הוצאה "בלתי צפויה"

  • הוצאה בלתי צפויה - שאלה ממש דחופה (שוב)
    שילה | 18/05/2008 09:14

    שלום, אני חוזרת על שאלתי בפעם השלישית בתקווה שהפעם אזכה לתשובה כי העניין ממש ממש דחוף לי - מבקשת לשלוח תגובה כלשהי אליי (ראיתי שעונים לכולם יחסית מהר) - המון תודה מראש!!! אני חברת קיבוץ. הקיבוץ בתהליך שיוך דירות והרחבה.חתמתי עם הקיבוץ על הסכם (במאי 2007) לפיו עליי לשלם "25,000$ הוצאות פיתוח לפי השער היציג ביום התשלום בפועל" (לשון ההסכם). היום, הקיבוץ טוען כי טעה כשכתב את הסכום בדולרים מאחר והעלות הריאלית שקבע המינהל לתשלום בעבור הוצאות פיתוח הוא סך של 140,000 ש"ח ואילו 25,000$ לפי השער של היום יוצא 100,000 ש"ח ויש פער לתשלום של 40,000 ש"ח שהקיבוץ רוצה להטיל על כל חבר וחבר שרוכש מגרש בהרחבה (הקיבוץ טוען כי אין לו כספים רזרביים לתשלום הפער שנוצר בתשלום לקבלן הפיתוח) - לטענת הקיבוץ הסכום נרשם בהסכם בדולרים כי זה היה הנוהג המקובל בשוק הנדל"ן לרישום הוצאות הפיתוח במטבע זה (יש לציין כי יש עו"ד המלווה את ההליך ובוודאי הוא ניסח את ההסכם) וכי הפער קיים מאחר ובמועד כתיבת ההסכם שער הדולר היה 4.5 והמע"מ היה 16% והסכום דאז לפי החישוב הנ"ל התאים לעלות הריאלית שנקבעה ע"י המנהל, אבל היום השער ירד הרבה והמע"מ הוא 15.5%. לטענת הקיבוץ זוהי "הוצאה בלתי צפויה" והוא מבקש להטיל את תשלום הפער שנגרם בגלל טעותו שלו על כל חבר וחבר. שאלות: 1) האם הקיבוץ בכלל רשאי לעשות זאת, הרי זו בעצם הפרת ההסכם. 2) האם באמת ניתן לפרש מקרה זה לפי טענת הקיבוץ כ"הוצאה בלתי צפויה" (עפ"י דיני חוזים) הרי ההוצאה הזו כן היתה צפויה שהרי נרשמה במפורש בהסכם בסכום נקוב (טעו, אבל עדיין זה נרשם במפורש). סליחה על האריכות, תודה מראש

    • הוצאה "בלתי צפויה"
      ד"ר ויסמן יובל, עו"ד | 18/05/2008 13:49

      שילה שלום ! קשה מאוד לתת תשובה רצינית לשאלתך מבלי לעיין תחילה בחוזה שנחתם בינך לבין הקיבוץ. על רגל אחת ניתן לומר שככלל חוזים יש לכבד. טעות בכדאיות עיסקה אינה מאפשרת לצד שטעה לבטל את החוזה. צריכות להיות נסיבות מאוד יוצאות דופן ובלתי ניתנות לחיזוי על מנת שצד יוכל להחלץ מהתחייבויותיו החוזיות בשל שינוי נסיבות. אם שער הדולר היה עולה אני מניח שהקיבוץ לא היה טוען שבשל טעות חוייבת חיוב יתר ועל כן הוא מזכה אותך בהפרש. על כן אני סבור שטעותו של הקיבוץ היא טעות בשל רשלנותו ואמונתו ששער הדולר יכול רק לעלות. אין דבר כזה "הוצאה בלתי צפויה" בדיני חוזים. כל צד צריך להעריך את סיכוניו. מי שטעה צריך לשלם על טעותו ולא להשית אותה על הצד השני. יחד עם זאת יש להביא בחשבון שאת תצטרכי להמשיך ולגור בקיבוץ עם האנשים המצויים כעת בצד השני של החוזה. על כן ראוי אולי להציע פשרה כלשהי אבל וודאי לא ראוי שאת תשאי בתוצאות הטעות הרשלנית של הקיבוץ (או ליתר דיוק של נושאי התפקיד בפרוייקט). בברכה ד"ר יובל ויסמן, עו"ד מנהל פורום דיני חוזים