שכר קובע להפרשות לפנסיה

  • אהרון קרון 19 ראשלץ
    ליבוביץ | 05/11/2007 06:45

    שכר קובע לחישוב פנסיה מוקדמת. אני עומד לצאת לפנסיה מוקדמת המשכר שלי מורכב זה 9 שנים מסכום ברוטו לחודש ושעות נוספות גלובליות ושניהם יחד מכונים משכורת. המעביד ואני הפרישנו מידי חודש כספים לקרן פנסיה וביטוח מנהלים מהמשכורת. המעביד טוען היום שהפנסיה המוקדמת תחשב רק מהסכום ברוטו לחודש ללא השעות הנוספות הגלובליות. העם זה חוקי?

    • שכר קובע להפרשות לפנסיה
      עו"ד דרור חייק | 05/11/2007 07:12

      שלום רב, 1. ראשית יש להבחין - המושג "שכר קובע" כמשמעותו בחוק מתייחס לשכר המופרש ומשולם עבור פיצויי פיטורים אותם המעסיק חייב לשלם לעובד בשל פיטורים או בהגיעו לגיל פרישה. 2. לעניין פנסיה, השכר הקובע נקבע לפי האמור בהסכם הקיבוצי עליו חתום העובד או עפ"י חוזהו האישי; הצדדים יכולים להסכים שהמשכורת לעניין הפרשות לפנסיה הינה X ולהפריש בהתאם לכך מדי חודש. 3.כלומר - השכר ממנו נגזרו ההפרשות החודשיות לפנסיה ולביטוח מנהלים הינו פונקציה של ההחלטה המשותפת שלך ושל מעסיקך אלא אם נקבע אחרת בהסכם קיבוצי בענף או במקום העבודה הספציפי שלך. 4. לגופו של עניין, התשובה לשאלה האם רכיב שעות נוספות גלובליות נכלל או לא בשכר הקובע לפיצויי פיטורים, תלוייה בשאלה האם אכן עבד העובד שעות נוספות בפועל ועבורן שולמה לו התוספת. 5. אם מדי חודש עבד העובד שעות נוספות בפועל ועבורן שולמה התוספת רכיב זה אינו נכלל בשכר לצורך פיצויי פיטורים. אם מדובר בתוספת פיקטיבית בתלוש השכר כדי להפחית מלאכותית את שכר היסוד ובפועל לא עבד העובד שעות נוספות או לפחות לא בסכום הנקוב בתלוש, אזי זהו רכיב הנכלל בשכר הקובע לפיצויים. בכבוד רב דרור חייק, עו"ד שעות נוספות – במצב שבו לעובד יש מדי שעות נוספות, הרי שהתשלום בגינן מותנה בכך שהעובד אכן עבד שעות נוספות ולכן אין לכלול את התשלום בגין השעות הנוספות. גם במצב שבו משתלמת לעובד תוספת שעות נוספות גלובלית, והעובד ביצע שעות נוספות בפועל, לא יבוא התשלום בגין השעות הנוספות הגלובליות בגין השעות הנוספות הגלובליות במסגרת "שכר היסוד" לצורך חישוב פיצויי פיטורים. רק במקרה שבו משולמת לעובד תמורת שעות נוספות פיקטיבית והעובד אינו עובד כלל שעות נוספות הרי שמדובר בתשלום שאינו מותנה בתנאי כלשהו, ולפיכך יחשב כחלק משכר היסוד ולא כתוספת.