חלוקת סיכונים בחוזים

  • מי משלם עבור הדברת קן צרעות - משכיר / שוכר?
    עדי | 10/07/2008 16:30

    שלום, אני וחברי שוכרים דירה זה שנתיים. בסוף השנה הראשונה לשכירות, התפתח בדירתנו (המושכרת) קן צרעות (!) בארגז התריסים שבחדר השינה. הדבר יצר חוסר נוחיות רבתי שכן לא היה באפשרותנו לפתוח את החלון, ובחודשי יולי-אוגוסט, זה מצב די קטסטרופלי. הזמנו מדביר שכן לא יכולנו לחיות בצל הצרעות יותר ושילמנו למדביר 200 ש"ח מכיסינו הפרטי (קבלה נשמרה כמובן). לאחר מכן, באנו בדרישה לבעל הדירה להחזר התשלום עבור המדביר. אציין כבר עכשיו, כי הסיבה להופעת קן צרעות איננה הסיבה להופעת חרקים וג'וקים למיניהם, שבדר"כ מופיעים בשל חוסק נקיון / הגיינה בדירה. הסיבה להתפתחות קן צרעות בארגזי תריסים היא סיבה טבעית, זה מקום גידול טבעי עבורן, ומשהו שיכול לקרות מעת לעת באורח טבעי לחלוטין. מבחינתי ולדעתי, מדובר באיזשהוא "בלאי" טבעי של הדירה, בדיוק כמו שצנרת נסתמת או מקרר מתקלקל. מאחר ודברים אלה אמורים להיות משולמים ע"י המשכיר, כך גם הדין לדעתי לגבי קן הצרעות. אולם, בעל הדירה שלנו לא הסכים בשום פנים ואופן לשלם עבור כך. הצעתי לו אפילו שנתחלק שווה בשווה והוא יחזיר לי 100 ש"ח אך הוא נשאר איתן בעמדתו לפיה זהו תפעול שוטף של הדירה, ועל כן באחריותנו ולא באחריותו. כמובן שאנחנו חתומים על חוזב שכירות סטנדרטי לחלוטין (כזה שמורידים מהאינטרנט) ולא קבענו במפורש מה קורה במצב של התפתחות קן צרעות או משהו הדומה לכך. מה דעתכם? מי אמור לשלם עבור עלות ההדברה?? תודה!

    • חלוקת סיכונים בחוזים
      עו"ד דוד צורי | 11/07/2008 13:23

      ההסדרים שבחוזה מחלקים את הסיכונים בין הצדדים לחוזה - מי נושא בעלות של מה. סיכונים מאד לא צפויים כמו זה שאתה מתאר אינם מוסדרים בחוזה בד"כ. אני חושב שלגבי קן צרעות משלם מי שזה מפריע לו, אבל גם הגישה שלכם יכולה בהחלט להיות נכונה, היות וההדברה היא פעולה למניעת החזרה של התופעה על עצמה ולכן זו למעשה השקעה מסויימת בנכס. או בקיצור הייתי מציע למתוא פשרה שאפשר לחיות איתה.

      • תודה על התשובה - עוד שאלה
        עדי | 14/07/2008 11:33

        תודה, הבעיה היא שאני בזמנו הצעתי פשרה - תשלום שווה בשווה של הסכום, אולם בעל הדירה לא הסכים לכך. אני מעוניינת לתבוע את החזרת הסכום בבימ"ש לתביעות קטנות, האם אתה חושב שבאופן עקרוני יש לי פה בכלל "קייס"?

        • האם יש קייס?
          עו"ד דוד צורי | 15/07/2008 08:52

          קשה לקבוע, זה ענין לתביעות קטנות ושם זו טריטוריה של השופט שיושב בדין. בד"כ הם מציעים פשרות ודי כופים אותן על הצדדים, אז יש סיכויי שתקבלי לפחות חלק מעלות התיקון.