עכבון או משכון

  • משכון או עיכבון
    רובי | 31/05/2009 21:17

    יצרנית התיקים "תיק ותק בע"מ" (להלן:"היצרנית") התקשרה בהסכם מכר עם יוסי, בעליה של חנות מוצרי העור היוקרתית "תיקים ועוד" (להלן: "החנות"), במסגרתו רכשה החנות, תיקים מהיצרנית. בהסכם נקבע בין היתר כי: "הבעלות על התיקים תיוותר בידי היצרנית וזאת עד תשלום מלוא התמורה עבור המוצרים". השאלה שלי היא האם זה עיכבון או משכון

    • עכבון או משכון
      עו"ד יקי רנד | 02/06/2009 12:27

      לפנינו למעשה עסקת קונסיגנציה. זכות העכבון אינה נובעת מהסכם כלשהו, אלא מעצם היחסים בין הצדדים, וקמה לנושה, במקרה זה בעל החנות, רק במידה והיצרנית תהיה חייבת לו כסף. באשר למשכון, יש לבדוק את מהותה של העסקה, כוונות הצדדים וכיו"ב, כדי לקבוע האם מדובר בעצם בשעבוד הסחורה, כדי שהדבר יהווה בטוחה עבור היצרנית. אין פסיקה אחידה בנושא זה.