בג"צ

  • תוך כמה זמן ניתן להגיש בג"ץ על החלטת
    יורם | 20/04/2010 19:10

    פרקליטות מדינה לסגור תיק פלילי מחוסר ראיות? כלומר כמה זמן מיום קבלת ההחלטה.? 30 ימים או 45 ימים? האם ניתן להגיש בקשה להארכת מועד בגלל מצב רפואי? תודה רבה וחג שמח.

    • בג"צ
      שאול אמרני, עו"ד | 20/04/2010 23:59

      שלום; בג"צ פועל על פי כללי המשפט המנהלי. אין מועדים כקבוע בתקנות סד"א, אלא יש עניין של שיהוי, סבירות וכיו"ב. בעקרון, יש לפנות כמה שיותר מהר. מכל מקום בית המשפט יבחן האם הפניה (עתירה) הוגשה בזמן על פי כללי השיהוי. סיבה רפואית יכולה לתת מענה לשאלת השיהוי, אך ככל הניתן כדאי לפנות כמה שיותר מהר.

    • נקודה חשובה נוספת
      שאול אמרני, עו"ד | 21/04/2010 00:03

      שלום; יש להבין שבג"צ אינו ערכאת ערעור, אלא גוף המבקר את פעולות רשויות השלטון. סמכותו של בג"צ היא לבחון את סבירות ההחלטה, ולא להחליט במקום הפרקליטות. בג"צ לא יתערב גם אם יהיה סבור שההחלטה שגויה, כל עוד הוא יגיע למסקנה שההחלטה סבירה. רק במקרים חריגים ביותר יתערב בג"צ. ולכן, כדאי מאוד לבדוק עם עו"ד מומחה ומנוסה האם יש בסיס לעתירה והאם באמת החלטת הפרקליטות במקרה זה אינה סבירה על פניה. בג"צ עלול לפסוק הוצאות גבוהות במקרה של עתירה חסרת בסיס. אינני מבקש להרפות את ידכם, אלא רק להעמיד אתכם בפני העובדות על מנת שלא תטעו חלילה וגם תפסידו כסף. מכל מקום, בהצלחה...

      • למשל אדם נכנס אלי לביתי- ואיים עלי שאם לא אעשה כך
        יורם | 21/04/2010 00:15

        אז הוא יעשה לי כך וכך, וזה ניסיון של סחיטה ואיום, אבל המשטרה בעיניין זה דנה רק בעיניין הכניסה שלו לבית שלי ולא חקרה את החשוד על האיום והסחיטה. האם יש מקום חשוב כאן להגיש עתירה לבג"ץ כי לא ייתכן שמשטרה תזנח את הפשע העיקרי ותתעסק בטפל. אחר כך המשטרה אומרת שאין ראיות שאני לא הזמנתי אותו, וייתכן כי הזמנתי אותו לביתי, אבל מה זה קשור לניסיון הסחיטה והאיום. תודה רבה. האם אני צודק?

        • תשובה
          שאול אמרני, עו"ד | 21/04/2010 19:53

          שלום; קשה להשיב על שאלה כגון "האם אני צודק". משום שלא זו השאלה ששואלים בבית משפט, שכן "הצדק" של האחד שונה מזה של האחר. דברים אלה נכונים בעיקר בדיונים בבג"צ בו לא בוחנים כלל את שאלת הצדק אלא את סבירות ההחלטה. וכבר השבתי בתשובתי הקודמת. בית המשפט אינו שואל מה ההחלטה הנכונה שיש לקבל, אלא רק האם ההחלטה שהתקבלה היא סבירה. ומכאן, שבג"צ לא ישאל עצמו האם אתה צודק או לא, אלא האם נפל פגם מהותי בהחלטה לסגור את התיק. זולת מקרים חריגים ביותר, בג"צ אינו מתערב בהחלטות של הפרקליטות בעניין סגירת תיקי חקירה. אתה רשאי לעתור לבג"צ, כך בחשבון את אשר אמרתי לך עד כה בשתי תשובותי והסברי. על פניו נראה לי שהסיכוי להתערבות הוא קלוש ביותר. השאלה היא האם הדבר חשוב לך כדי שתסכן אלפי שקלים. לדעתי לא, לדעת אחרים אולי כן. מכל מקום, בהצלחה באשר תחליט.