ראה הסברים מלאים מאתר המל"ל זקנה + שאירים

  • כפל קיצבאות בין זיקנה לבין שאירים
    דורון הורנפלד | 17/09/2008 13:23

    אלמנה בת 62 מקבלת קיצבת שאירים. הגיעה לגיל בו זכאית לקיצבת זיקנה. האם קבלת קיצבת הזיקנה שוללת כולה או בחלקה את קיצבת השאירים? מהי הנוסחה? האם הגבוה/הנמוך או כל חישוב אחר?

    • ראה הסברים מלאים מאתר המל"ל זקנה + שאירים
      חיים רייזלר | 18/09/2008 00:30

      זקנה - למקבל קצבאות נוספות במוסד על פי החוק, לא ישלם לך המוסד לביטוח לאומי כמה קצבאות בעד פרק זמן אחד, ועליך לבחור באחת הקצבאות (חוץ מקצבת ילדים וגמלת סיעוד, שישולמו לך גם בזמן שאתה זכאי לקצבת זקנה). אם אתה זכאי גם לקצבת זקנה וגם לקצבת שאירים (קצבת אלמן/ה) והשלמת "תקופת אכשרה", תקבל קצבת זקנה מלאה ונוסף עליה מחצית מקצבת השאירים המגיעה לך. סייג: זכות זאת אינה ניתנת ל"עקרת בית" שזכאית לקצבת זקנה. אם את זכאית לקצבת זקנה, בין אם צברת תקופת אכשרה ובין אם לא צברת תקופת אכשרה (כגון עקרת בית), ואת זכאית גם לקצבת תלויים בנפגעי עבודה, תקבלי קצבת זקנה מלאה ונוסף עליה מחצית מקצבת התלויים; או תקבלי מחצית קצבת זקנה ונוסף עליה קצבת תלויים מלאה. אם אתה זכאי גם לקצבת זקנה וגם לקצבת נכות מעבודה לצמיתות, עליך לבחור באחת הקצבאות. אם בחרת בקצבת נכות מעבודה, גובה הקצבה לא יפחת משיעור קצבת הזקנה המגיעה לך. בתנאים מיוחדים יהוון המוסד לביטוח לאומי את קצבת הנכות שלך (ישלם סכום חד-פעמי במקום הקצבה) ולאחר ההיוון תקבל את קצבת הזקנה המגיעה לך. שאירים - למקבל קצבאות נוספות במוסד תנאים לקבלת גמלת שאירים וקצבת זקנה, זכאים לגמלת שאירים ולגמלה אחרת, זכאים לגמלת שאירים ולגמלה אחרת עקב אותו מאורע, שאירים של מי שנפטר עקב תאונת עבודה או פעולת איבה, תביעה מצד שלישי. בגיל קצבת זקנה, מקבלי קצבת שאירים יהיו זכאים לגמלאות זקנה ושאירים על פי הפירוט שלהלן: מי שצברו תקופת ביטוח כנדרש בחוק (תקופת אכשרה), יהיו זכאים לקצבת זקנה מלאה ולמחצית קצבת שאירים. מי שלא צברו תקופת ביטוח כנדרש בחוק, אך הם מבוטחים בביטוח זקנה, יקבלו מלוא קצבת שאירים. כאשר ישלימו תקופת ביטוח, יקבלו קצבת זקנה מלאה ומחצית קצבת שאירים עקרת בית המקבלת קצבת זקנה אינה זכאית למחצית קצבת שאירים, אולם היא יכולה לבחור בין קצבת זקנה לקצבת שאירים. עולה ובת זוגתו שעלו לארץ לאחר הגיעם לגיל 62-60, על-פי תאריך לידתם, ונפטר אחד מהם – ימשיך בן הזוג לקבל קצבת זקנה מיוחדת (עבור יחיד). עולה שעלה לארץ לאחר הגיעו לגיל 62-60, על-פי תאריך לידתו, ואשתו עלתה מתחת לגיל הזה – האלמנה תקבל, לפי תנאי הזכאות, קצבת שאירים מיוחדת עד הגיעה לגיל פרישה. עם הגיעה לגיל פרישה תקבל קצבת זקנה על-פי החוק, שתחליף את קצבת השאירים המיוחדת (הסכום זהה). זכאים לקצבת שאירים ולקצבה אחרת שאינה קצבת זקנה על פי חוק הביטוח הלאומי - מי שזכאי לקצבת שאירים וזכאי גם לקצבה אחרת על פי חוק הביטוח הלאומי, כגון קצבת תלויים בנפגעי עבודה, קצבת נכות, קצבת נכות מעבודה, אינו יכול לקבל יותר מקצבה אחת, ועליו לבחור באחת מהן. - מי שזכאי לקצבת שאירים ולקצבת נכות מעבודה לצמיתות, זכאי במקרים מסוימים להיוון קצבת הנכות (קבלת כל הסכום במזומן). - כאשר יש יותר משני ילדים הזכאים לקצבת שאירים, וההורה מקבל קצבת נכות, תשולם הקצבה הגבוהה מבין השתיים. זכאים לקצבת שאירים ולגמלה אחרת, שלא לפי חוק הביטוח הלאומי, עקב אותו מאורע מי שעקב אותו מאורע זכאי לקצבת שאירים וזכאי גם לקצבה אחרת לפי חוקים שחלקם מפורטים להלן, יבחר באחת משתי הקצבאות, על פי שיקוליו. ואלה החוקים: חוק משפחות החיילים שנספו במערכה (תגמולים ושיקום), תש"י-1950; חוק המשטרה (נכים ונספים), תשט"ו-1955; חוק שירות בתי הסוהר (נכים ונספים), תש"ך-1960; חוק התגמולים לנפגעי פעולות איבה, תש"ל-1969. שאירים של מי שנפטר עקב תאונת עבודה או פעולת איבה - שאיריו של מי שנפטר עקב תאונת עבודה או פעולת איבה, זכאים לגמלת תלויים מן הביטוח הלאומי. במקרה כזה יבחר הזכאי בין גמלת השאירים לגמלת התלויים. - ילד יתום משני הורים יכול לקבל שתי קצבאות שאירים. אם הוא זכאי גם לקצבת שאירים וגם לקצבת תלויים, הוא יוכל לבחור בין קצבת התלויים ובין שתי קצבאות השאירים. תביעה מצד שלישי אדם המקבל קצבת שאירים, והוא תובע מצד שלישי פיצוי כלשהו על הנזק שנגרם (לפי פקודת הנזיקין, נוסח חדש, או לפי חוק הפיצויים לנפגעי תאונות דרכים), חייב להודיע על התביעה למוסד לביטוח לאומי. המוסד רשאי אף הוא לתבוע לדין את הגורם לנזק.