מעניין

  • פיטורין - דמי חופשה והודעה מוקדמת
    mekory | 21/11/2007 16:16

    המקרה: מתמחה שהחל עבודתו באמצע חודש פברואר ועד לאמצע חודש נובמבר, ופוטר מיידית. המדובר ב"עובד משכורת" – 5 ימים בשבוע (א-ה), לפחות 10 שע' ביום (למעט מקרים בודדים). השאלות: 1. סעיף 3(ג) לחוק חופשה שנתית עוסק ב"אורך החופשה" לה זכאי העובד, כאשר הוא מבחין בין "כל שנת העבודה" ל"חלק משנת עבודה". במקרה דנן, מאחר שהתחיל בפברואר וסיים בנובמבר, המדובר בחלק משנת העבודה, כאשר ישנן 2 אפשרויות: עבד לפחות 240 יום או פחות מ-240 יום. שאלתי היא: כיצד מחשבים את מניין "הימים"? האם ברוטו או נטו? האם מחשבים את סך כל הימים מאז שהחל לעבוד ועד לסיום עבודתו, היינו – אם עבד בכל חודש מרץ המונה 31 ימים, אזי כל הימים הללו נחשבים לו, ואם החל רק ב-5.3.07 אזי 31-5=26 יום או שמא רק הימים שעבד בהם בפועל (להוריד שישי, שבת וחגים) נחשבים במניין הימים? 2. לפי כללי הרישום והפיקוח של לשכת עוה"ד - יש להודיע 30 יום מראש על הפסקת התמחות למעט אם מקבלים אישור מהלשכה. לעומת זאת, סעיף 3 לחוק הודעה מוקדמת, קובע מועדים שונים בהתאם למשך זמן העבודה בו הועסק העובד. במקרה דנן, 16 יום מראש. שאלתי היא: איזה הוראה גוברת? החוק הכללי או הכללים (תקנות) הספציפיים. ידוע שחוק גובר על תקנה אך לא ניתן להתעלם מהכללים שתוקנו במיוחד עבור אוכלוסיה ספציפית. במקרה דנן, מאחר שלא ניתן אישור מהלשכה והפיטורין היו מיידים וללא הודעה מוקדמת, אזי יש חשיבות לעניין התשלום המגיע בגין אי הודעה מוקדמת, האם תשלום של 30 יום או רק 16 יום. ואולי דיי בכך שההודעה תהיה תוך 30 יום אך התשלום רק עבור 16 יום? להיענותכם המהירה, אודה, mekory הערת מערכת: לקריאה נוספת:חוק חופשה שנתית

    • מעניין
      עו"ד רענן קריב | 21/11/2007 16:44

      קודם כ, שאלת שאלות מעניינות, לפחות השניה. 1. החוק אינו מכיר "ימי עבודה", מונח שהשתרש בשנים האחרונות. תקופות הן תקופות קאלנדריות. אין ברוטו נטו, ותקופת עבודה היא של כל הימים. גם עניין הברוטו-נטו שבימי חופשה נובע מכך שבתוך התקופה יש גם ימי מנוחה, כך שלמעשה מדובר גם כאן בתקופות קאלנדריות. 2. אין לכך תשובה. ייתכן שהתשובה נעוצה בהבדל בין דין כללי lex generalis לדין ספציפי lex spetialis. אולי חובת התשלום היא על פי חוק הודעה מוקדמת. ההפסקה היא לפי כללי הלישכה.אז יוצא שהמתמחה אמור למעשה לעבוד ללא שכר ב-14 הימים הנותרים. אבל כללי הלשכה מחייבים לשלם למתמחה לפחות שכר מינימום. ולכן אי אפשר להעסיק אותו ללא שכר. לכן ייתכן שהפתרון הוא 16 יום בתשלום רגיל, ו-14 יום בתשלום שכר מינימום (ככל שיש הבדל). למי אני עונה? למתמחה או למאמן?

      • אתה עונה למתמחה שפוטר אתמול
        mekory | 21/11/2007 16:58

        1. אם ככה, במקרה שלי, אני זכאי ל-14 ימי חופשה מלאים על פרק הזמן שעבדתי ולא לחלק היחסי. 2. אני מקווה שהתשובה לא תצטרך להתברר בביה"ד האיזורי לעבודה. דיי בכך שאני צריך למצוא התמחות ל-3 חודשים כדי להיבחן במאי 2008. תודה על התשובה המהירה.

        • חוששני שאתה טועה
          עו"ד רענן קריב | 21/11/2007 17:36

          עבדת במשך 10 חודשים. קאלנדריים. אין בכלל מיכסה שנתית של 14 יום, אלא 14 פחות 2 ימי מנוחה שהם 12 יום, וזה למי שעובד ששה ימי עבודה בשבוע. וזו המיכסה השנתית. עבדת 5 ימים בשבוע, המיכסה שנתית שלך היא 10 ימי חופשה (14 פחות 4 ימי מנוחה), ואתה זכאי לחלק היחסי שלה.