שלילת / הגבלת אפוטרופסות

  • רכושו של קטין (?)
    טלי | 01/03/2008 10:21

    שלום רב לפני כ 10 שנים התגרשתי, וביתי היחידה עברה לחיות עימי מתוקף פס"ד של ביהמ"ש לעניניי משפחה (בעלי לשעבר הפסיק לשלם מזונות 3 שנים אחרי כן) גידלתי לבדי את ביתי, שבחודש אפריל ימלאו לה 17, ופירנסתי אותה בכוחות עצמי לפני מספר שבועות עזבה ביתי את הבית ועברה להתגורר בבית הוריי, בניגוד מפורש להוראותיי. להלן מספר פסקאות מתוך מכתב ששלח לי אבי (אבא שלי) באמצעות עו"ד: *** תחילת ציטוט *** 1. מרשי הינו סבה של הקטינה AAAAAA (להלן-"AAAA"). 2. יוטעם כי AAAA מעונינת במתן הייצוג הנ"ל. ... 7. לנוכח האמור לעיל, נעשו מספר פניות על ידי מרשי וAAAA אליך, על מנת להשיב את הציוד לAAAA, ציוד אשר כולל בין היתר בגדים, כלי נגינה, ודברים אישיים, אולם עד למועד מכתב זה, טרם נענת לדרישה זו, והציוד טרם שב לAAAA. 8. הצבת התנאים בנוגע ללקיחת הציוד של AAAA, גורם נזק רב ומונע ממנה לנהל חיים תקינים, בין היתר הדבר פוגע באופן קשה למהלך לימודיה התקינים ופוגע פגיעה קשה ביכולתה להתאמן בכלי נגינתה. חמור מכך, הדבר גורם לה נזק נפשי רב. 9. לאור כל האמור לעיל, הנך מתבקשת, להעביר לAAAA ללא כל דיחוי ו/או תנאי את ציודה האישי *** סוף ציטוט *** מעבר לאי הדיוקים הרבים במכתבו של עורך הדין הנכבד, עיינתי קצת ב"חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, תשכ"ב-1962", והתעוררו אצלי מספר שאלות: 1. האם יכולה ביתי הקטינה, להסמיך אדם אחר, חוץ ממני: ...א. לכתוב מכתבים כנ"ל ...ב. לבצע פעולות משפטיות בשמה 2. מדוע משתמש עוה"ד הנכבד במילה "להשיב", שהרי הציוד הזה שייך לי, ומעולם לא היה שייך לביתי 3. האם חלה עלי |הדגש|חובה חוקית |סדגש|להעביר לה דברים שרכשתי במיטב כספי, והיא השתמשה בהם בעת שחיה עימדי, למשל: * מחשב * ציוד נגינה יקר מאד * מערכת סטראופונית * ועוד תודה מראש לכל העונים

    • שלילת / הגבלת אפוטרופסות
      עו"ד ליאת עצמון | 02/03/2008 00:05

      טלי שלום, מפנייתך ניכר כי ביתך בת ה- 17 עזבה את הבית ועברה להתגורר אצל הוריך, בניגוד לרצונך וכי לאחרונה קיבלת מכתב מאביך לפיו עולה כי ביתך מעוניינת בייצוג על ידו וכי הנך מתבקשת להחזיר לביתך ציוד שנמצא בביתך כגון: בגדים, כלי נגינה ודברים אישיים וזאת על מנת לאפשר לה נהל חיים תקינים. כעיקרון, אכן עפ"י חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות תשכ"ב-1962, הורי ילד אחראים לדאוג לענייניו עד הגיעו לגיל 18 ובמקרה שלך נראה כי ביתך טרם הגיעה לגיל 18 וכי הוריך לא הוכרזו ע"י ביהמ"ש כאפוטרופוסים שלה. לפיכך, נראה על פניו כי גם אם הורייך מצידם חושבים שהם עושים הכל לטובת הילדה ועל דעתה, אין להם כל סמכות לעשות כן. יחד עם זאת יש לבחון כל מקרה לגופו של עניין בהתאם למכלול הנסיבות, שכן הילדה איננה צעירה ויש לקחת בחשבון בראש ובראשונה את טובתה. בחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות, מוטלת על הורה לדאוג לצורכי הקטין, לרבות חינוכו, לימודיו, הכשרתו לעבודה ולמשלח יד ועבודתו, וכן שמירת נכסיו, ניהולם ופיתוחם; וצמודה לה הרשות להחזיק בקטין ולקבוע את מקום מגוריו, והסמכות לייצגו. מנגד – עפ"י החוק, מוטלות גם חובות על הקטין לפעול תוך כיבוד אב ואם וציית להוריו בכל עניין הנתון לאפוטרופסותם. מקרים בהם האפוטרופסות תישלל/תוגבל הינם מקרים בהם בין היתר ההורה האחראי על הקטין אינו מסוגל לטפל בו או להשגיח עליו או שהוא מזניח את הטיפול או ההשגחה וכן במקרים בהם ההורה אינו מסוגל למלא אחר חובותיו בנוגע לרכושו של ילדו הקטין, או מזניח חובות אלה, או שנשקפת ממנו סכנה לרכושו של הקטין. בעת בחירת אפוטרופוס, תינתן עדיפות לטובת הקטין וכן בד"כ תינתן עדיפות למנות אפוטרופוס שהוא בן משפחתו של הקטין (אח, אחות, הורה של הורה, אח או אחות של הורה, בן זוג או בת זוג של הורה). בחוק אף קיימת הוראה כללית לפיה בכל עניין רשאי בית המשפט, גם מיזמתו הוא, לשמוע דעתם של קרובי הקטין, ככל שבית המשפט ימצא לרצוי לשמעם. לאור האמור לעיל, מכיוון שהנך מודעת לכלל העובדות הקשורות לעניין, במידה ואין כל עילה לשלילת/הגבלת אפוטרופסות הטבעית שלך, וכל עוד הוריך לא יוסמכו ע"י ביהמ"ש כאפוטרופוסים של ביתך, את רשאית להמשיך לדאוג לענייניה ואף לנסות לפעול להחזרתה הביתה. שיהיה לכם כל טוב ושתצליחו ליישר את ההדורים תוך שימת דגש על טובתה של ביתך, בכבוד רב ובברכה, ליאת עצמון, עו"ד ומגשרת האמור לעיל לא בא במקום ייעוץ משפטי ולא מהווה לו תחליף. ההסתמכות על המידע באחריות המשתמש/ת בלבד!

      • תודה
        טלי11 | 02/03/2008 07:40

        אני מודה לך על התשובה המפורטת