תשובה

  • שלום יש לי מספר שאלות
    עמית | 26/02/2010 11:21

    שאלה ראשונה נוגעת לפגישת עימות בין חשוד באונס למתלוננת . במקרה ויש יותר מחשוד אחד .האם מצפים מהמתלוננת לערוך פגישות עימות אם כל אחד ואחד מהם והאם לנאשם יש זכות לסרב לפגישת עימות? שאלה שנייה , במקרה ואחד החשודים לא נמצא בארץ האם יש בדבר זה עיקוב של העברת התיק לפרקליטות ? והאם משפט יכול להתנהל במקרה ויש מספר חשודים חלקם נוכחים בארץ וחלקם לא? מתי שופט בעצם מגיע להכרעה בעניין משפט כלשהוא ? האם זה רק אחרי ששני הצדדים סיימו להביא את כל העדים והראיות שלהם? ושוב בעניין עימות. האם זה "נראה רע" אם מתלוננת מקיימת פגישת עימות אם חשוד אחד אך מסרבת לקיים פגישת עימות אם החשוד השני? מי מחליט על מועדי דיון? ומי מחליט מתי מתלוננת תיתן את עדותה ? האם עדות המתלוננת יכול להיות דבר אשר מתואם איתה? אם לאחר שמתלוננת נותנת את עדותה ונחקרת ע"י ההגנה היא עוזבת את הארץ או מתה וההגנה מעוניינת לחקור אותה על נושא שלא קשור לעדות נאמר האם החשוד שילם עבורה על טיפולים פסיכיאטרים או על נסיעה לחו"ל האם בסירובה ובאי יכולתה להיחקר על נושאים אלו יכולה להביא לזיכוי הנאשמים? ומתי מתלוננת יכולה "לנוח על זרי דפנה" מתי היא יכולה להיות בטוחה שלנאשמים לא יהיו עוד עירעורים וכי הם ללא ספק ירצו את העונש שנקבע להם?

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 26/02/2010 12:36

      שלום; עימות הוא אמצעי חקירה נפוץ. אם יש מספר חשודים הרי שעורכים מספר עימותים. לא ניתן לכפות על נאשם להשתתף בעימות אך אם יסרב הדבר ישמש נגדו בטענה שיש לו מה להסתיר. אם המתלוננת מסרבת לקיים עימות עם נאשם אחד או יותר, הדבר יפגע באמינות תלונתה מאותה סיבה. כאשר נאשם אינו בארץ הרי שלא מקיימים משפט בהעדרו. במקרה כזה יש הליך של התליית הליכים. החקירה והמשפט נגדו יחלו או יתחדשו אם וכאשר ישוב לארץ. שופט מגיע להחלטה לאחר שהוא נחשף לכל הראיות. לעיתים גם לאחר ששב לעיין בהן אם המשפט נפרש על פני תקופה ארוכה באופן בו הוא מתקשה לזכור את הכל. הליכי חקירה מנוהלים על ידי הגוף החוקר. אף אחד לא יכפה על מתלוננת מועד ולרוב הדבר יתואם איתה וינסו להתחשב בה ככל הניתן. אך עליה גם להתחשב באילוצי חקירה וכיו"ב. אם לא ניתן לחקור עד כולל המתלוננת על נושאים מסויים הרי שיהיה קשה להוכיח אותם. בית המשפט במקרה כזה יכריע על בסיס מה שהובא בפניו ועל בסיס מה שהוכח במשפט. מה שלא הוכח או מה שלא הובא בפניו אינו רלוונטי עוד. אתה בונה בשאלתך תסריטים שקשה לי להאמין שהם מציאותיים. לעיתים עדים נעלמים או מועלמים וגם לכך יש פתרון באמצעות שימוש בהודעותיהם במשטרה. לרוב הבעיות יש פתרון אך לא לכולן. אם וכאשר הנאשמים יורשעו ויגזר דינם תנתן להם זכות ערעור תוך 45 יום מגזר הדין אם נקרא בפניהם או תוך 45 ימים מהיום בו פסק הדין הובא לידיעתם. אם לא ערערו הרי שפסק הדין הופך לחלוט החל מהיום ה - 46. אם הם ערערו הרי שהוא יעשה חלוט לאחר מתן ההחלטה בערעור. גם אז תהיה לו אפשרות להגיש בקשת רשות ערעור על ההחלטה בערעור, אך כאן כבר הרבה יותר קשה לקבל אישור לערער פעם נוספת. רק כאשר כל זה יסתיים היא תוכל "לשבת על זרי הדפנה" כהגדרתך, אם כי אני משער שזה לא כל כך פשוט עקב הטראומה מהעבירה עצמה שחוותה.

      • רק לשם הבהרה
        עמית | 26/02/2010 19:44

        מותר לו להגיש סה"כ 2 עירעורים . או שמדובר באינסוף עירעורים רק שכל פעם יהיה לו יותר קשה להגיש אותם? והאם מותר למתלוננת להגיש עירעור על פסק דין וכיצד?

        • תשובה
          שאול אמרני, עו"ד | 28/02/2010 07:40

          שלום; 1. יש זכות לערעור אחד. ניתן להגיש בקשת רשות ערעור אך קבלתה הינה חריגה ולרוב הבקשות נדחות. 2. מתלונן אינו חלק מההליך הפלילי ולכן אין לו זכות לערער. אלא רק התביעה ו/או הנאשם.