תשובה

  • עיכוב ביצוע
    איל | 10/02/2010 13:00

    גז"ד מאסר ניתן בבי"מ השלום הוגש ערעור למחוזי על חומרת העונש עם בקשת עיכוב ביצוע שאושרה. במידה והנאשם ירצה לערער על גזר הדין שינתן בעתיד במחוזי (ברשות) לביה"מ העליון, האם ניתן יהיה לבקש שוב עיכוב ביצוע המאסר עד החלטה בעליון, האם זה אפשרי והאם נוהג בית המשפט לאשר עיכוב ביצוע שכזה ?

    • תשובה
      שאול אמרני, עו"ד | 10/02/2010 13:37

      שלום; בעיקרון אין מניעה לקבל עיכוב ביצוע בשנית. בית משפט מוסמך לעכב ביצוע עונש שהטיל. הדבר נתון לשיקול דעתו, שכן הרציונל לא משתנה. יחד עם זאת קיים הבדל מהותי בין ההליך במחוזי לבין ההליך בעליון מבחינת עיכוב ביצוע. שכן, ההליך בעליון הוא ברשות, וכאן בוחנים שאלה מקדמית האם בכלל לתת רשות להליך שלישי באותו תיק ומעטים הם המקרים בהם רשות כזו ניתנת. לכן - אין איסור לעכב ביצוע עונש גם בהליך של בקשת רשות ערעור אם בית המשפט ימצא לנכון שבנסיבות המקרה צודק וראוי לעכב את הביצוע. יחד עם זאת, הסיכוי נמוך ביותר בהליך של בר"ע ולא בשל הקושי לעכב ביצוע אלא בשל הקושי הנעוץ בקבלת רשות ערעור. אם תקבל רשות לערער יש להניח שאותו היגיון ואותם נימוקים שהצדיקו את העיכוב במחוזי יתקיימו גם בהליך הבר"ע.

      • השלמת תשובה
        שאול אמרני, עו"ד | 10/02/2010 14:50

        שלום; שים לב, הסמכות לעכב ביצוע עונש טרם הגשת ערעור, מסורה לבית המשפט שנתן את פסק הדין. לאחר הגשת הערעור, הסמכות נתונה לבית המשפט שבפניו מערערים. בפרשת קלווין נ' מדינת ישראל (בש"פ 1835/93) נקבע באוביטר שיתכן וניתן לדחות ביצוע עונשים פעמים נוספות מטעמים מיוחדים שיירשמו, שכן האמור בלשון יחיד כולל גם לשון רבים. מכל מקום, החלטת בית משפט בדבר דחיית או אי דחיית ביצועו של עונש ניתנת לערעור. יחד עם זאת, כאשר ההחלטה ניתנה על ידי בית המשפט לערעור היא אינה ניתנת לערעור (המ' 95/77 אברון נ' מדינת ישראל). סעיף זה רלוונטי לגביך משום שזה בדיוק המצב המשפטי בו אתה נמצא. שכן אם בכוונתך להגיש בקשת רשות ערעור, אל תבקש מבית המשפט המחוזי לעכב בשנית את ביצוע העונש שכן אם הוא יסרב לבקשה, לא ניתן לערער עליה. כנראה שכדאי לך להגיש בקשת רשות ערעור יחד עם בקשה לעיכוב ביצוע. מכל מקום, דומני שאתה נמצא במצב עדין למדי מבחינת הסיכויים. ולכן כדאי שתיוועץ בעורך דין על מנת שידריך אותך ועל מנת שייעץ לך. מה גם שאני מניח שאתה מיוצג בהליך הערעור, שאלמלא כן, דומני שאינך נוהג כאדם סביר בנסיבות אלו.