חבות בהיטל השבחה

  • היטל השבחה
    איתי | 24/03/2009 13:57

    רכשתי דירת גג, החוזה נחתם ב-01/08/08. בזמן חתימת החוזה העו"ד אמר שהוא בדק ואין צורך לשלם היטל השבחה. כל התשלומים שולמו ונכנסתי לדירה ב-01/01/09. כשהלכנו לעיריה להעביר בעלות התברר שיש צורך בתשלום של 24 אלף ש"ח. זה הוראה חדשה שהעיריה הכניסה ב-27/07/08 לגבי בנייה על הגג. מוכר הדירה לא מסכים לשלם בטענה שלא ידע על כך והוא לא יפיק תועלת מההשבחה. הוא מסכים לפשרה שבה נתחלק בתשלום. האם אני יכול לתבוע אותו או את העו"ד?

    • חבות בהיטל השבחה
      יעקב הלוי שמאי מקרקע | 24/03/2009 19:55

      איתי שלום רב 1. היטל השבחה מוטל על המוכר ולא על הרוכש אלא אם מצויין בחוזה אחרת. 2. האם מדובר על העיר אלעד 3. יש אפשרות לתבוע על רשלנות אבל זה קשור למוכר ולא לרוכש. יעקב הלוי - נתניה

      • היטל השבחה
        איתי | 25/03/2009 08:38

        לא מדובר על אלעד. המוכר לא רוצה לשלם כי לטענתו הוא לא ידע על זה בזמן חתימת החוזה. בינתיים אני תקוע כי הדירה לא על שמי וגם לא ניתן להעבירה בטאבו עד שאין אישור עירייה.

        • חבות בהיטל השבחה
          יעקב הלוי שמאי מקרקע | 25/03/2009 14:45

          בכל מקרה בדרך כלל ההיטל השבחה הוא על המוכר בקשר למקרה הקונקרטי שלך צריך לעיין בחוזה מכר ולפי זה אפשר לתת לך תשובה יעקב הלוי - נתניה

    • היטל השבחה
      עו"ד עמית דביר | 25/03/2009 15:52

      איתי שלום, קשה לי להאמין שבהסכם המכר אין כל התייחסות לגבי תשלום היטל השבחה או לפחות הצהרה כלשהי. בכל מקרה, בהנחה שאין כל התייחסות לא הייתי אומר שזה ברור מאליו שהיטל ההשבחה חל על המוכר שכן החוק לא קובע דבר בעניין זה וזה נתון למו"מ בין הצדדים. אומנם נהוג הוא שקובעים בהסכם שבגין כל תוכנית שקיבלה תוקף עד חתימת ההסכם (כמו במצב שלך) המוכר משלם, אבל סעיף כזה לא הוכנס בהסכם (כך אני מבין) והאמור יהיה נתון לפרשנות האם להשלים את ההסכם בהתאם לנוהג או לא (תלוי בנסיבות נוספות ובהכרעה שיפוטית). על סמך האמור בדיקת כל הנסיבות וההסכם יהיה ניתן להעריך את סיכוי התביעה כנגד המוכר. לגבי תביעת העו"ד שייצג אותך בקניה, אינני נוהג לייעץ בענייני רשלנות עורכי דין, אך רק אציין שחובותיו של עו"ד מקרקעין המייצג רוכש דירה הינן רחבות מאד. בברכה, עמית דביר, עו"ד מקרקעין.

      • תיקון לדבריו של עו"ד דביר
        עו"ד זהר ארד | 25/03/2009 16:01

        סעיף 2 לתוספת השלישית לחוק התכנון והבניה משית את החבות בתשלום היטל השבחה על הבעלים או החוכר של הנכס.

        • אתה מתכוון כמובן לבעלים או החוכר - אבל
          אורית | 25/03/2009 16:10

          רק אלה שהיו בזמן שקם היטל ההשבחה. היינו, אם היטל ההשבחה חל לפני חתימת חוזה המכר - הוא יחול על הבעלים הקודם - המוכר. אם חל לאחר חתימת החוזה - יחול על הקונה. בכל מקרה, יש מקרים בהם מוכר וקונה מחליטים ביניהם, בחוזה, מי ישלם חובות כאלה ואחרים. לכן יש לבדוק את תאריך החוזה, תאריך החלת היטל ההשחבה (אישור התכנית האחרונה או מתן היתר הבניה), וכן מה כתוב בחוזה בעניין זה, אם בכלל.

          • חבות בהיטל השבחה
            עו"ד זהר ארד | 25/03/2009 16:32

            אם הבנתי נכון אנו מדברים על מצב שהחוזה שותק בעניין החבות בתשלום היטל ההשבחה. במצב כזה החבות הינה על המוכר/בעלים על פי דין, וזאת מאחר ועד להעברת הזכויות בטאבו, הקונה הוא רק בעל זכות חוזית להירשם כבעלים.

        • תודה על התיקון
          עו"ד עמית דביר | 25/03/2009 16:28

          כוונתי היתה שהחוק לא קובע דבר לעניין היחסים החוזיים בין מוכר וקונה בעסקת מקרקעין. ברור הוא שחבות היטל השבחה ללא הסכם מכר, חלה על בעלי המקרקעין באופן טבעי.

          • על מי חל היטל השבחה
            יעקב הלוי שמאי מקרקע | 25/03/2009 22:43

            תגובה לעו"ד עמית דביר כמדומני בכל חוזה מכר מדובר ברכישת נכס והעברתו על שם הרוכשים. במקרה שאין התייחסות מי משלם היטל השבחה, הרי שאמור להיות ברור שעל המוכר חל חובה להעביר את הנכס על שם הרוכשים ( זה סעיף חובה בכל חוזה מכר), התוצאה שעל הבעלים להביא מהוועדה המקומית אישור שאין חובות לוועדה וזה כולל היטל השבחה ולכן אם אין התייחסות מפורשת בחוזה בדרך כלל היטל השבחה חל על המוכר. יעקב הלוי שמאי מקרקעין - נתניה