מנסה לעזור

  • סמכויות נגד עבריין מתחת לגיל האחריות הפלילית
    טום | 19/09/2010 12:07

    אני עושה סמינריון ואשמח לעזרה בשאלה הבאה - כידוע גיל האחריות הפלילית בישראל הינו 12, ומי שמבצע פשעים מתחת לגיל זה "זוכה" לטיפול שיקומי שנמצא באחריותו של פקיד הסעד. אולם שאלתי היא כזו - מה קורה אם שוטר יוצא לרחוב וצופה בקטין יורה לכל עבר בעוברי אורח? אני מאמין כי חייבת להיות סמכות כללית כלשהי שתאפשר לו להתערב ולהפעיל כח פיזי על אף שמדובר בקטין. השאלה היא האם קיימת סמכות כזו ובאיזה חוק? אלפי תודות!

    • מנסה לעזור
      שאול אמרני, עו"ד | 21/09/2010 20:10

      שלום; למיטב הבנתי, אתה מערב שלא לצורך שני מושגים שונים. אחריות פלילית בכלל ובתוכה גם אחריותו של מי שטרם מלאו לו 12, מתייחסת לעבירה שבוצעה. קטין מגיל 12 - לא יועמד לדין. מי שמעל גיל 12 יועמד לדין, בכפוף למגבלות שמוטלות על פי חוק הנוער. עד כאן התיאוריה בנושא. יחד עם זאת, השאלה לגבי אחריותו הפלילית של היורה, שכאמור הוא מתחת לגיל 12, תעלה ותבחן רק לאחר שהוא יתפס ויועמד לדין. אחריותו הפלילית אינה רלוונטית בעת ביצוע העבירה עצמה. ועל שוטר או כל אזרח אחר מוטלת החובה להביא להפסקת הירי וההרג הכרוך בו, בכל דרך סבירה ואם הדבר מצריך ירי לכוון חסר האחריות (תרתי משמע), אזי גם זאת יהיה מותר לבצע, בהנחה שאין דרך אחרת למניעת הירי. פטור מאחריות פלילית אינה היתר לביצוע פשע או כל עבירה אחרת. היא כאמור רלוונטית רק לאחר ביצוע העבירה ושלב בחינת ההעמדה לדין. מקווה שעזרתי לך. חג שמח

      • עזרת המון, רק שאלה קטנה -
        טום | 21/09/2010 20:21

        אתה מכיר סעיף חוק שמאפשר לאזרח או שטר להתערב במצב כזה אפילו באמצעות הפעלת כח ואלימות מונעת? תודה.

        • נא לפנות ל...
          שאול אמרני, עו"ד | 21/09/2010 20:51

          חוק סדר הדין הפלילי (סמכויות אכיפה - מעצרים), תשנ"ו-1996. אולי יש עוד מקורות, אך זה לא עולה לי כרגע בראש. לדעתי האישית, גם השכל הישר מספיק כדי לפעול על מנת להפסיק ירי והרג. לא צריך חוק בשביל זה. לאחר מכן מן הסתם תעלנה שאלות כגון: האם האמצעי הנבחר היה ראוי בנסיבות המקרה.