הכל כשרים לעדות - הכלל וחריגיו

  • עדות
    מיכל | 25/05/2010 11:01

    שלום רב! אם בעל ואישה שותפים לעבירה האם ניתן להעיד אותם אחד כנגד השני? תודה

    • הכל כשרים לעדות - הכלל וחריגיו
      יוסי אפשטיין, עו"ד | 25/05/2010 22:43

      הכלל הוא כי הכל כשרים להעיד. לכלל זה נקבעו חריגים שונים לרבות אי העדת בני זוג האחד כנגד השני. בין השאר חריג זה ניתן על מנת לשמר את ערך התא המשפחתי. לחריג זה נקבע חריג לחריג שבעבירות מסויימות, כגון: אלימות, גם בני זוג רשאים להעיד האחד כנגד השני. אוסיף ואומר שכיום המשפט הישראלי עובר מקבילות ראיה למשקלה, קרי: נוטים לקבל ככלל כל ראיה (לאו דווקא קשור במישרין לעניין עדות) והשאלה הנשאלת היא איזה משקל יתן ביהמ"ש לראיה בהתאם למהימנותה. לאור האמור לעי, התשובה לשאלתך תלוית נסיבות העבירה עצמה.

      • הבהרה
        מיכל | 26/05/2010 13:03

        לפי החריג בני זוג לא יכולים להעיד אחד כנג השני אלא רק בעבירות אלימות. אבל כשמדובר בבני זוג שמואשים בביצוע עבירה כלומר שותפים. האם גם אז חל החריג או שניתן להעיד שותף לחובת שותף אחר גם אם הוא בן זוג?

        • שותפים, העדת שותפים וביטול הלכת קינזי
          יוסי אפשטיין, עו"ד | 26/05/2010 13:58

          דברייך אינם ברורים דים ולא הבנתי גם מה העבירה, שלכאורה, נעשתה בשיתוף. יחד עם זאת, החריג והחריג לחריג בעינם עומדים ואוסיף עוד כי איני יודע אם ה"שותפים" עומדים לדין יחדיו באותו משפט או בשני משפטים נפרדים, אך שימי לב כי הלכת קינזי ששלטה בעולם המשפט עשרות בשנים בנושא זה - בוטלה. כדאי להיוועץ ספציפית עם עו"ד ולשכור את שירותיו לצורך הגנה אפקטיבית.

          • נכון, אך לא מדויק
            שאול אמרני, עו"ד | 26/05/2010 21:51

            אין זה מדויק לומר שהלכת קינזי בוטלה. הנכון לומר הוא שהלכת קינזי שונתה בצורה משמעותית עד כי ההלכה ששלטה בעולם המשפט מאז שנות השבעים הפכה לחריג בו ייעשה שימוש רק במקרים חריגים. אך ההלכה לא בוטלה גם אם השימוש בה יהיה מעתה נדיר ביותר.