טובת הילד

  • האם אינה עומדת באחריותה כלפי הילד- אינה מגדלת אותה
    אב מודאג | 28/01/2008 12:07

    לאחר מספר שנים של התעלמות של אם גרושה מתפקידה (והמטלה ש"נלחמה" עליה במשפט הגירושין), מתברר כי אינה מגדלת בפועל את ילדי, והוא נמצא כל הזמן אצל הוריה המבוגרים (והעסוקים בכינוס נכסים). האם עסוקה בקידום הקריירה שלה ואינה ממלאת את תפקידיה כאם. לאחרונה התברר לי כי בשנתיים האחרונות האם מגדילה לעשות ונמצאת כ-13 שעות בעבודה ("עקב פרוייקט מלחיץ") וכאשר היא מגיעה הבייתה היא צריכה לנוח כמובן וכך יוצא כי הילד לא רואה את אימו למעט כשעה ביום שבהם היא אמורה להרעיף עליו אהבה (מתוך עייפות...) ולהכין ארוחת ערב ולדאוג לצרכיו האחרים. בדיעבד מתברר כי האם אינה רואה את הילד בבוקר (יוצאת מוקדם לעבודה) אינה לוקחת/מחזירה את הילד מבית"הס, אינה מכינה לו ארוחת צהריים, אינה עוזרת לו בשיעורי הבית והקשר ביניהם מסתכם בשיחת טלפון ושעה ביום של שהות משותפת בבית. האם זה נורמלי ? האם אני יכול לבקש משמורת על הילד ? האם יש בידי עילה לתביעת משמורת? מה תפקיד השירות הסוציאלי בעיניין זה? בחודש האחרון המצב אף מחמיר והילד מתקשר אלי כל יום ושומעים את העצבות והבדידות בקולו. הוא מספר כי אימו התקשרה והודיעה כי תגיע מאוחר היום ("כל יום בחודש האחרון"). מה לעשות ?????

    • טובת הילד
      עו"ד ליאת עצמון | 28/01/2008 20:33

      לאב המודאג שלום, אני מבינה משאלתך כי הנך סבור כי אשתך לשעבר - אימו של הילד איננה מספקת את הצרכים הבסיסיים להם זקוק הילד ואיננה מתפקדת כראוי לאם. לא ברור משאלתך מה גילו של הילד. במידה הילד מתחת לגיל 6 אזי קיימת חזקת הגיל הרך לפיה ילד מתחת לגיל 6, רצוי שיהיה בחזקת אימו אלא אם קיימות נסיבות מיוחדות שלא מאפשרות זאת. יחד עם זאת חזקה זו ניתנת לסתירה וניתן לפנות לערכאות המשפטיות ע"מ לבקש לשנות את המשמורת כך שמשמורת הילד תעבור אליך. בשעה שביהמ"ש ידון בשאלת המשמורת, ביהמ"ש יעמיד לנגד עיניו את טובתו של הילד. לשם כך, סביר להניח כי יוזמן תסקיר סעד מעו"ס אשר ת/ימסור חוות דעת בעניין וכן כי תופנו לבדיקת מסוגלות הורית (הבדיקה כרוכה בתשלום) אשר במסגרתה יאפיינו את מסוגלותו של כל אחד מכם להיות הורה משמורן של הילד. הבדיקה תתבצע תוך בחינת את צרכיו הרגשיים והפיזיים של הילד, ודרך התמודדותכם עימם וכן תיבחן יכולתו של כל אחד מכם לתפקד כהורה משמורן של הילד. היה ומדובר בילד גדול יותר, יתכן וביהמ"ש יעדיף לשמוע את דעתו של הילד. אני מבינה שעברתם הליך גירושין ובמסגרתו המשמורת ניתנה לאם (בין אם בהסכמה ובין אם לאו). במידה ואתה מחליט לפנות לערכאה משפטית, יש לפנות לערכאה המשפטית שכבר נתנה החלטה בעניין. מאחר והליך העברת משמורת הינו הליך ארוך, יתכן וכדאי יהיה לך לבקש בשלב זה הרחבת הסדרי הראיה. לאור חשיבות העניין וטובת הילד, הנני מציעה לך לפעול מבחינה משפטית רק לאחר קבלת חוות דעת מקיפה מעו"ד אשר יבחן את נסיבות העניין במלואן. בברכה, ליאת עצמון, עו"ד ומגשרת