השופטת גרסטל, בפס"ד סידי הרחבה של הלכת גנז:

  • מהי הלכת גנז ומה השינוי שיצרה?חובת רישום הערת אזהרה, תו"ל סוביקטיבי
    איטה | 26/11/2007 11:37

    גנז ע"י ברק: לאור חובת תום הלב הכללית שחלה על הזכאי הראשון – קיים באופן עקרוני על הזכאי הראשון נטל לרשום הערת אזהרה כאשר הדבר אפשרי, למעט חריגים מסויימים, על מנת להזהיר רוכשים פוטנציאליים. אם הרישום אפשרי והזכאי הראשון לא רשם – הוא עלול לאבד את עדיפותו עפ"י ס' 9 לחוק המקרקעין, זאת בהנחה שהשני לא שכלל זכותו (כי אם שכלל - אין צורך בהלכת גנז). החריגים להלכת גנז: אי אפשר לרשום הערת אזהרה – זה קורה במספר מקרים: א- כאשר המקרקעין לא רשומים. ב- המקרקעין רשומים אבל המוכר אינו הבעלים הרשום והוא מתחייב למכור הדירה לא' ואח"כ הוא התחייב לב'. לא' או לב' אין התחייבות מול הבעלים ואם לא יסכים לא יוכלו לרשום הערת אזהרה. ג - אם יש עיסקת המחאת זכויות – מדובר בשלב שהוא מתחייב לא' ואח"כ לב' – 2 מצבים: לפני שהושלמה ההמחאה – לא' אין התחיייבות ישירה מול הבעלים הרשום ואם הבעלים לא יסכים – לא יוכל לרשום הערת אזהרה. רק אם ההמחאה תושלם – ניתן לרשום הערת אזהרה גם ללא הסכמת הבעלים ואז לא תתקבל הטענה שלא יכולת לרשום הערת אזהרה. הצורך בהסתמכות של הזכאי המאוחר ומועד הרישום – נטל רישום אינו מיידי אלא תוך זמן סביר. אם סוטים סטיה לא משמעותית מהנוהג – לא נאמר שהתרשלותך תביא לידי כך שתאבד עדיפותך. יש כבר פסקי דין חדשים שמדברים על תוך כמה זמן צריך לרשום – בפס"ד חסין נ' דריאן נקבע שרישום לאחר ארבעה וחצי חודשים – אינו עומד בנטל הרישום. חייבת להיות הסתמכות של הזכאי השני על הערת אזהרה כי אם לא הסתמך – מה זה משנה אם לא היתה רשומה. מיהות הצדדים – לפעמים לא מצפים מאדם לרשום הערת אזהרה בגלל נסיבות אישיות. למשל בני זוג מכוח הלכת השיתוף – יש צורך לכאורה לרשום הערת אזהרה, אבל נטל כזה יכול להביא לסכסוכים בין בני זוג

    • השופטת גרסטל, בפס"ד סידי הרחבה של הלכת גנז:
      איטה | 26/11/2007 11:41

      פס"ד סידי נ' שטמר – הבעלים התחייב לא' ואח"כ לב' – מול הראשון היתה עסקת משכון ומול השני עסקת מכר דירה. אומרת השופטת גרסטל שיכל הבנק לרשום משכון ולא רשם, הרוכשים בדקו וראו שאין משכון – לכן הבנק הפסיד כי באמצעות רישום המשכון יכול היה להזהיר את הקונים העתידיים והוא התרשל. הרעיון של הלכת גנז הוגבל רק לגבי עיסקאות נוגדות (= תחרות זכויות), וזה לא חל במצבים של בעל זכות קניינית מול נושה כספי. הרי נושה כספי אינו בודק רישומים, הוא סתם "דייג" ולכן אם הזכאי הראשון לא רשם הערת אזהרה – הוא עדיף על הנושה הכספי ואינו מאבד עדיפותו גם אם לא רשם.