תשובה

  • זה מטריד אותי
    תמר | 26/02/2010 05:57

    שלום, השבוע העידו שני עדי הגנה , בני משפחה קרובים של מתלוננת , במשפט פלילי כשכתב האישום נגדו מייחס לו עבירות מין ואלימות חמורים כנגד בת זוג. המתלוננת מצידה לאורך כל הדרך טענה , הן במעמד הגשת התלונה והן בעדותה הארוכה בבית המשפט כי היא מעולם לא סיפרה לאף אחד אודות היותה אישה מוכה. הסניגור, מצידו, התרכז רק בשאלה אחת... "האם ראיתם סימנים, או לא ראיתם?" כמובן שהעדים העידו בפה מלא ובכל הבטחון ש"לאאאא, לא ראינו. אילו היינו רואים לא היינו נותנים לה להישאר אפילו רגע..." העדות שלהם , לכאורה לא היתה טובה בכלל לתביעה שכן היה אולי משתמע מהדברים כאילו המתלוננת "בדתה" את התלונה.(הסניגור טען... "איך יכול להיות שכ"כ הרבה שנים היא מצליחה להסתיר"...) שאלותיי... 1. האם , עדות כזו יכולה להרוס ולתת זיכוי אוטומטי כפי שהתביעה הציגה בפני המתלוננת? (התובעת ציינה בפני המתלוננת שהעדות לא היתה טובה לתביעה , בעקבות עדות ההרכב יזכה את הנאשם ,והיא צריכה להפסיק לנקום וללכת להסדר טיעון. למען הגילוי הנאות , הנאשם מעולם לא ביקש להגיע להסדר) האם יש לבטחון של התובעת בזיכויו של הנאשם סימוכין כלשהו או בסיס 2. האם אין משקל לעדות המתלוננת ? האם בתי המשפט לא פגשו מעולם נשים מוכות שלא שיתפו אף אחד בסיוטיהן? 3. האם בית המשפט יזכה נאשם שהודה בעדותו כי הוא אנס כי רצה להקניט את המתלוננת והוא ביצע האונס בניגוד לרצונה? ואם חלילה הנאשם יזוכה- האם קורבן העברה יכול לערער , אם הפרקליטות תבחר לא לעשות כן? אשמח לתשובות . (המתלוננת , בימים אלה מנסה ליצור עם מרכז נגה, כפי שהמלצת לשואלת אחרת כאן באתר, אבל אשמח אם תוכל להשיב על שאלותיי משום שהמתלוננת כמעט על סף התמוטטות נפשית) תודה וחג שמח תמר

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 26/02/2010 09:47

      שלום, וחג פורים שמח 1. ראשית, אני משתתף בצער המתלוננת. 2. לגופה של שאלה. אף אחד מהצדדים אינו יכול לדעת במדויק מה יחליטו השופטים ומאיזו עדות הם יתרשמו יותר. חלק משיקוליהם יתייחס לעובדה שהעדים הם בני משפחה והם בגדר צד מעוניין בתוצאה. 3. אין זיכוי אוטומטי על סמך עדות של עדים שכל מה שהם טוענים זה שהם אינם יודעים. אילו המצב היה הפוך, כלומר הם מאשרים ראיה פוזיטיבית המדבר על ידיעתם האישית אודות אירוע אזי יש לכך משקל. אך הטענה שהם אינם יודעים, הרי שלעדותם יהיה משקל כל שהוא בשיקולי בית המשפט, אך לבטח לא שיקול מכריע. בית המשפט לוקח בחשבון שיש קורבנות אלימות בתוך המשפחה שאינם מספרות לאחרים. העובדה שהיא לא ספרה אינה מצביעה בהכרח שהיא אינה דוברת אמת. אך כאמור זה מחליש את הגרסה שלה. 4. דבריה של התובעת אינם מדויקים. שכן גם אם העדות של העדים אינה עוזרת, עדיין יש את העדות של המתלוננת ואז השופט יצטרך לבחור מי שהצדדים דובר אמת ולמי יש להאמין. אין זה המקרה היחיד בו הכרעה נדרשת במקום בו יש גרסאות זו מול זו. אם כי חובה לומר שהרשעה על בסיס עדות יחידה היא בעייתית אך לא בלתי אפשרית. 5. צריך לזכור, שהנאשם לא צריך להוכיח שהוא זכאי אלא התביעה צריכה להוכיח שהוא אשם. לנאשם מספיק ספק סביר על מנת לא להיות מורשע. אולי לכך התכוונה התובעת. אולי היא בסך הכל נסתה להביא את המתלוננת להסכים להסדר טיעון באמצעות "לחץ" כזה. 6. מי שהודה באונס לא יכול לצאת זכאי. יש כאן הודאה ובהגה המשפטית זה נקרא "מלכת הראיות", דהיינו ראיה טובה מאוד. 7. קורבן עבירה אינו צד למשפט פלילי ולכן קורבן עבירה אינו יכול לערער אלא רק התביעה/פרקליטות. 8. הפניה למרכז נוגה היא בהחלט מהלך נכון ונבון בנסיבות העניין.

      • תודה
        תמר | 26/02/2010 20:30

        אלפי תודות על התשובות המקצועיות ועל הסבלנות במתן התשובות. יישר כח!!!