ביגמיה

  • שאלה בדיני עונשין
    שני | 17/03/2010 06:09

    אדם תושב מקסיקו התחתן עם נשים רבות לאחר 6 שנים עלה לארץ והפך ליהיות תושב ישראל האם ניתן להאשימו בעבירה של ריבוי נישואין??

    • ביגמיה
      עו"ד יאיר מושיוב | 17/03/2010 10:11

      במידה והאדון התחתן בחו"ל (והוא אינו יהודי) ע"פ דיני המקום ממנו הגיע, לא יואשם הוא בביגמיה שכן המדינה, מוגבלת ככל שתהיה מבחינת מתירנות דתית, מכירה בתרבויות, דתות ומנהגים אחרים, ואין לה דרך למנוע זאת. לדוגמא קרובה עוד יותר, ישנם בדואים החיים בתוך שטחי המדינה מאז ומתמיד והם נשואים למספר נשים.

      • דעתי שונה מזו של עו"ד מושיוב
        שאול אמרני, עו"ד | 17/03/2010 12:16

        שלום; יכול להיות שהתוצאה זהה, קרי מדינת ישראל אינה יכולה להעמיד את האיש למשפט, אך לא מהטעם שהציג עו"ד מושיוב בתשובתו, וזאת מהטעם שעולה מתוך סעיף 15(ב) לחוק העונשין. קרי לעניין עבירת ביגמיה מתקיים חריג לסעיף 14(ב) ו-(ג). דהיינו הסייג בסעיף 14(ב)(1) לפיו ניתן להעמיד אדם לדין בגין עבירת חוץ אם העבירה המדוברת נחשבת לעבירה במדינה בה בוצעה, אינו נדרש במקרה זה. ולכן, גם אם הביגמיה מותרת במקסיקו הרי שבישראל הדבר יחשב לעבירה. העובדה שלא מעמידים לדין בדויים הנשואים למספר נשים אינה רלוונטית למקרה זה. משום שהשאלה אינה הפרקטיקה הנוהגת אלא הדין. שהרי מדובר כאן בתרגיל בנושא דיני עונשין. כמו שאמרתי, אין בדברי כדי לקבוע קטגורית שהאדם לא יועמד לדין בגין עבירת הביגמיה שבוצעה במקסיקו. אלא רק לומר שגם אם הוא לא יועמד לדין בסופו של יום, הטעם אינו זה שהוצג על ידי עורך דין מושיוב. בנוסף לגופה של שאלה - לדעתי יש לתת את הדעת לסעיף 176 הקובע שעבירת ביגמיה הינה בגדר פשע, ולכן היא כלולה בעבירות חוץ בגינן ניתן להעמיד לדין בישראל גם אם בוצעו בחו"ל. וכן - הקביעה שהעבירה מתרחשת כאשר אדם או אישה נשואים, נישאים לאדם אחר נוסף. יש גם לתת את הדעת לסעיף 178(3) משום שזה רלוונטי מאוד לתרגיל. היות והנישואים הנוספים, המקימים את עבירת הביגמיה נעשו אף הם במקסיקו. ומכאן, שישנה דרישה לצורך קביעת תוקף של הנישואים החדשים, שהנושא אישה נוספת, קרי עובר על חוק האוסר ביגמיה, יהיה אזרח ישראלי או תושב ישראל. במקרה זה, האיש לו מיוחסת עבירת הביגמיה לא היה אזרח ישראלי ולא תושב ישראל. מעמד זה ניתן לו רק לאחר שהעבירה בוצעה במקסיקו. ומכאן שהתנאי אינו מתקיים ואז ניתן לומר שיסודות העבירה לא התממשו ואז לא ניתן להעמידו לדין בישראל בגין עבירת הביגמיה שהתבצעה במקסיקו.

        • תודות לעו"ד אמרני, אבל...
          עו"ד יאיר מושיוב | 17/03/2010 15:13

          למעט הרחבה וחידוד העניין, סיפת דבריו אמרה בדיוק את דבריי, כאשר הוא תולה את דוגמת הבדואים שלי בנוהג ולא בחוק. בשורה התחתונה, היות וה"ביגמיסט" רכש את מעמדו ככזה בחו"ל, עוד בטרם דרכה רגלו בישראל, ולישראל הוא הגיע במצב נתון, דהיינו נשוי למספר נשים. אשר על כן, הדין הישראלי/יהודי אינו רלוונטי אליו, ולא "מכח נוהג" כי אם מכח העובדה שגם סימן ח' לחוק העונשין, העוסק בריבוי נישואין, אינו אוסר על פוליגמיה בקרב זר, אשר הגיע לארץ במצב נתון של פוליגמיה. כמובן, שאין הוא רשאי לשאת אישה נוספת מרגע שינוי סטטוסו, כמצויין בהמשך השאלה. ולמען הסר ספק, עסקינן ב"פוליגמיה" ולא ב"ביגמיה" (טעיתי בתשובתי הראשונה) שכן לא בכדי צויין בתרגיל "נשים רבות".

          • תודה רבה אך ישנה שאלה נוספת
            שני | 17/03/2010 15:36

            תודות לכם על התשובה .. אך כאשר סיווגתי את העבירה כעבירת פשע בהמשך סעיף 15(א) נאמר כי יחולו דיני העונשין שנעברה בידי אדם שהיה, בשעת עשיית העבירה או לאחר מכן תושב ישראל.. ובתרגיל רשום כי הוא הפך ליהיותץ לאחר העבירה תושב ישראל ייתכן שבעקבות כך זה כן חל עליו? בתודה מראש

            • בדיוק ההיפך
              עו"ד יאיר מושיוב | 17/03/2010 16:18

              אם הוא הפך להיות תושב ישראל רק לאחר ביצוע העבירה, הסברי הקודם מתחזק עוד יותר, היות והוא "קבע עובדה" למדינה, כאשר הגיע נשוי למספר נשים, ולא עשה זאת לאחר שינוי סטטוסו. אם היה הופך לתושב, נוסע לחו"ל, חוזר לארץ עם מספר נשים נוספות, אזי החוק היה חל עליו, כנראה, והוא היה חייב בפלילים.