קבלי הסברים לתנאי הזכאות ושעורי הקצבה ואופן החישוב

  • מס' ימי עבודה ודמי לידה
    שמרית | 05/11/2008 10:39

    שלום! יש לי 2 שאלות: 1. האם ישנה חשיבות למספר ימי העבודה בהם עבדתי לבין גובה השכר שאקבל מביטוח לאומי בגין חופשת לידה? (עבדתי משרה מלאה לפני הלידה) 2. במידה ויש לי חוב בביטוח לאומי האם הם יקזזו אותו מדמי הלידה שמגיעים לי? תודה.

    • קבלי הסברים לתנאי הזכאות ושעורי הקצבה ואופן החישוב
      חיים רייזלר | 05/11/2008 22:59

      דמי לידה - שיעורי דמי הלידה דמי הלידה משולמים באמצע חופשת הלידה, בתשלום אחד, לחשבון הבנק של הזכאית להם. דמי הלידה הם גמלה מחליפת שכר אך מוגבלים להכנסה המקסימלית לתשלום דמי ביטוח לעובדת שכירה ולעובדת עצמאית, כפי שהיה בחודש שקדם ליום הפסקת עבודתה של היולדת. מקסימום גמלת דמי לידה ליום - 1,240.50 ש"ח (החל ב- 01.01.2008) . א. לעובדת שכירה או לעובדת עצמאית – על-פי החוק מחושבים דמי הלידה ליום על-פי מלוא שכרה או הכנסתה כעצמאית של היולדת בשלושת החודשים שקדמו ל-1 בחודש שבו הפסיקה את עבודתה, לחלק ב–90, אך לא יותר ממקסימום דמי הלידה ליום. ב. מי שהיא גם עובדת שכירה וגם עובדת עצמאית - דמי הלידה ישולמו לה על-פי שתי הכנסותיה כאמור בסעיף א’, אך לא יותר ממקסימום דמי הלידה ליום, ובלבד שצברה בנפרד תקופת זכאות מעבודתה כעצמאית. ג. מי שהייתה בהכשרה מקצועית או בשיקום מקצועי בתוך שלושת החודשים שקדמו ל-1 בחודש שהפסיקה את עבודתה (השכירה או העצמאית) ישולמו לה דמי הלידה כך: בעד הזמן שהייתה עובדת שכירה או עובדת עצמאית - על-פי החוק מחושבים דמי הלידה ליום על-פי מלוא שכרה או הכנסתה כעצמאית של היולדת בשלושת החודשים שקדמו ל-1 בחודש שבו הפסיקה את עבודתה, לחלק ב–90, אך לא יותר ממקסימום דמי הלידה ליום. בעד הזמן שהייתה בהכשרה מקצועית או בשיקום מקצועי - לפי ההכנסה שעל-פיה חושבו דמי הביטוח, כלומר לפי 50% מהשכר הממוצע, שהוא 7,663 ש"ח (החל ב- 01.01.2008) . תוספות יוקר שמשולמות בזמן תשלום דמי הלידה נכללות בדמי הלידה דמי לידה - תנאי הזכאות דמי לידה מרביים - עבור 14 שבועות (98 ימי זכאות) - ישולמו ליולדת שהפסיקה את עבודתה בזמן ההיריון שהסתיים בלידה, וששולמו בעדה דמי ביטוח לפני היום הקובע על-פי הפירוט הזה: 10 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני היום הקובע או 15 חודשים מתוך 22 החודשים שלפני היום הקובע. מחצית מדמי הלידה ישולמו אם שולמו בעדה דמי ביטוח בעבור 6 חודשים מתוך 14 החודשים שלפני היום הקובע . לעובדת עצמאית יובאו בחשבון תקופות העבודה שבעבורן שילמה דמי ביטוח. ידה. החודשים האלה ייחשבו לחודשים ששולמו בהם דמי ביטוח (ובתנאי שהם לפני היום הקובע): חודשים שהאישה עבדה וקיבלה ממעסיקה שכר (לרבות דמי מחלה ודמי חופשה), או חודשים שהייתה לה הכנסה מעבודה עצמאית והיא שילמה דמי ביטוח מהכנסתה. עבודה בחלק מהחודש נחשבת לחודש עבודה מלא. חודשים שהאישה קיבלה בעדם דמי לידה (בעד לידה קודמת) או דמי פגיעה בעבודה או דמי אבטלה או דמי תאונה או קצבה לשמירת היריון (קודמת) או נכות מעבודה בשיעור 100% מן המוסד לביטוח לאומי. חודשים שהאישה קיבלה בעדם דמי מחלה או תמורת חופשה שנתית מקופת גמל. שני החודשים הראשונים של חופשה בלא תשלום (שהמעסיק חייב בתשלום דמי ביטוח בעדם). חודשים שהאישה נמצאה בהכשרה מקצועית או בשיקום מקצועי, המאושרים לעניין זה, ובלבד שעבדה בעבודה כשכירה או כעצמאית 30 ימים רצופים לפחות בתכוף לפני היום הקובע. חודשי השירות בצבא - לחיילת שהפסיקה את השירות הצבאי והתחילה לעבוד, אבל בגלל השירות בצבא אין לזכותה מספר חודשי עבודה, המזכים בדמי לידה. לחיילת בשירות קבע קיימים תנאים שונים, בכפוף לחודש ההיריון שבו עזבה את השירות הצבאי. לגבי החוב ישנה אפשרות לבקש 6134 - בקשה לביטול/הפחתת קנסות והצמדה ולאחר שתקבלי תשובה אפשר לחלק את החוב לתשלומים בכפוף לאישור המל"ל.בהצלחה.