פורום תכנון ובניה
פורום תכנון ובניה
הציעו לי לקנות דירה במבנה מסחרי שעכשיו הופכים אותו לדירות מגורים. המחיר המבוקש עבור הדירה אטרקטיבי במיוחד. איזו בעיה יכולה להיות לי אם אקנה את הדירה?
זהירות!
השימוש במבנה חייב להיות תואם לשימוש שנקבע בהיתר הבניה, ולשימוש המותר בתכנית התקפה. עליך לבדוק היטב האם שונה השימוש של המבנה המסחרי והוצא היתר חדש לדירות המוצעות למכירה.
במידה ולא הוצא היתר כאמור, לא תוכל לרשום את השטח שאתה קונה כדירת מגורים בטאבו, וקיימת אפשרות סבירה ביותר שיוגש נגדך כתב אישום בגין שימוש חורג. המדובר בהליך פלילי במסגרתו ככל הנראה תחוייב בקנס כספי גבוה ביותר.
בחודשים האחרונים העלה משרד האוצר יוזמה חדשה של הסבת חלק משטחי המסחר והתעסוקה למגורים, ובטיוטת חוק ההסדרים מבקשים לקדם מהלך תכנוני שיאפשר זאת. שינוי זה נובע מהחשש ששטחי מסחר ומשרדים רבים ישארו ריקים בעקבות הקורונה. יש להדגיש כי הצעה זו כוללת מהלך תכנוני מסודר ומתייחסת לבנייה חדשה.
חשוב מאוד שלא להתפתות להצעות שייתכן ועושות שימוש לא ראוי בכך שלציבור הרחב הגיעו שמועות בדבר השינוי המוצע, העלולות להביא לניצול לא הוגן של תמימות המשולבת בחוסר ידע בנושא.
מה פירוש הנכס מוקפא ולכן אי אפשר להוציא נסח טאבו. לפני שבוע כן הוצאתי והיום כתוב אי אפשר. וזה רק לגבי דירה מסויימת בבית משותף אותה אני רוצה לרכוש. האם זה מהווה מכשול
מירי שלום,
שאלתך אינה בתחום דיני התכנון והבניה. מוזמנת לפנות לפורום מקרקעין באתר.
היי
מנסה להשיג את חוק התכנון והבניה כפי שהיה ביום 29.4.81 (תיקון מס' 17)
לא מנסה להוריד את התיקון אלא את החוק כפי שהיה באותו מועד.
בלתי אפשרי לקחת את החוק הנוכחי, ולחזור אחורה מהתיקון של היום עד לתיקון מס' 17….
תודה
עדי שלום,
גרסאות מוקדמות של חוק התכנון והבניה ניתן לראות באתרים משפטיים להם הכלים לכך.
תיקון מסוים ניתן לאתר בקובץ החקיקה הרלוונטי, המופיע בצד מספר התיקון בתחילת החוק.
היי , האם קל יותר להשיג היתר בניה להרחבת דירת גן כיוון שהשטח מוצמד לדירה? או שזה בדיוק כמו דיירי הקומות ? תודה .
תהילה שלום,
במידה והשטח מוצמד לדירתך בטאבו אינך נדרשת להסכמת השכנים, ככל שזה נוגע להיבט הקנייני. יחד עם זאת, עליך לבדוק את מקור זכויות הבניה הנוספות, ולוודא שהן שייכות לך ולא לכלל דיירי הבית המשותף. כלומר, שהבניה שלך אינה גורעת מכל שכן אחר להוסיף תוספת בניה דומה לדירתו.
בברכה,
ציפי מרגלית, עו"ד
מנהלת פורום תכנון ובנייה
רחוב יגאל אלון 94, מגדל אלון 2 תל אביב
טלפון נייד: 050-6444555 ; מייל: tsipi@margalit-law.co.il
מתוקף איזה סמכות יכולה מועצה מקומית שאינה ועדת תכנון לדרוש שינויים תיכנונים בבקשה להיתר שאושרה בחותמת ע"י ועדה מרחבית לתכנון ובניה.
אבי שלום,
סמכות מתן ההיתר היא של הועדה המרחבית. למעשה, למהנדס המועצה אין סמכות פורמלית בכל הנוגע להוצאת ההיתר. נהוג שמהנדסי הישובים בודקים אף הם את בקשות להיתרים ונותנים התייחסותם. מבינה שיש מחלוקת בין מהנדס הועדה המרחבית למהנדס המועצה אליה אתה שייך. מי שחותם על ההיתר הוא מהנדס הועדה ולא מהנדס המועצה, ובשעת מחלוקת, דעתו היא שקובעת.
שלום רבהבניין בין 8 קומות 4 דיירים בקומה,לפני כ 15 שנה נבנו מרפסות שמש מקורות בכיוון חזית הבניין בלבד.השאלה האם גג המרפסת הוא רכוש משותף האם חל על ועד הבניין בטיפול נזקי גשם וכ"ד
רונה שלום,
שאלתך אינה מתחום התכנון והבניה. את מוזמנת לפנות לפורום מקרקעין.
לדירת הגג הוצמד גג הבניין ע"י הקבלן ועוד בשלב מכירת הבתים צנרת הניקוז מהגג שברשות פרטית יורדת לתוך גינה של דירת הקרקע ויוצרת נזק על מי חובה לטיפול ? דירת הגג ? דירת הגן ? ועד הבית ?
איבגני שלום,
שאלתך אינה בתחום התכנון והבניה. הנך מוזמן לפנות לפורום מקרקעין.
אני עורך בקשות להיתרי בניה,
במגרש אחד נתבקשה הקלה (תכסית) בסמכות ועדה מקומית והתיק אושר.לאחר שנים רוצים להוסיף עוד קומה מעל הקיים ללא כל הקלה נוספת. האם צריך לפרסם עוד פעם את אותה הקלה?
חוסיין שלום,
ההקלה שהתקבלה היתה לבניה מסוימת. במידה ואתה מבקש להוסיף קומה אשר אף היא חורגת מהתכסית הקבועה בתכנית התקפה, נדרש פרסום נוסף של הקלה לבניה החדשה. במידה ופרשנות הועדה המקומית היא אחרת, ואינך נדרש לפרסם הקלה, הרווחת.
שלום,
,
או שזכויות הבניה מתוקף התבע שייכות לי באופן מוחלט?
רחל שלום,
תכנית בניין עיר (תב"ע) קובעת את זכויות הבניה והשימושים בשטח עליו היא חלה. התב"ע אינה מתייחסת לזכויות קנייניות ואינה קובעת למי שייכות זכויות הבניה. הן משויכות לשטח עליו הן חלות. לא לגמרי ברורה לי הסיטואציה הפיסית/קניינית המתוארת על ידך לכן לא יכולה להתייחס אליה באופן פרטני.
האם העירייה יכולה לדרוש ממני להקצות אזור לפריקה וטעינה בתשלום לעירייה בזמן בנייה?
למרות שאין לי צורך בזה
רואי שלום,
בעת קבלת הרשאה להתחיל בניה הנך נדרש לעמוד בתנאים שונים. שאלתך אינה מספיק ברורה לי: האם העיריה נדרשת לפרוק ולטעון במקום? האם מחייבים אותך להקצות שטח עבור הבניה שלך? למי ועבור מה לשלם?
ב"ה
שלום וברכה,
אדם שמעונין למכור נכס של בית פרטי עם שטח, וישנה התלבטות אם למכור את כל הנכס או לעשות עסקת קומבינציה. איך אפשר להחליט מה עדיף? מי יכול לחשב עלויות ורווחים ולומר לנו מהו הסכום הסופי שאתו אנחנו נישאר לאחר התהליך? למי לפנות, ומהם השלבים שעלינו לעשות לקומבינציה?
נ.ש. שלום רב,
לצורך קבלת החלטה לגבי הדרך המתאימה לכם למצות את פוטנציאל הנכס עליכם לערוך מספר בדיקות: ראשית יש לבדוק את אפשרויות הבניה, כלומר, מה הן זכויות הבניה בקרקע, מה ניתן לבנות על המגרש ולאילו שימושים.
הכדאיות של אופן הבניה היא במידה רבה פונקציה של מיסוי של סוגי העסקאות השונות הכרוכות בכך. מציעה לכם להוועץ עם עו"ד שמומחיותו היא מיסוי מקרקעין.
באתר העיריה נפתח תיק שנקרא תיק מידע להיתר. מה משמעות שלב זה כשלב לקראת היתר בניה? ומה אני יכול להסיק מכך
אבינועם שלום,
שלב מקדים להגשת היתר בניה הוא הגשת בקשה למידע מהועדה המקומית. בהליך זה אתה אמור לפרט מה אתה מבקש לבנות, והועדה אמורה לתת לך את המידע התכנוני בנוגע לאפשרויות הבניה במגרש. הבקשה להיתר אמורה להיות בהתאם למה שנקבע שמותר לבנות בתיק המידע.
בהצלחה.
האם ועדה מקומית רשאית לתת היתר לשכן לבנות ברכוש המשותף למרות התנגדות של מחצית ה דיירים
ביני שלום,
על מנת לקבל היתר בניה ברכוש המשותף יש להציג הסכמה פוזיטיבית של 75% מבעלי הזכויות בבית המשותף. אינני יודעת מה היו הנסיבות במקרה בו אתה מתאר, ואם נראה לכם שהועדה טעתה, יש לכם אפשרות להגיש ערר על החלטתה (באם התנגדתם לבקשה) או לפנות בתביעה למפקח על הבתים המשותפים על בניה בשטח משותף בלא הסכמה של השכנים.
שלום,
במסגרת הוצאת רשיון עסק,
במידה ואני עורך ומגיש למשרד הבריאות תכנית לבית עסק לממכר מזון
וחותם עליה, האם בתחום אחריותי לוודא שהדברים נעשו
בפועל ע"פ התכנית (מידות כיורים, פתחי ניקוז וכו'), והאם יש עלי חובת דיווח אם לא כך?
תודה רבה
אבי שלום,
מי שרשום כבעל הרשיון אחראי לוודא ביצוע הדברים בהתאם לו, ומצופה ממנו שידווח במידה והדברים נעשים שלא לפי התכניות.
שכן שלא רשום בטאבו הגיש בקשה להיתר בנייה וההיתר נרשם על שמו. הדירה רשומה על שם אשתו ולאורך שנות הנישואין היא לא רשמה אותו בעלים בדירה, מה שמעיד שאין כוונת שיתוף בדירה. האם ההיתר חוקי? והאם אפשר לעתור לביטול היתר הבנייה שניתן לאדם שלא זכאי לקבל היתר?
רחל שלום,
שם בעל ההיתר חייב להיות השם של הבעלים של הדירה. יש בכך כדי לפגום בהיתר וניתן לפנות לועדה המקומית בעניין זה. יחד עם זאת, זהו פגם שניתן לתקן, וסביר שיעשה המאמץ לכך כך שהיתר הבניה לא יבוטל.
שלום רב,
מבקש לדעת מה ניתן לעשות אם בקיבוץ בו אני מתגורר, בונים לשכן שלי יחידת דיור חיצונית, צמודה למעטפת של הבניין המקורי וצמודה למרפסת שלי.
לא ידעתי מראש על כוונת הבנייה, רק ערב תחילת העבודות ידעו אותי שמתכוונים לבנות יחידת דיור אבל לא עדכנו אותי מתי, לא היה לי מושג מה מתכוונים לבנות ואיפה בדיוק.
הקבלן ביצע עבודות גם במהלך יום השבת הראשון לתחילת העבודות, ואני מעוניין שהמקרה לא יחזור בשבתות הקרובות.
למיטב ידיעתי אין היתר בנייה, אלא רק איזשהו אישור חריג מהמועצה כי מדובר במקרה חירום – אדם מבוגר שמצבו הנפשי התדרדר בעקבות נגיף הקורונה ( בידוד בבית ואי נטילת תרופות כרוניות למשך פרק זמן ממושך) אני במשך שנים בקשר טוב עם אותו אדם, אבל הוא לא מנהל את העניינים.
יש לי פעוטה בבית ועבודות השיפוץ ובנייה מסבות רעש שמפריע לסדר היום שלה ונהיה ממש מטרד. במיוחד בימי שישי ושבת שבהם הגנים סגורים.
הקבלן משאיר את השטח לא נקי, התינוקות שלי יכולה להיפגע מברגים ושאריות קונסטרוקציה שפזורות מסביב ליחידת הדיור שנבנית. הפעוטה שלי בת 16 חודשים והתחילה לא מכבר ללכת.
שלחתי מייל לגורמים השונים בקיבוץ, אני מקווה שהם יבינו גם את הצד שלי, אבל אני בספק. אני לא בטוח שהם עובדים לפי הפרוטוקולים הרגילים.
ביקשתי מאותם גורמים שיפקחו יותר על הקבלן, וימנעו עבודות בשישי ובשבת,
ביקשתי גם שיתנו לי הבטחה בכתב שבבוא העת יחידת הדיור שהם בונים עבור מטפל לשכן, יפורק באופן מלא.
מה אוכל לעשות בנידון במקרה שינסו לנפנף אותי?
שי שלום,
נראה כי הנך מוטרד בעיקר מהליך הבניה. במידה ואינך מגיע להסכמות עם השכנים ועם הגורמים האחראים/מנהלים בקיבוץ, אתה יכול לפנות לפיקוח בועדה המקומית לה אתם שייכים.
בהצלחה
רציתי לבקש עזרה אולי תוכלו לעזור לי בבקשה, דייר לידי התקין מתקן למזגן בגובה של החלון וחלקו גולש לקיר החיצוני של הדירה שלי וסוגר לי נוף לצד משאל , מה עלי לעשות? הוא טוען שזה תקין ולא רוצה לתקן
מדובר על בניין משותף עם 4 כניסות ו8 קומות
אולי שלום,
המזגן אינו יכול להיות מותקן על הקיר החיצוני של הדירה שלך. קיימות תקנות הקובעות היכן ניתן להתקין מזגנים בלא לקבל היתר לכך (תקנות התקנון והבניה - עבודות ומבנים הפטורים מהיתר, תשע"ד-2914, תקנה 19). אתה יכול לפנות לפיקוח של הועדה המקומית בישוב בו אתה גר ולהגיש תלונה על התקנת המזגן.
רכשתי דירה חדשה ברמת גן, הקבלן אומר שהבניין מוכן אבל לא מחובר לחשמל ושאין עדיין טפסים לאישור אכלוס ושזה לא קשור אליו.
ניסתי להבין מה ההבדלים בין טופס 4 או 5 ובין שלל המידע שברשת לא הצלחתי להבין עד הסוף את ההבדלים או שאם מדובר באותו דבר.
לכן ברצוני לשאול, מבחינת החוק והרשות המקומית באיזה שלב מותר לי כבר לאכלס את הדירה כדת וכדין? ומה ההבדל בין הטפסים הנ"ל?
רוית שלום,
ניתן לאכלס דירה רק לאחר קבלת טופס 4, אשור לחיבור קבע של חשמל למבנה.
טופס 5 הוא תעודת גמר, אשר ניתנת לאחר השלמת כל הנדרש בבניין, לרבות דברים אותם ניתן לדחות לצורך קבלת טופס 4 ואכלוס הבניין.
שלום רב! אם ועד הבית קיבל תשלומים מהיזם עבור החתמת שכנים. ואף אחד לא יודע. לטענתו זה עבור התיווך. האם זה נורמלי? יש לציין שבין דודו של ועד הבית גם הוא שכן. עובד אצל היזמים והוא הביא אותם. כולל הוא בחר את "עו"ד הדיירים" . יש לציין שרוב הדיירים מבוגרים ותשושים. ומישהו חוגג על חשבונם. הגיע הזמן שמשרד השיכון יקח זאת תחת חסותו.
אבי שלום,
שאלתך אינה בתחום דיני התכנון והבניה. מוזמן לפנות לפורום תמ"א 38 / פינוי בינוי
איזו בעיה עלולה להיות לי אם אקנה דירה בתוך מבנה שהיעוד שלו מסחרי? (יש במבנה כמה דירות
ליב שלום,
השימוש במבנה צריך להיות תואם לתכנית התקפה ולהיתר הבניה אשר ניתן להקמת הבניין. במידה והדירה בבניין שנבנה כמסחרי, ישנה אפשרות סבירה שיוגש נגדך כתב אישום בגין שימוש חורג. המדובר בהליך פלילי.
האם לצורך בקשת היתר לתוספת לדירה בבית משותף נדרש הסכמות פוזיטיבית או מספיק שלא יתנגדו(?
רון שלום,
תוספת לדירה קיימת בבית משותף מחייבת הסכמה פוזיטיבית של שאר הדיירים בבניין. על כך היתה החלטה של בית המשפט העליון לפני מספר שבועות. הנושא מוסדר גם בתקנות, אשר קובעות כי יש להחתים את השכנים, ומי שאינו חותם כמסכים לבקשה מקבל הודעה ויכול להתנגד.
יחד עם זאת, התשובה קצת יותר מורכבת ונדרשת בדיקה פרטנית, שכן פסיקת בית המשפט התייחסה להרחבה ברכוש המשותף. אם לדוגמה ההרחבה היא בשטח שמוצמד לדירתך, והזכויות שייכות לך לפי הסכם עם שאר הדיירים, ייתכן ולא תדרש לכך.
לסיכום, יש לבדוק את המצב באופן פרטני. בהצלחה.
שלום יש לי דירה בקבוצת רכישה בנית הבנין הושלמה אך הפיתוח הסביבתי עדין לא הושלם אני מנסה לדלות מידע מהעירייה לדעת מה חסר בפיתוח ובטפסים על מנת שנוכל לזרז את מנהל הקבוצה או לדרוש התחייבות של זמן מחברת הפיתוח וכד'
האם העיריה מחוייבת לספק לי את המידע? ואם לא יש לי את הזכות החוקית לדרוש את המידע מכל גורם שהוא ?(מנהל הקבוצה)
חן שלום,
הועדה המקומית חייבת לספק מידע למבקש ההיתר או לבא כוחו. אני בספק אם פקידי הועדה המקומית יפרטו בפני מי שאינו מבקש ההיתר/מגיש הבקשה/האחראי על הביצוע את כל שנותר לעשות על מנת לעמוד בתנאי ההיתר, או יספקו לו כל מידע אחר שאינו מידע פומבי.
בחלק ניכר מהועדות אפשר לראות מידע לגבי הסטטוס של הדברים (או חלקם), בהם השלמה של תנאים, באתר הועדה.
אתה מוזמן לבדוק באתר, או לנסות להגיע אל בודקי הבקשה בועדה המקומית ולקוות שישתפו אותך במידע אותו אתה מבקש.
בהצלחה.
יש ויכוח בין השכנים על זכות חנייה בבניין משותף. לא קיים רישון בטאבו כלומר ציבורי.
מה ניתן לעשות?
ברי שלום,
שאלתך אינה מתחום דיני התכנון והבניה אלא עוסקת בניהול הבית המשותף. מוזמן לפנות לפורום דיני מקרקעין.
שלום לכם
אנחנו גרים בבית משותף 5 דיירים. סביב הבניין יש שטח משותף די גדול. בחזית הבניין יש אפשרות לעשות חנייה ויש מצוקת חנייה נוראית באיזור. דייר אחד לא רוצה להשקיע כלום – ואנחנו מבחינה תכנונית לא יכולים לעשות יציקת בטון לארבע חמישיות מקו הבניין (ולא לפתח את השטח היחסי שלו ) אנחנו חייבים לעשות יציקת בטון לכל אורך חזית הבניין – אם הוא לא משקיע שקל אחד בבנייה האם יש דרך שנוכל למנוע מימנו להשתמש בחנייה עד שייתן את סכום הכסף היחסי שכל דייר השקיע כדי לחלק את העול הכספי שווה בין הדיירים או שהוא יכול בתום הבנייה חופשי להשתמש בחנייה למרות שלא השקיע כלום.
תודה מראש על המענה..
אלי שלום,
שאלתך אינה בתחום דיני התכנון והבניה אלא נוגעת ליחסים בתוך הבית המשותף. מוזמן לפנות לפורום מקרקעין / נדלן.