מספר מנוע שאינו תואם לרשיון הרכב

  • מספר מנוע של רכב לא תואם לרשיון - 5 חודשים לאחר מכירה
    אלעד | 07/02/2008 22:01

    שלום רב, לפני 8 חודשים קניתי רכב, לא בדקתי אותו בזמן הקנייה. לאחר חודשיים בערך מכרתי את הרכב לאדם אחר. כשהיה ברשותי לא ביצעתי שום טיפול לרכב. עכשיו, לאחר 6 חודשים בערך, מתקשר אליי הקונה וטוען שהרכב לא עבר את מבחן הרישוי מפני שמספר המנוע אינו מתאים. הוא מעוניין לתבוע אותי ולבטל את העסקה. לפנים משורת הדין (כך אני חושב) ניסיתי לעזור לו ומצאתי את הטעות אצל הבעלים הקודם של הרכב שהנפיק לי שטר מכר של המנוע המדובר. העברתי את שטר המכר אל האדם שרכש ממני את הרכב, הוא טוען שיש בעיה עם השטר מכר - הפניתי אותו אל המכונאי ששלח לי את השטר, המכונאי הודה שיש בעיה עם חתימה חסרה, והפנה את הרוכש אל משרדי החברה בתל-אביב, או לחילופין ביקש ממנו לשלוח את השטר אליו בדואר לתיקון הבעיה. הרוכש גר בעיר סמוכה לתל אביב, אני גר בצפון הארץ וגם המכונאי בצפון הארץ. הרוכש אינו מעוניין להגיע למשרדי החברה שאמורה לחתום לו על המסמך או לשלוח את המסמך אל המכונאי לתיקון הבעיה ומעדיף לתבוע אותי. בהנחה שאני דובר אמת והפרטים נכונים, האם יש לו עילה לתבוע אותי? אשמח לכל עצה בנושא כי אף פעם לא נתקלתי בבעיה שכזו. אלעד.

    • מספר מנוע שאינו תואם לרשיון הרכב
      ד"ר ויסמן יובל | 08/02/2008 11:24

      התשובה תלויה כמובן בחוזה המכר בין הצדדים ואולם אני מניח שבחוזה המכר לא צויין כי הקונה מוותר על כל טענה כלפי המוכר לאחר שבדק את המכונית ו/או ניתנה לו הזדמנות לבדוק אותה ואזי יש כאן חוסר התאמה משמעותי ביותר בממכר וקרוב לודאי שמי שקנה ממך את המכונית יוכל לדרוש את ביטול ההסכם וביצוע השבה של הסכום ששילם (בניכוי ההטבה שצמחה לו משימוש במכונית בתקופה בה היתה בידיו). זה שאתה לא בדקת או לא ידעת על חוסר ההתאמה בהחלט אינו פוטר אותך מאחריות.יתכן ותוכל לפתור את הבעיה אם אתה תבצע את הנדרש על מנת להסדיר את הרישום ברשיון הרכב (אם זה ניתן בכלל).

      • מספר מנוע לא תואם
        אלעד | 08/02/2008 22:39

        וזה לא משנה שהקונה החזיק ברכב כחצי שנה לפני שהואיל לבצע את העברת הבעלות?

        • רישום בעלות
          ד"ר ויסמן יובל | 10/02/2008 09:00

          ודאי שיש משמעות לשיהוי של הקונה בהעברת הבעלות על שמו. יתכן שבית המשפט יקבל את גרסתך שהרכב לא היה בשליטתך חצי שנה ומי יודע מה נעשה עימו במהלך זמן זה או שיטיל על הרוכש "רשלנות תורמת" בשל ה"נימנום" הממושך שלו.יחד עם זאת דעתי היא שאתה לא תצא פטור בלא כלום שכן אי התאמה בין מספר השילדה למספר המנוע היא חוסר התאמה משמעותי מבחינה חוזית.

      • מי קובע מהו גובה ההטבה של שימוש ברכב?
        אלעד | 08/02/2008 22:45

        אני מניח כי הטבה זו נמדדת בכסף - איך נקבע גובהה?

        • שויי שימוש ברכב
          ד"ר ויסמן יובל | 10/02/2008 09:01

          שווי השימוש ברכב לתקופה של חצי שנה הוא עניין שמאי פשוט שכל שמאי בתחום הרכב יכול לתת חוות דעת לגביו.

      • עניין נוסף
        אלעד | 08/02/2008 22:50

        מי יכול להוכיח לי שהקונה לא ביצע שינוי ברכב שמהלך החצי שנה שבה החזיק ברכב? הרי מלבד מילתו של הקונה אין לי שום הוכחה לכך. אולי השינוי נעשה אחרי שמכרתי את הרכב ומנסים להפיל את העניין על גבי?

        • שינו ברכב לאחר המכירה
          ד"ר ויסמן יובל | 10/02/2008 09:06

          אכן. יתכן באופן תאורטי שהשינוי נעשה לאחר המכירה. על זה יתנהל עיקר הדיון בבית המשפט אם וככל שהעניין יגיע לבית המשפט וזה עניין ראייתי. אם , דרך משל, אתה העברת את הרכב שמכרת טסט הרי במועד זה נבדקת התאמת מספר השילדה למספר המנוע ואם עברת את הטסט יתכן שזו תהיה ראיה לכך שאתה מכרת רכב ללא "אי התאמה". אולם לאחר הברור שערכת מצאת כי הקונה צודק וכי הבעלים הקודם של הרכב לא טיפל כראוי בשינוי מספר המנוע ברשיון ועל כן נסיון לטעון כי האשם בקונה ככל הנראה לא יצלח.

          • ומה בנוגע לעזרה שאני מציע?
            אלעד | 10/02/2008 09:31

            ומה בנוגע לעובדה שאני מנסה לעזור בפתרון הבעיה (שדרך אגב קיים בהחלט) - הרי אני יכול לגרום לכך שהבעלים הקודם יוציא שטר מכר וכך גם עשיתי - ושלחתי אותו אל הקונה. הרי אני לא יכול לשנות את המספר ברשיון הרכב כי הרכב לא שלי כרגע אלא של הקונה - רק הוא יכול לבצע את השינוי. אני מודה וגם הבעלים הקודם שיש בעיה עם שטר המכר - דבר שמצריך את הקונה להגיע מחולון לתל אביב כדי לקבל חתימה שחסרה, הוא מעדיף לתבוע אותי כדי לבטל את העסקה, לדעתי השופט לא יראה בעין יפה את העובדה שבמקום לפתור את הבעיה הוא מעדיף לתבוע. הקונה יכול במקום לנסוע לתל אביב גם לשלוח את שטר המכר בדואר ויתקנו את החתימה החסרה. - בקיצור יש פתרון אבל הקונה מתעקש לא לבצע אותו אלא לתבוע.

            • נסיון לפתרון
              ד"ר ויסמן יובל | 10/02/2008 10:16

              אלעד, מובן וברור כי אם קיימת דרך פשוטה יחסית לפתור את הבעיה ורוכש הרכב מסרב לשתף פעולה ומתעקש לבטל את ההסכם בית המשפט עשוי בהחלט לראות זאת כהתנהגות שלא בתום לב מצד הרוכש ואפילו כניסיון לסיכול החוזה והקונה עשוי לצאת עם ידיו על ראשו.אני מציע שתשלח לו מכתב בדואר רשום עם אישור מסירה ובו תציע לו, שוב להסדיר במשותף את הבעיה גם אם מדובר בהשקעת מספר שעות מזמנו. אם הוא לא ישתף פעולה תהיה לך הוכחה כי ניסית לקיים את החוזה ולתקן את הדרוש תיקון אולם הקונה סרב מטעמים לא ברורים לסייע. חוק החוזים מחייב את הצדדים לפעול במשותף לקיום החוזה ולהשקיע מאמץ סביר בכך. אני מציע שבכך נסיים את הדיון במכונית שמכרת. בהצלחה.

              • לידיעתך
                אור | 11/02/2008 09:05

                לאחי היתה בעיה קצת שונה - היצרן(!!) לא רשם נכון את מספר המנוע, ובמבחן רישוי שנתי אחרי 5 שנים (!!) פתאום הבחינו בכך. ומה עשו? - הפנו אותו למשטרה לבדיקת כפילות. ומה עשו שם? - השביתו את הרכב. לפי החוק. כמובן שאחי פנה ליבואן, שפנה ליצרן, והבעיה נפתרה, אבל עצתי לכם - אל תמשכו יותר מדי זמן, כי אולי לא יהיה פתאום על מה לנסוע....