התחזות

  • התחזות רופא לרופא מומחה.
    יוסי | 28/02/2010 14:48

    אם יש רופא כללי אשר התחזה בפני חולים כרופא מומחה לפסיכיאטריה ויש עדויות של כ-8 חולים אשר בפניהם הוא התחזה לפסיכיאטריה האם צריך שיהיה חותמת או מכתב בכתב ידו של הרופא על מנת להרשיעו בפלילים? האם עדות אדם לא נחשבת ראייה רגילה וקבילה לפי דיני הראיות? קיבלתי ידיעה מפרקליטות המדינה כי רק מכתב בכתב יד או בדפוס של הרופא המתחזה אז רק זה נחשב למסמך קביל כדי שיהיו מספיק ראיות כדי להרשיעו בפלילים. תודה רבה מראש.

    • התחזות
      עו"ד יאיר מושיוב | 28/02/2010 16:21

      לא מובן לי מי ה"מקור" שלך בפרקליטות המדינה, אך במידה וישנו אדם (ובוודאי שמונה) אשר נפגע מאדם אחר, אשר התחזה, ככל הנראה, לפסיכיאטר (או לכל מקצוע אחר המחייב תעודה/רשיון), יספיקו עדויותיהם לשם פתיחת חקירה במשטרה. צודקים בפרקליטות לעניין חוזק ראיה כתובה אל מול עדויות שבע"פ (בנסיבות המקרה הזה), אך בוודאי שעדות אדם נחשבת לראיה קבילה ואף השכיחה ביותר.

      • לעו"ד יאיר מושיוב- בסעיף 443 לחוק העונשין כתוב כי
        יוסי | 28/02/2010 18:13

        צריך שיהיה מסמך בכתב. השאלה היא מחייב דווקא מסמך בכתב. בסעיף 441 התחזות כאדם אחר במטרה להונות זה לא מחייב מסמך בכתב לפי תוכן הסעיף. ברור שכל התחזות לרופא היא גם התחזות לאדם אחר במטרה להונות, האם יש כאן 2 עבירות לפי שני סעיפים שונים. ראה למשל את הכתבה הזאת בקישור למטה, האם הרופא הזה שהתחזה יאושם לפי סעיפים 441 ו-443 לחוק העונשין למרות שלא היה בידיו מסמך מזוייף שהוא רופא? תודה רבה.

    • מדובר גם על התחזות כאדם אחר במטרה להונות לפי סעיף
      יוסי | 28/02/2010 16:48

      441 לחוק העונשין, ולאו דווקא התחזות כבעל תעודה לפי סעיף 443 לחוק העונשין ששם קראתי כי כמדומני צריך מסמך בכתב, כלומר תעודה מזוייפת.

      • אין קשר בין שאלתך להמשך דבריך
        עו"ד יאיר מושיוב | 01/03/2010 00:50

        א. שאלת אם רופא כללי שעסק בפסיכיאטריה והציג עצמו כפסיכ' ייחשב למתחזה רק במידה וקיים מסמך עליו הוא חתום. ב. רצית לדעת מה משקלה של עדות אדם. סעיף 443 רק עוסק בעניין זה שעושה שימוש בתעודה מזוייפת, המכשירה אדם לעסוק במקצוע כלשהו. התעודה היא המסמך, ולא מסמך שהוא הוציא תחת ידיו (כמו מרשם או חוו"ד מקצועית). סעיףף 441 הוא זה הרלוונטי לשאלתך המקורית, ואינו מצריך, כפי שעיניך רואות בו, כל הוכחה כתובה שהיא.

    • התחזות לרופא
      עו"ד איתמר סיון | 01/03/2010 12:00

      אם הפרקליטות מאמינה לעדים, אין מניעה להגיש כתב אישום נגד אותו רופא. במקרה זה, יוכל הרופא לטעון לאי-הבנה בינו ובין החולים - וזו תהיה שאלה ראייתית אשר בית המשפט יחליט בה, היה והפרקליטות תשתכנע להגיש כתב אישום. אם הידיעה אותה אתה מציין בהודעתך הייתה החלטת פרקליטות לסגור תיק חקירה נגד אותו רופא, באפשרותך להגיש ערר על החלטה זו ולבקש לבחון אותה מחדש.

      • מדובר בעובד ציבור שהוא רופא כללי והוא הציג עצמו
        יוסי. | 03/03/2010 10:01

        כפסיכיאטר, ואין מחלוקת על כך שהעדויות שנאספו מאמתות את העיניין שאותו רופא הציג עצמו כפסיכיאטר. גם פרקליטות המדינה מאמתת את העיניין בתשובה שנתנה לי כאשר דחתה את הערר. אבל השיקול המוטעה עליה התבססה פרקליטות המדיה היא כי לפי סעיף 443 - התחזות כבעל תעודה- נכתב כי מאחר שלא נמצא מסמך בכתב כי הרופא העמיד עצמו כפסיכיאטר, אין אפשרות להעמיד את הרופא הזה בסעיף אישום זה שכן לפי סעיף 443 צריך מסמך בכתב. אלה מה אני אומר, שיש סעיפים אחרים למשל: בחוק העונשין סעיף 414 מדבר על הגדרה של מרמה, וזו הלשון: "מרמה" - טענת עובדה בענין שבעבר, בהווה או בעתיד, הנטענת בכתב, בעל פה או בהתנהגות, ואשר הטוען אותה יודע שאינה אמת או שאינו מאמין שהיא אמת; ו"לרמות" - להביא אדם במרמה לידי מעשה או מחדל; " וסעיף 415 . קבלת דבר במרמה המקבל דבר במרמה, דינו - מאסר שלוש שנים, ואם נעברה העבירה בנסיבות מחמירות, דינו - מאסר חמש שנים. אז אפשר להעמיד אות לדין על סעיף של מרמה... ואני שואל האם חייב פרקליטות להצמד לסעיף 443 - התחזות כבעל תעודה? אני מניח שלא.. לא? יש לציין כי לפי ההגדרה של מרמה בסעיף 414 הביא אותו רופא את האדה שייעשה מעשה או מחדל של המתלונן, כן יש לדייק, כי אפילו שהרופא לא הביא את האדם למעשה או מחדל בגלל הרמייה , מספיק שהייתה כוונה שהרופא הזה ניסה לעשות את התרמית ולגרום שיהיה מעשה או מחדל, ומצב של רמאות כזאת יכולה לדעתי להעמיד את החשוד לדין בשל ה"מרמה".. לא? עכשיו ישנו עוד עיניין אחר שהרופא הוא עובד ציבור ולכן חל עליו סעיף בפקודת העונשין מספר 284. ‏תוספות‏ ‏תוספת שניה‏ ‏פרק ט': פגיעות בסדרי השלטון והמשפט‏ ‏סימן ד': עבירות בשירות הציבור וכלפיו‏ ‏284. מרמה והפרת אמונים (א/140)‏ ‏ עובד הציבור העושה במילוי תפקידו מעשה מרמה או הפרת אמונים הפוגע בציבור, אף אם לא היה במעשה משום עבירה אילו נעשה כנגד יחיד, דינו - מאסר שלוש שנים. אז אני שואל האם אין אפשרות להעמיד את הרופא במרמה של עובד ציבור לפי סעיף זה. ‏אשמח לכל תשובה.. מודה מראש.

        • העמדה לדין
          עו"ד איתמר סיון | 03/03/2010 10:07

          שאלתך מורכבת מכדי לענות עליה ללא עיון בחומר הרלבנטי. אמליץ לך להתייעץ עם עו"ד פלילי