תשובה

  • ערעור על החלטת פרקליטות מדינה סגור תיק מחוסר ראיות
    אבי | 01/03/2010 18:48

    הגשתי תלונה כנגד אדם בכך שביצע נגדי מעשה פלילי. המשטרה פתחה בחקירה , גבתה עדויוץ, והעבירה את תיק המשרה לפרקליטות המחוז. פרקליטות המחוז שלחה לי מכתב כי התיק נסגר מחוסר ראיות (ומבלי כל נימוקים בכלל) עם הפנייה שאני יול לערער על ההחלטה בפני פרקליטות מדינה. הגשתי ערר לפרקליטות המדינה , והמשנה לפרקליט המדינה החליט לא להתערב בהחלטת פרקליטות המחוז, ודחה לי את הערר. יש לציין כי מכתב הדחייה היה מלווה בנימוקים לבי סעיף אשום אחד בכך וכך נימוקים. אבל יש גם סעיף אשום אחר שעליו פרקליטות המדינה לא נתנה את דעתה (פי דעתי) ולא רשמה כל נימוק מדוע לא להעמיד לדין את החשוד לפי סעיף אישום השני. עכשיו, אני רוצה לערער ליועץ המשפטי לממשלה , והנה סעיפי החוק על העררים , סעיף 64 לחוק: . (א) על החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין, משום שאין בחקירה או במשפט ענין לציבור, שלא נמצאו ראיות מספיקות או שנקבע שאין אשמה, רשאי המתלונן לערור כלהלן: (תיקון מס' 33) (תיקון) תשס"ד-2004 (תיקון מס' 33) (תיקון מס' 2) תשס"ד-2004 (1) על החלטה שניתנה על ידי גוף חוקר או תובע כאמור בסעיף 12(א)(1)(ב) או (2) - לפני פרקליט מחוז, פרקליט מפרקליטות המדינה שמונה למנהל תחום עררים או פרקליט מפרקליטות המדינה, בדרגה שאינה פחותה מסגן בכיר א' לפרקליט המדינה, שפרקליט המדינה הסמיכו לכך; (2) על החלטה שניתנה על ידי פרקליט מחוז או פרקליט מפרקליטות המדינה, שלא להעמיד לדין בשל העדר ראיות מספיקות או חוסר אשמה, למעט החלטה בערר לפי פסקה (1) - לפני פרקליט המדינה; (תיקון מס' 33) (תיקון) תשס"ד-2004 (תיקון מס' 60) תש"ע-2010 (3) על החלטה שניתנה על ידי פרקליט המדינה או משנהו, שלא להעמיד לדין, למעט החלטה בערר לפי פסקה (2), וכן על החלטה של פרקליט מחוז או פרקליט מפרקליטות המדינה, שלא להעמיד לדין בשל העדר ענין לציבור, למעט החלטה בערר לפי פסקה (1) - לפני היועץ המשפטי לממשלה. (תיקון מס' 41) תשס"ד-2004 (ב) היועץ המשפטי לממשלה רשאי לאצול לפרקליט המדינה את סמכותו לפי סעיף קטן (א)(3) למעט לענין החלטה שניתנה על ידי פרקליט המדינה או למשנה לפרקליט המדינה למעט לענין החלטה שניתנה על ידי פרקליט המדינה או משנהו; פרקליט המדינה רשאי לאצול למשנהו את סמכותו לפי סעיף קטן (א)(2) ופרקליט מחוז רשאי, באישור פרקליט המדינה, לאצול את סמכותו לפי סעיף קטן (א)(1) לפרקליט בדרגה שאינה פחותה מסגן בכיר לפרקליט המחוז. מיום 7.8.2001 תיקון מס' 33 ס"ח תשס"א מס' 1804 מיום 7.8.2001 עמ' 500 (ה"ח 2997) תיקון מס' 33 (תיקון מס' 2) ס"ח תשס"ד מס' 1954 מיום 4.8.2004 עמ' 490 (ה"ח 114) החלפת סעיף 64 הנוסח הקודם: ערר 64. על החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין, אם מפני שלא היה בחקירה או במשפט ענין לציבור ואם מפני שלא נמצאו ראיות מספיקות, רשאי המתלונן לערור לפני היועץ המשפטי לממשלה, זולת אם היתה העבירה מן המנויות בתוספת השניה. תיקון מס' 33 (תיקון) ס"ח תשס"ד מס' 1947 מיום 30.6.2004 עמ' 432 (ה"ח 62) (א) על החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין, משום שאין בחקירה או במשפט ענין לציבור, שלא נמצאו ראיות מספיקות או שנקבע שאין אשמה, רשאי המתלונן לערור כלהלן: (1) על החלטה שניתנה על ידי גוף חוקר או תובע מוסמך – לפני פרקליט מחוז או פרקליט מחוז, פרקליט מפרקליטות המדינה שמונה למנהל תחום עררים או פרקליט מפרקליטות המדינה, בדרגה שאינה פחותה מסגן בכיר א' לפרקליט המדינה, שפרקליט המדינה הסמיכו לכך; (2) על החלטה שניתנה על ידי פרקליט מחוז או פרקליט מפרקליטות המדינה, שלא להעמיד לדין בשל העדר ראיות מספיקות או חוסר אשמה, למעט החלטה בערר לפי פסקה (1) – לפני פרקליט המדינה; (3) על החלטה שניתנה על ידי פרקליט המדינה או משנהו, שלא להעמיד לדין וכן על החלטה של פרקליט מחוז או פרקליט מפרקליטות המדינה, שלא להעמיד לדין בשל העדר ענין לציבור – לפני היועץ המשפטי לממשלה. תיקון מס' 33 (תיקון מס' 2) ס"ח תשס"ד מס' 1954 מיום 4.8.2004 עמ' 490 (ה"ח 114) (א) על החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין, משום שאין בחקירה או במשפט ענין לציבור, שלא נמצאו ראיות מספיקות או שנקבע שאין אשמה, רשאי המתלונן לערור כלהלן: (1) על החלטה שניתנה על ידי גוף חוקר או תובע מוסמך תובע כאמור בסעיף 12(א)(1)(ב) או (2) – לפני פרקליט מחוז או פרקליט מפרקליטות המדינה שמונה למנהל תחום עררים; מיום 21.3.2004 תיקון מס' 41 ס"ח תשס"ד מס' 1932 מיום 21.3.2004 עמ' 330 (ה"ח 86) (ב) היועץ המשפטי לממשלה רשאי לאצול לפרקליט המדינה את סמכותו לפי סעיף קטן (א)(3) למעט לענין החלטה שניתנה על ידי פרקליט המדינה או למשנה לפרקליט המדינה למעט לענין החלטה שניתנה על ידי פרקליט המדינה או משנהו; פרקליט המדינה רשאי לאצול למשנהו את סמכותו לפי סעיף קטן (א)(2) ופרקליט מחוז רשאי, באישור פרקליט המדינה, לאצול את סמכותו לפי סעיף קטן (א)(1) לפרקליט בדרגה שאינה פחותה מסגן בכיר לפרקליט המחוז. מיום 17.1.2010 תיקון מס' 60 ס"ח תש"ע מס' 2223 מיום 17.1.2010 עמ' 308 (ה"ח 456) (א) על החלטה שלא לחקור או שלא להעמיד לדין, משום שאין בחקירה או במשפט ענין לציבור, שלא נמצאו ראיות מספיקות או שנקבע שאין אשמה, רשאי המתלונן לערור כלהלן: (1) על החלטה שניתנה על ידי גוף חוקר או תובע כאמור בסעיף 12(א)(1)(ב) או (2) - לפני פרקליט מחוז, פרקליט מפרקליטות המדינה שמונה למנהל תחום עררים או פרקליט מפרקליטות המדינה, בדרגה שאינה פחותה מסגן בכיר א' לפרקליט המדינה, שפרקליט המדינה הסמיכו לכך; (2) על החלטה שניתנה על ידי פרקליט מחוז או פרקליט מפרקליטות המדינה, שלא להעמיד לדין בשל העדר ראיות מספיקות או חוסר אשמה, למעט החלטה בערר לפי פסקה (1) - לפני פרקליט המדינה; (3) על החלטה שניתנה על ידי פרקליט המדינה או משנהו, שלא להעמיד לדין, למעט החלטה בערר לפי פסקה (2), וכן על החלטה של פרקליט מחוז או פרקליט מפרקליטות המדינה, שלא להעמיד לדין בשל העדר ענין לציבור, למעט החלטה בערר לפי פסקה (1) - לפני היועץ המשפטי לממשלה. אני לא הבנתי מהסעיף הזה הרבה, אבל האם יש לי זכות לערער ליועץ המשפטי לממשלה, או ישירות לבג"ץ , או לכתוב מכתב לפרקליטות המדינה כי לא התייחסו לסעיף אשום של המשטרה השני, ולבקש שיתייחסו אליו. נראה לי כי העיניינים האלו הם לא מוסברים כל כך באינטרנט, זכויות בסיסיות של אזרח. אשמח לכל תשובה. תודה רבה מראש.

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 01/03/2010 19:49

      שלום; הסעיף אותו ציטטת בשאלתך מסביר למעשה את הפרוצדורה כיצד מגישים ערר על החלטה לסגור תיק חקירה. הרעיון הוא שיש עילות לפיהן הסמכות נתונה לפרקליט המחוז, במצבים אחרים הסמכות נתונה לפרקליט המדינה או ליועמ"ש. במקרה שלך מימשת את זכות הערר שלך בפני פרקליט המדינה והיועמ"ש אינו סמכות ערר על החלטת פרקליט המדינה. אתה רשאי לפנות לעיון חוזר לפרקליט המדינה. רק במקרים נדירים ההחלטה תשונה. אתה רשאי להגיש עתירה לבג"צ בה בית המשפט מתבקש להורות לפרקליטות המדינה להגיש כתב אישום. גם במקרה זה כמו בהליכים דומים אחרים, הסיכוי להתערבות בהחלטה, נמוכה ביותר. משום שמדובר בהתערבות בית המשפט בשיקול דעת של הפרקליטות בסוגיה הנתונה לסמכותה על פי חוק. מניסיוני האישי, לאחר דחיית הערר עליך להסתגל לרעיון שהתיק פשוט נגנז. יחד עם זאת היות ועילת הגניזה היא חוסר ראיות הרי שלחשוד יש רישום פלילי למשך תקופה ארוכה מאוד.

      • האם רישום פלילי ימנע מהחשוד עבודה במשרד ממשלתי?
        אבי | 01/03/2010 20:55

        האם רישום פלילי ימנע מאותו אדם להיות עובד ציבור במשרה ממשלתית? ואם הוא עובד ציבור במשרה ממשלתית, כיצד עלי לנקוט בצעדים על מנת שלא יעבוד במשרד ממשלתי. תודה רבה מראש. לקריאה נוספת: בדיקת רישום פלילי >>

        • תשובה
          שאול אמרני, עו"ד | 01/03/2010 21:01

          שלום; לא כל רישום פלילי/משטרתי מונע עבודה במשרה ציבורית. באתר משרד המשפטים ישנה רשימה של מקצועות שרישום פלילי עלול למנוע קבלת רישיון. אך כאמור לא יתכן שמצב שבו עתידו של אדם יהרס רק כי משהו בחר להגיש נגדו תלונה. אינני מתייחס דווקא למקרה שלך, אלא באופן עקרוני. גם לגבי אדם המורשע בדין אין זה סביר שהדבר ימנע ממנו לעולם לעבוד במשרה ציבורית. כל שהן במקרה זה בו התיק נסגר גם אם מחוסר ראיות ולא מחוסר אשמה. על מנת לתת לך תשובה מוסמכת ומדויקת צריך לדעת מה התפקיד אליו מבקש החשוד להתקבל. היות והתיק נסגר ויש רק רישום משטרתי, ברור שהמצב קל יותר מזה שלא אדם שהורשע בדין.

      • ערר
        ג'וניור | 03/03/2010 19:26

        כפי שכבר הסביר לך עו"ד אמרני אין ערר על ערר, ולמעשה פנייה בבקשה לעיון חוזר תתקבל רק אם תציג באמת איזושהי נק' מפנה אשר משנה לטובתך את התמונה.

    • ערר
      עו"ד איתמר סיון | 02/03/2010 00:00

      מבחינת הפרוצדורה הרגילה, המסלול המתאים הוא להגיש עתירה לבג"צ. עם זאת, מאחר שאתה אומר שלא הייתה התייחסות לגופו של עניין לפחות לחלק מהדברים, ניתן לשלוח מכתב נוסף לפרקליטות המדינה בו תעלה את הטענה.