי, התושבים או המועצה המקומית ?
תודה יואל.
יואל שלום,
שאלתך אינה מתחום התכנון והבניה אלא במישור הפוליטי הפנים ישובי.
לכאורה הרשות, המועצה המקומית, אמורה לוודא את תקינות הפעילות בישוב. באופן מעשי לחצים פוליטיים מביאים לכך שנדרשת פעילות והפעלת לחץ מצד התושבים. בהצלחה
בבית משותף כשכל זכויות הבניה שייכים לאחד מהשותפים בבית, האם הוספת יחידות גם כן שייכים לו, או שזכויות בניה לחוד והוספת יחידות לחוד.
עמית שלום,
ראה תשובתי מטה לדני.
בבית משותף כשכל זכויות הבניה שייכים לאחד מהשותפים בבית, האם הוספת יחידות גם כן שייכים לו, או שזכויות בניה לחוד והוספת יחידות לחוד.
דני שלום,
על מנת לתת מענה לתשובה יש לבחון את תקנון הבית המשותף ולראות מה נאמר בו בעניין זכויות הבניה/יחידות הדיור בבית המשותף. בדרך כלל ההתיחסות היא כללית לזכויות ואינה מתייחסת באופן ספציפי להוספת יחידות דיור. במידה ואין התיחסות נפרדת, ניתן לראות כפרשנות סבירה את שיוך יחידות הדיור הנוספות למי שבבעלותו זכויות הבניה הנוספות.
שכן צמוד לי ביצע תוספת בניה – סגר מרפסת והרחיב סלון. כתוצאה מהבניה סתם במלט וחומרי בניה בור ניקוז משותף וכתוצאה מכך נגרמה לי הצפה ואין לי יכולת לנקז מים ממרפסתי. האם סתימת בור ניקוז במלט מהווה עבירה פלילית? בתנאי ההיתר נכתב: "השבת המצב לקדמות ולשכנים צמודים" האם עבר על תנאי ההיתר?
מושיקו שלום,
מהפגיעה המתוארת על ידך עולה שהמצב לא הושב לקדמותו, וזו, ככל הנראה, אי עמידה בתנאי ההיתר. מציעה שתפנה במקביל לשכן לתקן את הנזק, ולוועדה המקומית בעניין אי העמידה בתנאי ההיתר.
שלום רב.
אני בונה את ביתי במסגרת שכונת הרחבה בקיבוץ שלי. פרויקט הבניה הוא בצורת בניה משותפת. ז"א, קבלן אחד בונה את כל הבתים לפי דגם שהוגדר ע"י האדריכלים של הפרויקט (כאשר לי ניתנת האפשרות לבצע שינויים קלים בדגם – הוספת/הורדת חלון, שינוי מבנה קירות פנים וכד'. ללא שינוי גודל הבית) והפיקוח הוא ע"י מפקח ראשי של הפרויקט ולא ע"י מפקח פרטי שלי.
כל ההסכמים שנחתמו מול הקבלן, פיקוח וכד' היו בחוזה אחיד לכל הבונים בפרויקט.
ברצוני לבצע בדק בית בשלב המסירה הראשונה בכדי לאתר תקלות בבית ולאפשר לקבלן לתקן אותם לפני המסירה הסופית.
ברצוני לברר עמך (מקווה שזהו הפורום המתאים לשאלה זו): האם יש לי זכות בחוק לבצע בדק בית? במידה וניתן, אשמח אם תוכלי להפנות אותי לסעיף בחוק. האם ניתן למנוע ממני ביצוע בדק בית בשלב מסירה ראשונה מפני שהבניה הייתה בצורת בניה משותפת?
בתודה מראש,
רשף
רשף שלום,
ראשית, התנצלותי על העיכוב במתן התשובה.
לצערי שאלתך אינה בתחום התכנון והבניה. אתה מוזמן להעלות אותה בפורום מקרקעין/נדלן.
למיטב ידיעתי, זכותך לבצע בדק בית אינה נפגעת כתוצאה מכך שזו בניה משותפת.
שלום,
האם אפשר להסתמך על קבלת טופס 4 לבית פרטי כהוכחה לכך שבמועד שהוא ניתן הבית נבנה לפיה ההיתר ואין בו חריגות בניה?
תודה רבה
גילי שלום,
התשובה לשאלה קצת מורכבת ותלויה בנסיבות בהן מבקשים לעשות שימוש בכך.
בעת מתן טופס 4 נבדקת הבניה אל מול ההיתר שניתן. כך, שנסיבתית, ניתן לומר שאם הטופס ניתן, במועד שניתן הבית בנוי בהתאם להיתר. יחד עם זאת, יכולות להיות ראיות אחרות סותרות לכך.
שלום, אני מדריכת כושר במקצועי. אני נאלצת לסגור את הסטודיו שלי, והייתי רוצה כשיתאפשר מבחינת הקורונה, לקבל לקוחות בביתי. האם אני זקוקה לקבל אישור כלשהו לשם כך?
אלונה שלום,
האם כוונתך לפתוח סטודיו בחלק מהבית שלך או לקבל לקוחות בודדים (כל פעם לקוח אחד, למשל) באחד מחדרי הבית? במידה ואת פותחת סטודיו בחלק מהבית, ואותו חלק של הבית משמש לשימוש זה בלבד ולא למגורים, מדובר בשימוש שאינו תואם את השימוש שבהיתר שניתן לבית. זהו שימוש חורג שמחייב קבלת היתר מיוחד מהועדה המקומית. במידה ואת מקבלת מדי פעם לקוח באחד מחדרי הבית לשעור פרטי, הדבר אינו מחייב קבלת אישור כלשהו.
בהצלחה.