חוזים ו/או זכרון דברים ו/או כותרת אחרת

  • הפרת "הרשמה" כהפרת חוזה?
    דניאל | 03/07/2008 21:24

    שלום לפני ימים אחדים חתמתי מול קבלן על טופס שהוא מכנה "בקשה להרשמה לרכישת דירה" ואף הפקדתי סכום כסף על מנת להבטיח שלא אחזור בי מהכוונה לרכוש דירה, סכום זה לא היה מוחזר במידה והייתי חוזר בי מכוונתי לחתום על חוזה. בראש הטופס רשם הקבלן "בכפוף להסכמת החברה" וכפי שהוסבר לי הכוונה היא שבמידה ותנאי פריסת התשלום לא יהיו מקובלים על החברה הרי שהיא תוכל לשנותם או לבטל את ההרשמה או אם תתעורר בעיה משפטית כלשהי. האם טופס שכזה ולא משנה מה הכותרת לא מהווה "זכרון דברים" לכל דבר ועניין וכמו כל זכרון דברים הוא מהווה חוזה לכל דבר ועניין והוא טופס שמחייב את שני הצדדים להגיע לחתימה עד לתאריך שמוסכם על 2 הצדדים? תוך כדי חתימת החוזה בחרתי אף את המחסן של הדירה ואת החניות וכמובן את הדירה עצמה שנרשמה על שמי. הקבלן החליט שהוא לא מוכר את הדירה והסיבה הרשמית שהוא לא מסתיר אותה היא: שהמחיר שקיבלתי את הדירה הוא זול מידי והוא מפסיד על מכירת הדירה. האם אין זו הפרת חוזה לכל דבר ועניין? האם חרטה ואי ביצוע עסקה בגלל אי כדאיות אינה פסולה משפטית? מהם דרכי הפעולה שאני יכול לנקוט בהם? יש לציין שנגרם לי נזק גם בגלל שלקחתי הלוואות לקראת חתימת ההסכם. כמובן ישנו הנזק של עוגמת הנפש וגם נזק שלא אוכל להשיג דירה במחיר כזה זול כי המחירים עלו ביום שחתמתי על ההרשמה הנ"ל. האם יש לי מקום לתבוע את הקבלן או שעלי להשלים עם מר גורלי? תודה לעונים.

    • חוזים ו/או זכרון דברים ו/או כותרת אחרת
      עו"ד דוד צורי | 03/07/2008 22:27

      אני לא יודע איזה סכום כסף הפקדת, אבל קבלת סכום הגדול מאחוז מסויים ממחיר הדירה, מחייב את הקבלן לתת תמורתו בטוחה (למשל מה שידוע בשם: ערבות חוק המכר) חוק זה שונה לפני זמן קצר בעקבות פרשת חפציבה. בכל מקרה, אתה אומר שהיה ברור לך באותו מעמד שהחברה אינה מחוייבת לקבל את ההסכם הזה והיא עוד עלולה לשנות או לבטל. עם זאת, הסיבה של הביטול יכולה להחשב כפרישה שלא התום לב משלב מאד מתקדם במו"מ. אי כדאיות לא יכולה להחשב כטעות או הטעיה ביחס לעילות לביטול חוזה, אבל כאן עוד לא נחתם החוזה עצמו (בגלל התנאי של "בכפוף להסכמת החברה"). בקיצור ובמילים פשוטות, מצבך לא ממש טוב, אבל יש עילה לתביעה, אני לא יודע אם תוכל באמצעות התביעה לכפות את ביצוע העסקה אבל לכל הפחות תוכל לקבל פיצוי כלשהו על התנהגות הקבלן.

      • תודה על תגובתך, הסכום הוא 10 אלף ממחיר של מליון שח
        דניאל | 04/07/2008 10:41

        כמו שכתבתי לא ידעתי שהחברה יכולה לחזור בה מהסכמה אלא רק בקשר לתנאי התשלום או אם תתעורר בעיה כלשהי, כך אמרה לנו זו שהחתימה אותנו בפועל על טופס ההרשמה. האם לכתוב "בכפוף להסכמת החברה" ולהסביר ללקוח משמעות אחרת של המשפט - לא מהווה בעיה בפני עצמה? אם חישבתי נכון, הרי ש10 אלף מתוך מליון שח זה בהחלט אחוז שלם ולא משנה איך קוראים לטופס משנה מה הסכום מתוך העסקה כולה. יש להוסיף: נתתי צ'ק והם לא גבו עדיין את הצ'ק. שוב תודה עו"ד צורי.

        • הוספתי את המסמך לפה, אשמח אם תחווה דעה
          דניאל | 04/07/2008 19:53

          פה בכתב יד נרשם: "כפוף להסכמת החברה" תאריך________ בנין דירה X Y לכבוד: שמו של הקבלן בע"מ הנדון: בקשה להרשמה לרכישת דירה בפרויקט "XYZ" אנו הח"מ: 1. _____________ ת.ז _________________ 2. _____________ ת.ז _________________ אשר בעת מסירת בקשה זו גרים בכתובת דלהלן: ________________________________________________ טלפון____________ מעוניינים ברכישת דירה בת ___ חדרים בבנין שיבנה במגרש ______ בפרויקט דירה מספר ___ לדירה זו יוצמדו _______________ מחיר הדירה _________ש"ח צמוד למדד תשומות הבניה של חודש ___ שנת ____ שיתפרסם ב - 15 לחודש ___ שנת ______ המחיר כולל: מע"מ בשיעור 15.5, פיתוח, חיבור חשמל ועמלת ערבות. המחיר לא כולל: מס רכישה, פקדונות עבור מוני חשמל, מים וגז, חלק יחסי מהוצאות רישום הבית המשותף. תנאי תשלום (הסכומים אינם כוללים הפרשי הצמדה): 1. סך של ______________ש"ח עד תאריך _______________ 2. סך של ______________ש"ח עד תאריך _______________ 3. סך של ______________ש"ח עד תאריך _______________ 3. סך של ______________ש"ח עד תאריך _______________ 4. סך של ______________ש"ח עד תאריך _______________ 5. סך של ______________ש"ח עד תאריך _______________ 6. סך של ______________ש"ח עד תאריך _______________ אנו מצרפים סך של 10,000 ₪ עשרת אלפים ₪ בהמחאה מצורפת _______ משוכה על בנק ________ לפקודת "שם הקבלן" בע"מ (להלן הפיקדון) לתאריך ______ ידוע לי/לנו כי עלי/עלינו לחתום על חוזה לרכישת דירה, בנוסח המקובל אצלכם עד לא יאוחר מיום __ בשעה ___ ועד אז אתם מתחיבים לשמור על הדירה עבורי/נו. מוסכם בינינו כי אי חתימה על הסכם כנדרש במועדו, לאחר שהוזמנו לחתום עליו בהודעה של 3 ימים מראש, ומכל סיבה שהיא, תיחשב כויתור מוחלט ושלם על זכויותי/נו. במקרה זה יוחזר לנו הפיקדון שמסרנו לכם על סך 10,000 ולא יהיו לנו כל טענות ו/או תביעות מכל מין או סוג שהוא כלפיכם. ידוע לנו כי התנאים המלאים והמחייבים של ההתקשרות לרכישת הדירה יהיו אך ורק אלה שיופיעו בחוזה המכר על נספחיו השונים, לרבות התוכנית והמפרט הטכני ולא הייה תוקף לשום מצג ומסמך במהלך המו"מ. בכל מקרה שאני משתמש בלשון יחיד, כשמכתבי זה חתום על ידי ועל ידי בן/בת זוגי או אחר, יראה ויחשב ככתוב בלשון רבים והאחריות הינה סולידאריות כלפיכם. ________ ____________ המבקש המבקש אני החתום מטה, מאשר בזה שהרוכש חתם בפני על כתב הרשמה זה, לאחר שמילאתי בכתב ידי כל הפרטים הטעונים מילוי בכתב יד והרוכש חתם ר"ת על ידם. _________ __________ שם המחתים חתימת המחתים __________________________ אישור הבקשה על ידי המוכרת פה תוספת בכתב יד: צ'ק לפרעון ללא א פשרות החזר אם קיים ביטול על סך 10,000 ₪

          • חוזים שבדרך
            עו"ד דוד צורי | 05/07/2008 01:35

            נדמה לי שהתיקון לחוק קובע 10% כסכום ממנו יש ליתן ערבות חוק מכר, אבל היו תיקונים מאז שבדקתי את הצעת החוק, אז נושא זה טעון בדיקה. המסמך נראה לי שמחייב את החברה במידה מסויימת, מוגבלת אמנם (לא יודע אם תוכל לקבל דירה באמצעותו) אבל פיצוי על התנהלותם אני חושב שניתן להוציא.