פורום לשון הרע
פורום לשון הרע
אין דבר כואב מפגיעה בשמנו הטוב. שנים של השקעה וטיפוח, עשויים לרדת לטמיון בשל לשון רעה והוצאת דיבתנו רעה. דעו מהן הזכויות שלכם! אם פגעו בכם בהוצאת לשון הרע, בהוצאת דיבה – שאלו אותנו כאן וננסה להעמידכם על זכויותיכם.
האם מותר לשוטר לספר להורים על מעשה בגיר שאין בו היבט פלילי אלא רק אי נעימות כמו אדם בן 25 ששוטר תפס אותו מאונן עם חבר בן 30 באוטו במקום נידח והכל היה בהסכמה האם מותר לו לשוטר לספר על זה למישהו?
אין די בפרטים שמסרת כדי לתת תשובה מושכלת.
אדם שתבעתי למשפט.רשם לשופט שאני אדם נוכל ורמאי,וחברו ששמע הסיפור אמר לו שאני נוכל ושיש תלונות עלי במשטרה,ואף הורשעתי בגינם.איני יודע על המצאה זו,אבל האם אני יכול לתבוע על דבר כזה מביש ופוגע?וניכתב לשופט?!יש עימי המכתב!תודה.
יש פסיקה עניפה בנושא.
קניתי כלב ממגדל כלבים, הכלב אותו קיבלנו הגיע מפוצץ בקרציות (המגדל ניקה אותן רק לאחר שקנינו אותו) ולאחר כשבועיים התחיל להראות סימני מחלה והתברר כחולה בקדחת קרציות.
עקב כך נאלצתי לשלם סכום לא קטן על טיפולים וטרינריים וכאשר דיברתי עם המגדל הוא התנער מאחריות למקרה למרות שהיא בברור שלו עקב טיפול לקוי.
פרסמתי באינטרנט בפורום את השתלשלות האירועים בתור אזהרה לאנשים מהמגדל הנ"ל
האם זה יכול להחשב לשון הרע בהנחה שהעובדות נכונות?
בהצלחה!
שלום.
במהלך סכסוך הגירושין נכתבו כתבי טענות ע"י עורכת דינה של גרושתי באופן שיקרי תוך הצגת "עובדות" שהן שקריות לחלוטין, כגון שאושפזתי בבית חולים לחולה נפש, פוצתי צמיגים של מכוניות בשכונה וכד'.
ברור שלא היו דברים מעולם, אך זה לא הפריע לב"כ גרושתי להעלותם על כתבי הטענות.
אני רוצה לתבוע בגין הוצאת לשון הרע, כי אני חושב שיש גבול בהצגת הצד האחר ואין המטרה מקדשת את האמצעים.
מה דעתכם?
האם יש אפשרות לתבוע בדין לשון הרע על אף שדברים אלה נרשמו בכתבי הטענות?
ועד כמה יש חסינות מפני תביעות לשון הרע והוצאת דיבה בהליך משפטי.
והאם יש אפשרות להפנות אותי לפסק דין מנחה במקרה דומה לשלי.
בברכה
שלמה
***צונזר ע"י המערכת***
יש פסיקה עניפה בנושא.
בחניה הצמודה לחנייתי , חנה ג'יפ שהחניה אינה שייכת לו.
ירדתי למכוניתי וראיתי שהייתה פגיעה מדלתו של הג'יפ במכוניתי.
בעלת הג'יפ ירדה והעליתי בפניה חשדותיי וביקשתי שתואיל לפתוח את דלת המכונית על מנת להראות לה שהיא זו שגרמה לפגיעה במכוניתי.
היא סירבה בתוקף תוך כדי צעקות רמות וכינויים כמו: אתה שקרן פתולוגי, מתלונן סידרתי והוסיפה שאני ידוע כאדם המטיל טרור על כל דיירי הבניין, אני נדהמתי מעוצמת הצעקות . לשמע צעקותיה , שכנים החלו לצאת לחלונות וצפו בכל הסיטואציה הלא נעימה ואני חשתי מושפל ומבויש.
אני חייב לציין כי: איני מכיר את הגברת , מעולם לא קיימתי עימה אינטראקציה מילולית קודם לאותו מקרה , מעולם לא הגעתי לרמה של צעקות או הכפשה שכזו עם איש ואני חש כי היא שפכה את דמי מול כל השכנים עימם אני בשכנות טובה מאוד.
אני מבקש לדעת האם יש מקום לתביעת דיבה כנגדה
תודה על תשובתכם
מבחינה פרקטית, עליך להשיג את פרטי הגברת כדי להגיש תביעת דיבה.
בהצלחה!
לפני כעשרה חודשים אבי ז"ל חלה ואושפז בבי"ח. לביה"ח הגיעו אחיותיו שלא היו בקשר עימו שנים בשל שנאת חינם למשפחתנו. בביקור שתי אחיותיו גילו בפני כל מי שנכח בחדר את כל מצבו הרפואי של אבי, על הארועים שעבר ואף על החולי החדש והתרברבו כי שתיים ממשפחתן עובדות במאוחדת וכי הן יודעות כבר שנים על הכול ואין תמיד יידעו כי אותן שתיים מעבירות להן את החומר. אבי ז"ל נפטר ונשארתי עם תחושה מאד קשה על המעשה המכוער, לא די בגילוי החומר החסוי בביה"ח בפני עדים רבים שהיו בשוק גם לאחר מותו הן מספרות למשפחה הרחוקה את החומר החסוי כמו גם לשון הרע נגד אימי ונגדי. ממה שקראתי מדובר בעבירה פלילית. פניתי לקופ"ח מאוחדת שכמובן לא מפלילה את עובדיה שהרי זו אחריותה לשמור על הסודיות הרפואית. אני רוצה להגיש תלונה במשטרה נגד שתי הבחורות שהעבירו את החומר החסוי לשתי הדודות שהפיצו וכן נגד קופ"ח מאוחדת, כמו גם להגיש תלונה נגד העובדות וקופ"ח במשרד הבריאות ולדרוש כי יפוטרו לאלתר שכן התיקים הרפואים של כל בני משפחתי כיום פתוחים כספר פתח. האם נכון לעשות כן? האם זה המקרה להגשת תביעת דיבה ולשון הרע שכן הם מבזים את כבדו של המת ואת כבוד משפחתי,כמו גם להגיש תלונה על מעשה פלילי למשטרת ישראל? אודה מאד על הכוונתכם.
2. ניתן להגיש תביעת דיבה גם בשם העזבון.
3. ניתן להגיש תלונה למשרד הבריאות ולגופים הרלבנטיים.
מומלץ להתייעץ עם עו"ד לשם נקיטת הליכים בסדר ובאופן המתאים שיביא לתוצאה האופטימלית.
חג שמח!
2. פרסום לשון הרע בכוונה לפגוע (לשני אנשים לפוחות זולת הנפגע) ורוב הפגיעות בפרטיות המפורטות בחוק שנעשו במזיד הם גם עבירות פליליות, משמע: אפשר להתלונן בגינן במשטרה, והן נמנות עם העבירות, שאפשר גם להגיש בגינן קובלנה פלילית (קובלנה פלילית היא כתב אישום מיוחד, שרשאי אדם להגיש ישירות לבית המשפט, בניגוד לכתב אישום רגיל, שמגישה המדינה באמצעות המשטרה או הפרקליטות).
3. פורסמה לשון הרע על אדם או נפגעה פרטיותו בעודו חי, והוא הלך לעולמו בתוך שישה חודשים לאחר הפרסום או הפגיעה בלי שהגיש תביעה או קובלנה עליהם, רשאים בן-זוגו, ילדו או הורהו, ואם לא השאיר בן-זוג, ילדים או הורים - אחיו או אחותו, להגיש, תוך שישה חודשים לאחר מותו, תובענה או קובלנה בשל הפרסום או הפגיעה (ראי סעיף 25 לחוק איסור לשון הרע וסעיף 25 לחוק הגנת הפרטיות). אבל:
4. אם הפרסום או הפגיעה נעשו לאחר מותו של האדם, האפשרות לנקוט הליכים משפטיים נגד הפוגעים מוגבלת:
(א) סעיף 5 לחוק איסור לשון הרע קובע, ש"לשון הרע על אדם שפורסמה אחרי מותו, דינה כדין לשון הרע על אדם חי, אלא שאין בה עילה לתובענה אזרחית או לקובלנה, ולא יוגש כתב אישום בשל עבירה לפי סעיף זה אלא אם ביקש זאת בן-זוגו של המת או אחד מילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו או אחיותיו".
לעומת זאת:
(ב) בחוק הגנת הפרטיות אין סעיף דומה לסעיף 5 הנ"ל שבחוק איסור לשון הרע, כלומר: לכאורה, החוק אינו מגן על פגיעה בפרטיות של נפטרים (למעט בסעיף 2א, שהוסף לחוק לא מכבר בעקבות הטבח ביישוב איתמר, ואשר מתייחס לפרסום תצלום של גופת אדם).
אמנם, מה שהחסיר המחוקק, הוסיף בית המשפט העליון ופסק, כי זכותו של אדם לפרטיות מוגנת גם לאחר מותו, ויורשיו הם בעליה (רע"א 1917/92, סקולר). אך בהעדר הוראות מפורשות בחוק למי הזכות לתבוע, ובמשך כמה זמן ממועד הפגיעה (דוגמת אלה שציינתי בסעיף 3 לעיל), ספק אם אפשר לבסס תביעה על אותה פסיקה.
קניתי מחנות חומרי בניין קמה דברים ונשארתי חייב לבעל החנות ב 800 ש"ח בגין כלים שקניתי ממינו לאחר כמה ימים שלמתי לו 600 ש"ח ונשאר סכום של 200 , אבל ששלמתי הסכום הנ"ל לא היה בעל החנות היה בנו שנתן לי קבלה בסכום ששולם, לאחר חודש הוא הודיע לדוד שלי ולאחר מכן לאנשים רבים שאני חייב לו 800 ש"ח , בסופו של דבר הוא בא לביתי והתחיל לצעוק עלי ולקלל אותי שאני לא שלמתי החוב גם צעק על אימא שלי , הסברתי לו שאני שלמתי 600 ש"ח אבל הוא טען שאני שקרן!!! לאחר מכן חיפשתי ומצאתי את הקבלה שנתן לי בו שלו . רציתי לציין שאני רופא וזה פעם ראשונה שאדם מקלל אותי וטוען שאני שקרן, אודה לכם לקבלת יעוץ, אם אני יכול להגיש נגדו תביעה ובאזה בית משפט תוגש אם כן?תודה מראש
ניתן להגיש את התביעה בבית משפט שלום המתאים לפי מקום מגורי הנתבע - לפי הרשום במשרד הפנים, בתביעה קטנה או בתביעה בסדר דין מהיר (עד 75,000 ש"ח).
בהצלחה!
לצערי לא לקחתי שמות של עדים באוטובוס האם אוכל לתבוע? הוא כמובן יכחיש זאת
בהצלחה!
נהג אגד קרא לי גנבת ורמאית כי הוא חשב שהכרטיס שלי אזרח עובד משטרה הוא לא שוטר ומהווה לי נסיעה חינם.התלוננתי באגד והתנצלו בפניי שהוא שגה שמגיע לי נסיעה חינם בתעודה זו אבל מכחישים שהוא קילל.האם אוכל לתבוע אותו?
אם מדובר בפרסום בפני אנשים רבים, חומרת הפרסום רבה יותר.
ניתן להגיש תביעת לשון הרע בגין האמירות הנ"ל.
בהצלחה!
שלום,אני עבדתי בחברת אווט סורסינג כמנהל IT במשך שנה וחודש , נתתי שירות קבוע לחברה ספציפית (הייתי ממוקם באופן קבוע שם) יצאתי לחופשה קצרה בחו"ל ותוך כדי הפסיקו את הקשר שלי עם אותה חברה , כשניסיתי לברר במהלך החופשה מה קרה לא היו מוכנים לדבר איתי ולומר לי מה קרה , המנהל הישיר שלי בחברת האווט סורסיג דרש ממני לא ליצור קשר עם אף אחד מהעובדים של אותה חברה , כשחזרתי לארץ אמר לי שביקשו ממנו להפסיק את עבודתי שם עקב זה שהפצתי בחברה שהייתי בסיטואציה אינטימית עם אחת מהעובדות ובכך פגעתי בכבודה ושהוצאתי מידע חסויי.שתיי האשמות שלא נכונות בכלל לא היה ולא נבראה כשאני רציתי שיבדקו אותי בפוליגרף וביקשתי את ההוכחות אמרו שזה לא רלוונטי וכתוצאה בכך פיטרו אותי שאלתי היא האם יש במקרה הזה הוצעת דיבה לשון הרע פגיע בשמי הטוב ?
לגבי הפגיעה בשם טוב - ככל שהיה לך שם טוב לפני הפרסומים, אכן מדובר בפגיעה בשם טוב.
ככל שאכן אין מדובר בפרסום שהינו אמת, הרי שקיימת לך עילת תביעה מוצקה.
ניתן להגיש תביעת לשון הרע בגין שני הפרסומים הנ"ל.
בהצלחה!
לפני כשנה דירתי נמכרה בהליך כינוס נכסים.אני ובני משפחתי פונינו מדירתנו.גיליתי לאחרונה כי שכן שלי המתפלל עימי בבית הכנסת נוהג להפיץ בקרב המתפללים פרסומים אודות מצבי הכלכלי ולגבי העבודה כי אני במצב רע ושפינו אותי מהדירה וכו' וכו'. מאז מסתכלים עליי בצורה משונה בבית הכנסת ויש אפילו אנשים שפנו אליי מיוזמתם ושאלו אותי אם הכל בסדר איתי. הדבר יוצר אצלי תחושות קשות ונוצר מצב שאינני יכול ללכת ולהתפלל מבלי להרגיש שנועצים בי מבטים ומרכלים עליי בעקבות השמועות אשר הופצו עליי. האם זהו מקרה של לשון הרע?
השאלה הינה האם קיימת למפרסם הגנת תום הלב או הגנה דומה.
במקרה הנדון קשה לי לחשוב על הגנות שיעמדו יפה במבחן בית משפט.
בטרם נקיטת הליכים משפטיים, ולשם בחירת האפיק המשפטי הנכון וביצוע פעולות מקדימות בטרם הגשת התביעה, שיסללו את הדרך להגשה נכונה של התביעה, מומלץ להתייעץ עם עו"ד.
בהצלחה!
במידה ואני רוצה לתבוע חבר לעבודה בגין לשון הרע, ואני יודעת בוודאות כי אותו אדם נתבע כבר בעבר (והגיע לפשרה) בגין אותה עילה, האם אני יכולה להזכיר תביעה זו בכתב התביעה שלי נגדו?
הרי בניגוד לפס"ד פלילי, אין הבחנה בין הכרעת דין לגזר דין, ויחד עם זאת אי אפשר שלא להזכיר את המקרה הקודם, כי הוא עשוי להצביע על דפוס כלשהו.
תודה
חוץ מזה, יש סתירה פנימית בנוסח השאלה שלך:
תחילה את שואלת אם את יכולה להזכיר את התביעה הקודמת, ואחר כך את קובעת, שאי-אפשר שלא להזכירה (אם באמת אי-אפשר, אין מקום לשאלה).
אני נשוי ..היתי בקשר עם מאהבת במשך 10 שנים…ליפני חודש החלטת לעזוב אותה.רוצה לציין שאנחנו בגיל חמישים פלוסי מאהבת כתבה מכתב לאישתי וסיפרה על קשר..סיפרה ממש הכללל…נסיעות לחול מתנות…האם זה לשון רע ..האם אני יכול לתבוע אותה …
2. פרסום שהוא אמת ויש בו עניין ציבורי מוגן (קרי: מותר) חרף היותו לשון הרע, לפי סעיף 14 לחוק איסור לשון הרע. ולדעת שופט השלום חגי ברנר, בפרסום הנדון יש עניין ציבורי במובן זה, ש"זכותה של אישה נבגדת לדעת על מעלליו של בעלה, גם אם מקור הידיעה הוא לא אחר מאשר המאהבת" (ראה ת"א [שלום, ת"א] 31929/06, ל"ט נגד א"ק, סעיף 33 לפסק הדין).
שלום,
גרושתו של בעלי מנסה להאשים אותי בפגיעה ברכבה ובכלל בכל דבר שקורה לה. היא טוענת ששרטתי לה את הרכב כמובן לא היה ולא נברא!! בכל פעם שקורה לה משהו או לילדה היא מייד מאשימה אותי האשמות שווא ומאיימת לפנות למשטרה בצווי הרחקה.
אני יודעת שהיא לא עושה כלום מחשש שאם תבקש צו הרחקה הילדה לא תוכל להיות בקרבתי כמו כן ללון אצלנו וזה יהווה בעיה מבחינתה..
אני לא יודעת מה לעשות בהפצות השקרים שלה. היא מחפשת אותי ואני אובדת עצות האם זה נחשב הוצאת דיבה ולשון הרע האם אני יכולה להגיש תלונה עליה??
ניתן להגיש תביעת לשון הרע בנושא.
איום בצו הרחקה - המדובר בהודעה על שימוש בזכות- ועל כן מותר.
מומלץ מאוד להיעזר בעו"ד בהליך הנ"ל.
בהצלחה!
סיטואציה: מדובר בחברה שמתפעלת מוקד שירות לקוחות, באחת המשמרות מוקדנית הגיע עם מיץ חמוציות למשמרת והחברים, אני ועוד שלוש בנות, לעבודה הסתלבטו ונתנו רמיזות שכביכול זה בגלל דלקת בדרכי השתן, הכל נאמר ברוח חברית מבלי ממש כוונה לפגוע אנחנו רובנו בגיל צעיר, סטודנטים, וגם העובדת בהתחלה צחקה אחר כך היא לא הגיבה וגם לא ביקשה שנפסיק… כמה ימים מאוחר מתברר שהיא רצתה להגיש נגדי תלונה על הטרדה מינית אבל המנהלת הישירה הוציאה אותה מהעניין, בישיבת מוקד האחרונה היה ויכוח והועלו הרבה דברים, לפתע אותה מוקדנית איימה ואמרה לי בפורום של 40 עובדים "אתה על תתערב עדיין לא החלטתי מה לעשות עם מה שעשית לי " ואז באותו פורום היא אמרה למנהלת מוקד "ביקשתי ממך שתטפלי בעניין על מה שהוא עשה לי" … באותו רגע כל העובדים הסתכלו עליי הרגשתי נבוך מאוד ומאויים הרגשתי מושפל היה נראה ברור ש"מה שעשית לי" = הטרדה מינית…
א. היא מאשימה רק אותי על הטרדה מינית ולא את יתר הבנות למרות שהכל נאמר יחד.
ב. כשאנחנו צחקנו עליה לא היה שום רמיזה מינית אלא על אולי דלקת בדרכי השתן, שגם לא נאמר במפורש.
ג. היא לא הגישה תלונה והעניין לא הוכח בעוד אני הושפלתי בעבודה בפורום של כל העובדים.
האם יש לה עילת תביעה נגדי בגין הטרדה מינית?
האם אני יכול לתבוע אותה על הוצאת דיבה?… יש לציין שאני מגיע לעבודה בהרגשה לא נעימה עם מבטים של האשמה של חלק מהעובדים יותר נכון עובדות, יכול להיות שזה סתם בראש שלי אבל זה מה שאני מרגיש
האם אני חייב ליידע את המנהלת אם בכוונתי לתבוע את המוקדנית?
תודה רבה
ושנה טובה.
על כל פנים, נראה לי כי במקרה זה צומחת לך עילת תביעה - שכן אין מדובר בהטרדה מינית - שכן אין מדובר בהתייחסות מבזה ביחס למיניותה.
אין עליך חובה ליידע את המנהלת כי בכוונתך לתבוע את המוקדנית (אלא אם הדבר קבוע בתקנון העבודה - דבר שקשה לי להאמין), אך ייתכן שחכם יותר מבחינתך לעשות כן - ולשיקולך.
בהצלחה!
שלום רב,
הנני שוכר דירה בבניין עם שומר. יחסי עם המשכיר אינם טובים בלשון המעטה, נודע לי מפי השומר כי המשכיר ריכל איתו עליי, ניסה לסכסך ביני לבין החברת ניהול באומרו לשומר:" תזהר, הוא רוצה להעיף אתכם מפה.." ואף כנראה כינה אותי בשמות..-היכן עובר הגבול?
האם זו אכן לשון הרע מצד המשכיר?האם השומר חדר לי לפרטיות בעודו משתף פעולה עם המשכיר ומדבר עלי מאחורי גבי?
בנוסף אב הבית דיבר אליי בבוטות ואף אמר:"תסתום את הפה"- מה אומר החוק לגבי לשון שכזו?
תודה למענה מקצועי
שנה טובה
רוני
ביחס לשאר ההתבטאויות - יש לבחון אותן פרטנית (באלו שמות בדיוק כינה אותך?). באשר לאמירה :"הוא רוצה להעיף אתכם מפה" - יש לבחון בדיוק את הנסיבות, והאם תעמוד למפרסם הגנה שבחוק.
על פניו, נראה לי כי המדובר לכל היותר בזוטי דברים שאינם מצמיחים עילת תביעה.
שלום רב,האם לפני הגשת תביעת לשון הרע חובה עלי בתור הנפגע לדרוש מהפוגע לפרסם התנצלות וחזרה מהדברים שפירסם נגדי? האם אוכל להגיש את התביעה גם מבלי לבצע צעד זה? כי הרי ברור לי שהוא לא יסכים.תודה מראש
ניתן פשוט להגיש את התביעה ישירות לבית המשפט.
שלום, אני אמן שמלחין ושר, כתבתי שיר על בחורה שנתתי לה שירות מסויים בעבר ודרכינו נפרדו בגלל שהיא לא שילמה לי על העבודה שסיפקתי.
נקטתי בהליכים המקובלים כדי לדרוש את כספי אך לבסוף זנחתי את הטיפול בזה מחוסר עניין.
בכל אופן,כתבתי שיר ששמו הוא שם הבחורה, שם אני מציין במה היא עוסקת ועוד כמה פרטים אמיתיים עליה שנוגעים לזה שהיא רמאית(באמת, עובדתית, לא המצאה שלי).
שאלתי האם זה מותר? אסור? איפה עובר הגבול?
תודה!
לפני כחודשיים נרכש מזרן איכותי ויקר בחנות מסויימת. כעבור כשלושה שבועות בלבד מרגע האספקה, נשפך יין, אשר נוקה בעזרת מטלית לחה במים וסבון רגיל. יום לאחר מכן, בד המזרן התייבש במקום בו נוקה והחל להיפרם ולהיקרע. בתלונה לחנות סופר הסיפור דלעיל. תגובתם היתה – קרעת את המזרן בסכין, התעלמות מוחלטת, השמצה וכו'. הזמנו אותם לבוא לראות את המזרן בעיניהם, אך הם לא נאותו להזמנה. בבדיקה נוספת זיהינו תחילת היווצרותם של קרעים נוספים ושלחנו תמונות גם לזה לא היתה תגובה. במקביל למכתבים שהוצאו לחנות ולמועצה לצרכנות, רצינו לפרסם את הסיפור כפי שהוא למעלה עם שם החנות באתר תלונות. תאור פרטים ועובדות. תודההאם יוכלו להאשימנו בלשון הרע? הוצאת דיבה?
יחד עם זאת, אם המדובר באמת (אותה תוכל להוכיח) - תעמוד לך הגנת "אמת דיברתי".
כמו כן, ייתכן כי תעמודנה לך הגנות תום הלב הקבועות בחוק, ככל שהמדובר בתיאור ענייני.
מה צריך גבר לעשות על מנת לתבוע מישהי המאשימה אותו בניסיון לאונס ללא בסיס = רק מתוך עימות ונקמנות = המטרה לא רק להתגונן אלא לתבוע אותה על פרובוקציה מגמתית מול אנשים אחרים והצגה שלה תוך שהיא צועקת שיש אנס בשטח. . .
מומלץ גם להתייעץ עם עו"ד בנושא.
בהצלחה!
שלום,
בחוק איסור לשון הרע סעיף 7א מופיע פיצוי סטטוטורי ע"ס 50,000 ללא הוכחת נזק (ועד כפל הסכום במקרה שלא הוכחת כוונה לפגוע).
מנגד במאמר משפטי שהתפרסם לאחרונה נכתב שהפיצוי הסטטוטורי עומד ע"ס 60,000 ש"ח.
לינק:
http://www.ynet.co.il/articles/0,7340,L-4118967,00.html
אודה למי שיוכל לעדכן האם אכן סכום הפיצוי עודכן ל-60,000? וממתי?
שלום,שכרתי איש מקצוע שסיפק לי שירות. השירות היה תהליך ייעוץ לפרויקט שנמשך מספר חודשים. איש המקצוע סיפק שירות גרוע.אני מעוניין לכתוב הודעה בפורום בתחום שלו שיזהיר אנשים מלשכור את שירותיו.האם מדובר בהוצאת לשון הרע?תודה.
יחד עם זאת, תעמודנה לך ההגנות הקבועות בחוק (הן הגנות תום הלב והן הגנת "אמת דיברתי" - ככל שהמדובר באמת). שים לב לא להפריז בתיאורים - אלא לתאר את המציאות כהוויתה.
אני זמר, כותב שירים. לא מזמן כתבתי שיר על אישה שלא שילמה לי על שיעורי הגיטרה של הבן שלה בזמנו. תבעתי אותה וגיליתי בין השאר שיש לה 30 או 40 תיקים בהוצאה לפועל ושהיא אשכרה נוכלת. גוללתי את הסיפור במילות השיר, שם אני גם מזכיר את שמה המלא. לאחרונה הגיעו קולות המזהירים אותי מפני תביעות עתידיות ורציתי לבדוק את העניין.1. האם אני חשוף לתביעה מצידה אף ע"פ שרק האמת מופיעה בטקסט?אין שם השתלכויות בוטות או השמצות בוטות. האמת מסופרת די בנונשלנטיות ומעדונות מסוימת.2. יש אישה ששמה זהה לשמה של אותה אישה. רק שהיא גם הוסיפה את שם המשפחה של בעלה לשם, אז השם הוא לא זהה לגמרי, אבל הוא זהה במקום שלו. האישה הזו היא מרצה באונ' ומופיעה מידי פעם באמצעי התקשורת (כך נודע לי לאחרונה) ומוזר מאוד שהיא אפילו עוסקת באותו תחום של יחסי ציבור ושיווק, כמו האישה שעליה השיר נכתב. האם אני חשוף לתביעות מצידה?3. יש בטח עוד כמה נשים עם אותו השם בארץ. האם אני חשוף לתביעות מצדן?לי זה בכלל נראה הזוי כל הסיפור הזה, כולה שיר. אני יכול לספר שבכלל המצאתי את כל הסיפור הזה וגם את השם, לא?תודה
2. לא - אם תצליח להראות באופן ברור, שאין המדובר בה, אלא אם המדובר בשם נדיר, ואז תוכל לתבוע אותך בעילת הרשלנות.
3. ראה לעיל.
2. אם תוכיח שהפרסום אמת ויש בו עניין ציבורי, תידחה התביעה נגדך (ראה סעיף 14 לחוק). במקרה הנדון, על פני הדברים, מדובר בסכסוך רגיל בין שני אנשים, ועל כן העניין הציבורי שבו מוטל בספק.
3. הגנה חלופית שעשויה לעמוד לך היא הגנת תום הלב. כדי לזכות בה תצטרך להוכיח, שהפרסום נעשה באחת הנסיבות המפורטות בסעיף 15 לחוק (למשל, כדי להגן על עניין אישי כשר שלך או של מי שהפרסום מופנה אליו), ושהוא לא חרג מהסביר באותן נסיבות. אבל בכך אין די. כי גם אם תשכיל להוכיח את שני הרכיבים האלה, עדיין לא תזכה בהגנה, אלא רק תעביר את נטל הראיה אל התובעת, והיא תוכל לסתור את חזקת תום לבך, אם היא תוכיח אחת משלוש החלופות שבסעיף 16 (ב) לחוק, לאמור:
(1) שמה שפרסמת לא היה אמת ולא האמנת באמיתותו; או:
(2) שמה שפרסמת לא היה אמת ולא נקטת אמצעים סבירים לבדוק אם הוא אמת, אם לאו; או:
(3) שהתכוונת לפגוע בה במידה גדולה ממה שסביר כדי להגן על הערכים המוגנים בסעיף 15 לחוק.
4. אתה אכן חשוף לתביעות מנשים נוספות באותו שם, אם ניסחת את השיר בכלליות, בלי שהובהר שהוא מכוון לאישה מסוימת. זאת מהטעם הפשוט, שהפרסום פגע, או עלול לפגוע, גם בהן.
שים לב, שלפי ההגדרה שבסעיף 1 לחוק, לשון הרע הוא דבר שפרסומו עלול לפגוע, ולא דווקא דבר שפגע, ולפי סעיף 7א לחוק, אין חובה להוכיח נזק בתביעה על לשון הרע (תביעת סכום שאינו עולה על 50,000 ש"ח, בהתאמה למדד ספטמבר 1998, או כפל הסכום אם הלשון הרע פורסמה בכוונה לפגוע, פטורה מהוכחת נזק).
חוק איסור לשון הרע קובע בסעיף 13 (5) כי שימוש בלשון הרע לא ישמש עילה למשפט פלילי או אזרחי אם הפרסום נעשה תוך כדי דיון בפניהם של שופט,בי"ד דתי,בורר או אדם בעל סמכות שיפוטית או מעין שיפוטית לצורך הדיון ובקשר איתו.
האם הוצאת לשון הרע שבוצעה לצורך הדיון אולם שלא תוך כדי דיון בפניהם באולם ביהמ"ש , והדברים נכתבו בניחותא ובשיקול דעת בכתבי תביעה/הגנה שהוכנו בבית או במשרד והוגשו לביהמ"ש , חורגת מההגנה שהחוק מעניק ועומדת ברף של תביעה פלילית או אזרחית ?
תודה לתשובה
שלום רב,
לפני שבוע התאשפזתי בבית חולים לצורך ניתוח ולאחר הניתוח בכמה ימים ובשל הסתבכות נשלחתי לבדיקת אולטראסאונד בעודי ממתין לתורי בלחץ ראיתי את טופס האשפוז שלי ולקחתי אותו בכדי לקרוא את תוכנו ואז המזכירה צעקה עלי ובקשה ממני להחזיר את הטופס אני עניתי לה באדיבות שזו זכותי לעיין במסמך רפואי השייך לי והמזכירה המשיכה לצעוק ובשלב מסויים אמרה לי חתיכת חוצפן תחזיר את הטופס אך אני מצדי עניתי לה שוב באדיבות ואמרתי לה שזו זכותי ובקשתי ממנה לדבר יפה אך היא לא הרפתה והוסיפה לדבר עם עוד עובדת ואמרה לה תסתכלי איזה חינוך ראית אין בושה יש לציין שדברים אילו נאמרו בנוכחותם של אנשים רבים..
האם המקרה הנ"ל עונה להגדרת לשון הרע ?
תודה מראש,
אליאס
בהצלחה!
אתה כתבת אותו? אתה ערכת אותו? היה לך חלק כלשהו ביצירתו?
ולשם השוואה: האם העובדה, שתגובה זו, שאני כותב עכשיו, מתייחסת אליך, הופכת את התגובה לשלך?
אם תעיין בסעיף 18 לחוק זכויות החולה, תלמד, שיש לך, לכל היותר, זכות לקבל עותק מהמסמך, וגם זכות זו מסויגת, שכן מטפל רשאי שלא למסור למטופל מידע רפואי המתייחס אליו, אם המידע עלול לגרום נזק חמור לבריאותו של המטופל או לסכן את חייו. אך גם בהנחה, שהחריג הזה אינו מתקיים במקרה שלך, ואתה אכן זכאי לקבל עותק מהמסמך, הזכות הזו אינה הופכת את המסמך המקורי לשלך ואינה מקנה לך זכות לחטט בתיק ולשלוף את המסמך על דעת עצמך.
2. חוק איסור לשון הרע מגן, בין היתר, על מי שפרסם ביקורת בתום לב על פעולה שעשה הנפגע בפומבי (סעיף 15(6) לחוק), והמבחן לתום הלב הוא סבירות הפרסום (סעיף 16 לחוק).
לדעתי, על-פי תיאורך, דבריה של המזכירה לא חרגו מהסביר בנסיבות שנאמרו, ועל כן תעמוד לה החזקה, שאמרה את הדברים בתום לב.
ייתכן שדברי המזכירה היו חסרי טעם טוב, אך "לא הרי חוסר טעם טוב כהרי חוסר תום לב, שזה מסממני הביקורת שאין לאל ידי המחוקק להשגיח בו, וזה מגיע לידי חריגה ממסגרת הביקורת העניינית, שהמחוקק אינו מוכן להשלים עמה" (השופט חיים כהן ז"ל בהיותו ממלא מקום נשיא בית המשפט העליון, ע"א 7/79, הוצאת ספרים "החיים" נגד רשות השידור).