מטרד ליחיד

  • מעבר לטוב ולרע
    אשר אילון | 14/05/2009 22:52

    האם יש בידי שכנים שלי עילה לתביעת נזיקין או מטרד כנגדי אם: א. אני מעשן בתוך דירתי הפרטית - ליד החלון במטבח. ב. בשעות שאני בבית אני מעשן סיגריות אחדות בלבד. ג. דירותינו זהות, ומעל לכל חלון בדירתי נמצא חלון מקביל בדירתם (אני מעשן ליד חלון המטבח מתוך שיקול שזה עדיף מחלונות חדרי השינה או הילדים שלהם). ד. אני, מה לעשות, לא מסוגל להפסיק לעשן, ולא מוכן לעשן שלא ליד חלון, שכן מדובר, לעניות דעתי, בזכותי הבסיסית. ה. גם אני נחשף למטרדים כאלה ואחרים מציד שכניי (בעיקר רעש), אך לא התיימרתי מעולם לבקש מהם להמנע מלהתנהל בביתם בהתאם לצרכיהם - מתוך התחשבות והבנה כי יש דברים שיש להשלים עמם מתוקף היותם מעוגנים בזכויות הפרט הבסיסיות. לפי הידוע לי, עישון פאסיבי מוגדר כחדירה לריאות של עשן סיגריות שמעשן מישהו הנמצא בקרבה ממשית ובלתי אמצעית. לעומת זאת כאן, להערכתי, מדובר במטרד מסוים של ריח, ולא בסכנה או נזק ממשי המהווה עילה לתביעה. האם אני טועה? היש בידי שכני עילה לתביעה?

    • מטרד ליחיד
      עו"ד יקי רנד | 15/05/2009 11:56

      גם ריח סיגריות כבד יכול להוות בתנאים מסוימים מטרד ליחיד, אם הוא עולה לכדי פגיעה של ממש, ואין קריטוריונים ברורים מהו ריח בלתי סביר העולה לכדי מפגע. אני בהחלט מסכים איתך, כי בבוא ביה"מ לבחון הסוגיה, עלו לערוך איזון בין זכויות הפרט השונות, מחד, זכותך לעשות שימוש בדירתך כראות עיניך, לרבות עישון, ומנגד, הסבל ואי הנוחות אשר גורם עישון זה לדיירים הנמצאים בקרבתה של דירתך. אני סבור כי עליכם לנסות להגיע להסכמות, כדי למנוע הבאת המחלוקת לפתחו של בית המשפט. אולי בהידברות תצליחו להגיע להבנות באילו חלונות יתבצע עישון ובאילו שעות.

      • עו"ד רנד, תודה
        אשר אילון | 15/05/2009 12:38

        תודה לך על תגובתך המהירה והענינית. את שאלתי העליתי כאן רק בכדי להבין האם יש בסיס לאיומים בתביעה מצד שכניי. במידה מסוימת הגענו למבוי סתום בהדברות בינינו, שכן האלטרנטיבה שמוצעת לי היא פשוט לצאת מהבית או לסגור את כל חלונותיי אם ברצוני לעשן. אני רואה בדרישה מעין זו הפרה בוטה של זכויותיי, עם כל ההבנה שריח סיגריות יכול להיות לא נעים (כמו גם בכי של תינוק, וכמו גם הליכה בעקבים מעל לראשי). שאלתי היא האם די ב"לא נעים" הזה בכדי לשלול ממני את זכויותי בביתי ולהכריח אותי לשנות את הרגלי או לצאת מהבית? מי ועל סמך מה מחליט בנושא מידת המטרד והגעתו לכדי פגיעה? האם יש לי אפשרות להתגונן? בחברתנו היום המעשנים הם ה"רע" וה"מכוער". האם יש סיכוי שבהמ"ש יכריע לטובתי כשמולי ניצבת אם לשלושה? (להזכירך, מדובר בסיגריות אחדות בלבד בשעות מצומצמות של היום, לצד חלוני בדירתי, אפילו לא במרפסת).

        • המשך
          עו"ד יקי רנד | 17/05/2009 20:58

          הגורם אשר מחליט האם מדובר במטרד אשר צריך להקנות לשכנתך סעד משפטי כלשהו, הנו בית המשפט, וזאת יעשה ע"פ הכללים המשפטיים אשר הותוו בפסיקה בתחום דיני המטרדים, ובהתאם להוראות החוק, והכל בהתחשב בנסיבות המקרה. לדידי, עישון של מספר סיגריות בביתך, ליד חלונות, הנו זכות אשר יש להגן עליה, כדי להבטיח את אוטונומית הפרט, ואינני סבור כי יש להגביל ולצמצם את חירותך במקרה זה.