האם ניתן בבקשה לקבל תשובה? תודה רבה מראש!

  • סעיף בחוזה התקשרות לעבודת פרילנס
    רא | 18/08/2008 22:34

    להלן קטע מהסכם עבודה שנשלח לעיוני כחלק ממשא ומתן לעבודה עתידית שלי כפרילנס במוסד מסויים. נראה לי דרקוני בטירוף. השאלה: האם סעיף כזה חוקי? מה המשמעויות המשפטיות שלו? כבר דחיתי בעבר הלא רחוק הסכם דומה עם לקוח, על סעיף דרקוני דומה ועכשיו קיבלתי את זה. אני מתחיל ה לחשוב שיש כאן מגמה/אופנה משפטית בניסוח חוזים. הייתי שמחה לשמוע את דעתכם בנושא זה גם כן. הסעיף: " ובמידה ויתברר למוסד המסויים או לבאי כוחו (לא מפורט מי הם באי כוחו), כי העובדת מעלה באמון המכללה, ועברה על אחד מהוראות סעיפים 5 ו/או 6, מתחייבת העובדת לפצות את המכללה פיצוי מוסכם בגין נזקיה, בסכום שנקבע מראש ל- 400,000 (ארבע מאות אלף) ש"ח. " עד כאן הסעיף. סעיפים חמש שש שמוזכרים בסעיף מדברים על הפרת אמון מצידי מכיוון שהמשרה היא משרת אמון והבעיה שהם מנוסים בצורה מאוד כללית. ה 400,000 ש"ח הם סנקציה שתינקט נגדי אם אעבוד במקום מתחרה תוך התקופה או 12 חודשים לאחריה (והם פרטו חלק מהמקומות המתחרים אבל השאירו פתח לעוד מקומות) התחייבותי לא לפגוע במוניטין (ומי יחליט על אם אכן פגעתי בעשותי איקס? נכון, הם!) לא להעביר מידע לגורם אחר וכ'. אלו סעיפים מקובלים וסבירים וממש בסדר לי לחתום עליהם, אלמלא הסנקציה חסרת הפרופורציות והעשקנית. וכן זה נראה לי עושק משום שברור שאני בעמדת נחיתות כאן. השאלה אם זה יהיה ברור לבית המשפט... בקיצור,מה שמצטייר כאן זה שזה לא אמור לעבור דרך בית משפט בכלל. הם יחליטו שאני עברתי על איזה סעיף ואופס 400,000 ש"ח אצלם בכיס, כי התחייבתי בחוזה. וגם בית משפט מחוייב לזה כי זה כתוב בחוזה... בקיצר, מה הייתם מייעצים לי לעשות? תודה.

    • האם ניתן בבקשה לקבל תשובה? תודה רבה מראש!  לת
      רא | 19/08/2008 10:42

    • חוזה דרקוני
      עו"ד דוד צורי | 19/08/2008 11:00

      איסור תחרות הוא סעיף בטל ולא חוקי. כל השאר חוקי או בערך חוקי. לגבי הסכום את יכולה להתמקח עכשיו או להתמודד עם חוסר הפרופורציה אח"כ במידה וזה יהיה רלבנטי. המלצה שלי, לא להסכים לתנאים שאינם מקובלים עליך.

      • חן חן!!!!מהו לפי נסיונך סכום פרופורציונאלי?
        רא | 19/08/2008 11:18

        האם זה בכלל מקובל לדרוש קנס כזה? שהרי המשמעות שלו היא שהם יכולים להחליט בוקר בהיר אחד לתבוע אותי את הסכום כתוצאה מאיזה גחמה או משפט שפלטתי לא בכוונה ולא בזדון ועוד אלף ואחד מקרים. הסכום המוסכם שבחוזה הוא פשוט סוג של פיקדון ואני אהיה חייבת לשלם להם אותו אפילו ללא התערבות בית משפט. ואני לתומי חשבתי שבאתי לעבוד ולהרוויח ולא לתרום להם כסף... ואחת קטנה:משרת אמון הרי דורשת אמון מצד המעסיק, לא? בעצם ניסוח החוזה כפי שהם ניסחו, הם מראים חוסר אמון ראשוני, עוד לפני שהתחלנו לעבוד...

        • פיצוי מוסכם בחוזה
          עו"ד דוד צורי | 19/08/2008 16:03

          לפיצוי מוסכם בחוזה יש כמובן את הפן הפרקטי של פיצוי אבל יש לו גם פן של אמצעי הרתעה מפני הפרת החוזה ולכן צריך להכיר את הנסיבות היטב לפני שניתן לקבוע מה פרופורציונלי ומה לא. בכל מקרה הפיצוי המוסכם הוא כמעט תמיד גבוה יותר מהנזק הצפוי. בכל מקרה פיצוי מוסכם הם יצטרכו לתבוע ולא שאת תצטרכי ללא משפט לשלם. משרת אמון זה מושג מעולם דיני העבודה ולמרות שיש קשר בינו לבין אמון, לא מדובר בקשר המילולי הפשוט, אלא בשיקול הדעת הניתן לעובד ואי המעקב על שעות העבודה שמבוצע בפועל, דברים בסגנון הזה. משרת אמון שוללת את תחולת חוק שעות עבודה ומנוחה על העובד (רלבנטי לענין שעות נוספות, למשל).