תשובה

  • תלונה במשטרה כנגד עורך דין
    טל | 09/08/2010 14:51

    לקוח הגיש תלונה במשטרה כנגד עורך דין המייצג את הצד שכנגד בגין גניבת מסמכים. האם במקביל הוא יכול להגיש תלונה ללשכת עורכי הדין או האם עליו לחכות עד שהתלונה במשטרה תתברר? האם הלשכה לא תטפל בתלונה בגלל החקירה המשטרתית?

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 10/08/2010 16:26

      שלום; אין קשר בין שתי התלונות. אך מתבררת במישור הפלילי והאחרת במישור המשמעתי. ולכן הן יכולות להתנהל במקביל. יחד עם זאת - הגשת תלונה ללשכת עורכי הדין ממילא למיטב הבנתי תעוכב עד לאחר סיום החקירה. משום שלשכת עורכי הדין לא תקיים חקירה עצמאית לבירור אשמתו של עורך הדין בזיוף מסמכים. לכן המסקנה היא שגם אם מדובר בשני הליכים שניתן לנהל במקביל, הרי שבנסיבות העניין כדאי להמתין לתוצאות החקירה. אם החקירה המשטרתית תוביל להגשת כתב אישום הרי שהדבר יקל מאוד על הגשת תלונה ללשכת עורכי הדין. אם התוצאה תהיה גניזת החקירה, יש להניח שתלונה ללשכת עורכי הדין לא תוביל לשום מקום, והיא תצטייר ברדיפה של עורך הדין. על כגון אלה נאמר: "החיפזון מהשטן". כדאי להמתין להשלמת החקירה במשטרה ותוצאותיה יסמנו את כיוון הפעולה המומלץ.

      • לא מדובר בזיוף מדובר בגניבת מסמכים
        טל | 10/08/2010 22:46

        תודה שאול על תשובתך המפורטת. האם היא משתנה לנוכח העובדה שמדובר בגניבה ולא בזיוף?

        • לא, אין שום שוני
          שאול אמרני, עו"ד | 10/08/2010 23:04

          בסה"כ טעות שלי שכתבתי זיוף במקום גניבה. בכל מקרה מדובר בחקירת משטרה שיש למצות אותה. גם מבחינה מוסרית דומני שנכון להמתין לסיום החקירה. משום, שאם יתברר שאין ממש בתלונה הרי שאין מקום לפנות ללשכת עורכי הדין. אם יש ממש בתלונה, הדרך להגשת קובלנה תהיה קלה יותר וצודקת יותר מתמיד.

          • תודה רבה שאול, והסתייגות
            טל | 10/08/2010 23:13

            סביר להניח כי התלונה במשטרה תסתיים בלא כלום, מחוסר עניין לציבור וכו'. ואולם, אני בדעה כי אין בכך כדי לייתר או להכשיל את התלונה שתוגש [באם תוגש], במישור האתי. זאת משום שלא מדובר בהוכחת עבירה פלילית אלא בטיפול בהתנהגות פסולה של עו"ד. את ההתנהגות הלא אתית - אין בעיה להוכיח. לפיכך, ברור שאם התלונה המשטרתית תסתיים בהגשת כתב אישום - התלונה האתית תטופל, אך לא ברור לי מדוע כשלון ההליך הפלילי מכשיל את ההליך האתי.

            • מסיבה אחת פשוטה
              שאול אמרני, עו"ד | 11/08/2010 11:41

              שלום; יש הרבה היגיון בדבריך. ואינני שולל אותם על הסף. ובכל זאת, יש קשר בין ההליך הפלילי לזה המשמעתי. הקשר נעוץ לדעתי בכך שלשכת עורכי הדין לא תבדוק האם עורך הדין גנב מסמכים או לא. היא תבקש ממנו תגובה. הוא יכחיש ויטען שגם המשטרה לא הצליחה להוכיח גניבה. בנסיבות אלו, לשכת עורכי הדין תבחר לאמץ את מסקנת המשטרה והכחשתו של עורך הדין (למה לה להתאמץ יתר על המידה). כמובן שרציונאל זה נכון בהנחה שתוצאות החקירה במשטרה תהיינה שליליות, דהיינו גניזת התיק. בדברי אין כדי לשלול ממך אפשרות בכל זאת להגיש תלונה לועדת האתיקה של לשכת עורכי הדין. למעשה, אין הרבה מה להפסיד גם אם תיאורטית הלשכה רשאית להטיל קנס/פיצויים על מי שמגיש תלונת סרק. במקרה זה לא בטוח שמדובר בתלונת סרק גם אם התוצאה תהיה גניזת התיק, בהנחה שזו התוצאה.